Aktuelno Grad

INTERVJU – GRADONAČELNIK ČAČKA MILUN TODOROVIĆ

ČAČAK OD SLAVE DO SLAVE

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović čestita gradsku slavu Spasovdan svim Čačanima i želi im da vode srećne, ispunjene i bezbrižne živote, a gradsko rukovodstvo će, kao i do sada, kako je gradonačelnik rekao za naš portal, učiniti sve što je u njegovoj moći da im to omogući. Gradska slava povod je intervjua za portal “Čačanskog glasa” sa gradonačelnikom Todorovićem, u kome govori o realizovanim, ali i predstojećim planovima lokalne samouprave

 

Šta grad Čačka ima na dan gradske slave ove, što nije imao prošle godine?

– Za ovogodišnju slavu Grada i naše Saborne crkve, od Njegovog preosveštenstva, episkopa žičkog gospodina Justina, Grad Čačak je dobio priznanje, i to je možda najznačajnija novina. Radili smo puno u svim oblastima, ali bih kao važno, pomenu da na današnji imamo značajno manji broj nezaposlenih i veći broj zaposlenih sugrađana, više od 40 kilometara novoasfaltiranih puteva, 1.000 domaćinstava u našem gradu je dobilo vodu. Ozelenjavanje, sa više od hiljadu zasadjenih stabala, svakako su značajna novina. Nakon izgradnje Rimskog trga, rekonstrukcija zgrada Abraševića, Ekonomske škole, galerije Risim, parternog uredjenja, imamo i značajno lepši centar grada. Po izgledu i značaju, izdvaja se novi objekat Gradske biblioteke. Nedavno, ponosni smo na Startap centar, kao budućnost Čačka, utemeljenu na mladim, obrazovanim i inovativnim ljudima. Brojni novi kulturni sadržaji i muzički festivali, uz nastupe na otvorenom, slične nedavnom koncertu naše primadone Jadranke Jovanović, kao i skori nastup jedinstvenog Nemanje Radulovića, takođe su novina. Kada je kultura u pitanju, ne mogu a da ne pomenem da smo konačno osnovali i Gradsko pozorište. Imamo i novo igralište u velikom Gradskom parku, ali i mnoga druga.  Uz dve infrastrukturno opremljene industrijske zone, početak rada kompanije “Viland” i izgradnja objekta kompanije “Forverk”, sigurno su jedne od najznačajnijih novina za naš grad. U proteklom periodu, dobili smo brojna priznanja i nagrade, koje su, pre svega, naši najmladji sugradjani ostvarili u oblastima sporta, obrazovanja, nauke i umetnosti. To je ono što svemu ostalom daje puni smisao.

Koja od svih ovih investicija je Vama najznačajnija?

– Od ovih koje sam pomenuo nova zgrada Gradske biblioteke, na koju su Čačani dugo čekali. Reprezentativna ustanova kulture, opremljena prema svetskim standardima u gradu, u kome su se rodili i stvarali Dis, Branko V. Radičević, Brana Petrović…  To je nešto što je sada simbol Čačka.

Koliko će izgradnja Koridora 11 i najavljeno otvaranje aerodroma Lađevci uticati na dalji razvoj Čačka?

– Modernom saobraćajnicom, autoputem, kojim ćemo do kraja godine već iz Čačka moći da putujemo do Surčina, naš grad postaje saobraćajno čvorište i ekonomski centar Zapadne Srbije. Privlačan za nove investitore, za sve veće investiranje u privredu po kojoj je ovaj grad bio uvek prepoznatljiv. Isto tako, i aerodrom Lađevci, koji će se svakako razvijati u fazama. Svakodnevno smo u kontaktu sa predstavnicima aerodroma Srbije i činimo sve što je do nas, kao lokalne samouprave, da motivišemo što veći broj avio kompanija da dođu, kako bismo im ukazali na potencijal ovog regiona, koji do sad nije bio „pokriven“ aerodromom.

