G.Milanovac Kultura Region

„Хамлета у селу Мрдуша Доња“ – најбоља представа Петог међународног позоришног сусрета ТАКОВСКЕ ЦВЕТИ

„Хамлета у селу Мрдуша Доња“ – најбоља представа Петог међународног позоришног сусрета ТАКОВСКЕ ЦВЕТИ

Доделом награда и признања синоћ је у Горњем Милановцу завршен Пети међународни позоришни сусрет ТАКОВСКЕ ЦВЕТИ.

У протеклих седам дана на великој сцени Културног центра “Мија Алексић” у Горњем Милановцу изведено је седам представа различитог жанра и позоришног израза од којих је пет било у текмичарском делу сусрета. За највреднија признања фестивала и новчану награду од 60.000 динара надметали су се: Културно друштво „Лошки одер“, Шкофја Лока, (Словенија), Позориште „Даске“, Лакташи, (Република Српсака, Босна и Херцеговина), Дом културе „Радивој Увалић Бата“, Прокупље, Градско позориште, Јагодина и Театар 011, Београд.

Представе је оцењивао Иван Пантовић, дипломирани драмски и аудиовизуелни уметник.

За најбољу младу глумицу Петог међународног позоришног сусрета ТАКОВСКЕ ЦВЕТИ проглашена је Маја Демшар која је тумачила Аницу у представи „Хамлета у селу Мрдуша Доња“. Комад Ива Брешана на сцену је поставио редитељ Дејан Спасић, а извело позориште Лошки Одер из Шкофје Лока (Словенија).

  • Маја је награду добила за обећавајући хабитус који је исказала тумачењем улоге, истакао је Иван Пантовић.

За најбољег глумца проглашен је Матеј Чујович за улогу Тоне Буковеца, у представи „Хамлета у селу Мрдуша Доња“.

Матеј Чујович је маестрално водио лик од почетка до краја.

Ансамблу Лошки Одер из Шкофја Лока (Словенија) припала је повеља и за најбољу глумицу.

Повеља је додељена Ирени Кожух, која је тумачила Мамику у представи „Хамлета у селу Мрдуша Доња“.

Ирена Кожух је кроз представу свој лик водила тачно и доследно.

Најбоља представа фестивала је „Хамлета у селу Мрдуша Доња“, Ива Брешана. Уз плакету Таковске цвети победницима сусрета је припала и новчана награда од 60.000 динара коју је обезбедила компанија „Металац“ АД.

На тријумфалан начин представа ансамбла из Шкофја Лока је показала моћ и вредност колективне игре, захваљујући редитељском проседеу и професионалној вештини, нагласио је Иван Пантовић.

Проглашавајући најбоље Иван Пантовић је искористио своје право да похвалом издвоји наступ Бојана Трампуша који је тумачио лик Андреја Скувца у представи „Хамлета у селу Мрдуша Доња“.

Својом енергијом, глумачким умећем, вештином и искуством Бојан је подстицао ансамбл на колективну игру, рекао је Пантовић.

Одлуком публике, односно жирија у сенци састављеног од позоришних поштовалаца, различите старосне доби и пословне орјентације, за најбољу представу Сусрета проглашена је представа: “Вечерња ружа”, (по мотивима романа „Изгубљене у магли“) Влада Арсића, а у режији Наташе Радоњић и извођењу позоришта „Театар 011“ из Београда.

Завршне вечери Сусрета Милановачко позориште је доделило и повељу „Драгољуб Драшко Обреновић“.
Повеља је установљена у знак сећања на Драгољуба Обреновића – једног од најистакнутијих чланова Милановачког позоришта. Он је својим радом и глумачким квалитетима шест деценија био узор генерацијама глумаца из Горњег Милановца и као такав, уз остале глумце и позоришне прегаоце, уобличавао укус позоришне публике града на Деспотовици. Признање се додељује најзаслужнијима за свеукупан, креативан рад у Позоришту у свим областима уметничког стваралаштва.
Ове године Повеља је постхумно додељена Бранку Недељковићу Меци,
Бранко Недељковић – Меца (1947 – 2022) је био глумац префињених манира. Удахнуо је живот многим позоришним јунацима.

На сцену је закорачио давне 1982. године. Више од четири деценије, играо је у представама које су режирали: Михаило Костадинов, Бора Атанасковић, Миодраг Танасковић, Јован Ристић Рица, Рајко Ракићевић и Бранко Кнежевић. Публика га је гледала у најразличитијим драмским трансформацијама и дивила се његовим бравурама. Играо је у представама “Вашар у Тополи”, “Министаркама”, “Порфирогенеза”, “Сабирни центар”, “Чудо у Шаргану”, “Двокрилац”, “Тврдица”, “Тартиф”, “Контејнер са пет звездица”, “Полицајци”, дечијим представама “Пепељуга” и “Ивица и Марици”, и другим.

Бранко Недељковић је један од заслужних чланова театра који су позориште из Горњег Милановца уздигли да буде једно од најбољих на Балкану.

За своје вишедеценијско прегалаштво више пута је награђиван. Убрајан је у оне глумце који суверено владају класиком.

За свеукупбни допринос развоју позоришне уметности, општина Горњи Милановац доделила му је Сребрну медаљу „Таковски устанак“.

У част победника Петог међународног позоришног сусрета ТАКОВСКЕ ЦВЕТИ, Милановачко позориште извело је представу „Легија части“ Братислава Браце Петковића коју је на сцену поставио Бранко Кнежевић.

Све наступе пратио је Драги ИВИЋ, продуцент, публициста и позоришни критичар.

Фотографије су из Архиве Милановачког позоришта

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.