„Forverk“ već zapošljava radnike, a zvanično otvaranje tek predstoji. Koje još potencijalne investitore očekujete?

– Da radimo na smanjenju broja nezaposlenih najbolje pokazuje činjenica da je sada na evidenciji NSZ Filijale Čačak oko 7.000 nezaposlenih lica, što je rekordno mali broj. Da, industrijska zona Preljina je 99 odsto završena, gde nas uskoro očekuje i zvanično otvaranje „Forverka“, samim tim intenziviranje proizvodnje i povećanje broja radnika. U pregovorima smo sa italijanskim, izraelskim i kineskim kompanijama, a “Pašal”, kao što je najavljeno, otvara pogon do kraja godine. Najbitnije je da smo stvorili povoljnu klimu za dolazak investitora i da oni to prepoznaju.

Gradske saobraćajnice se uveliko renoviraju. Kada Čačani mogu da očekuju bolje uslove u gradskom saobraćaju?

– Ideja je da se gradske saobraćajnice rekonstruišu, kako bi bile funkcionalnije i bezbednije za sve učesnike u saobraćaju. Očekuje nas završetak Ulice Veselina Milikića. U narednih mesec dana dobijamo lepu, novu saobraćajnicu. Paralelno sa rekonstrukcijom Ulice Aleksandra Savića, gradi se i atmosferski kolektor, čime će se trajno rešiti problemi poplava na području Lugova. Izgradnja Ulice 10 je saobraćajnica koja će najznačajnije uticati na smanjenje saobraćajnih gužvi u samom centru grada. A, naravno, značajno smo investirali i u seosku putnu infrastrukturu.

Može li se rešiti i problem nedostatka parkinga za mnogobrojna vozila u našem gradu ili omogućiti bezbedna vožnja bicikla, tako što će neke saobraćajnice dobiti biciklističke staze?

– Nažalost, mali broj gradskih saobraćajnica nam pruža mogućnost izgradnje biciklističkih staza, jer nemaju dovoljnu širinu. Gde to bude moguće, uradićemo. Ali, veliki broj biciklističkih i pešačkih staza smo obeležili i mapirali van gradske teritorije, čime je okolina Čačka postala primamljiva za rekreativce, ali i turiste. Suštinsko rešenje za problem parkiranja na teritoriji grada je izgradnja garaže kod Autobuske stanice. Planskim aktima su stvoreni uslovi, a idejni projekat je završen.

Pre nekoliko dana, opet nas je zadesilo veliko nevreme, ali smo i na gradskoj, i na seoskoj teritoriji, daleko bolje prošli od susednih nam Kraljeva i Dragačeva.

– Očigledno je da su brojni projekti, koji su realizovani na uredjenju vodotokova i čišćenju atmosferske kanalizacije dali efekta i da se upravo na tome vide rezultati našeg rada. Poučeni iskustvom od 2014. i 2016. godine, značajno smo ulagali u opremanje jedinica civilne zaštite, unapredili nivo saradnje sa preduzećem „Srbijavode“, koje je izgradilo zaštitne bedeme na koritu reke Čemernice. Izgrađeni su i zaštitni bedemi kod hale “Borac” i u MZ “Zablaće”. Dakle, ne branimo se više džakovima već bedemima. U toku je sanacija bedema u Beljini, na ulivu Lupnjače u Zapadnu Moravu, a u narednih desetak dana počinjemo da radimo na zaštiti obale Morave u Prijevoru. Grad je izdvojio značajna finansijska sredstva za uređenje vodotokova drugog reda, od gradskog područja ka periferiji, što je i zapravo znatno uticalo da ovih dana ne budemo pod vodom. Uređena su i očišćena korita Lozničke i Ateničke reke, što je ovoga puta sačuvalo meštane ovog kraja. Na nekim lokacijama, gde nismo stigli da realizujemo sve što je planirano, jeste bilo problema, ali ne kao u drugim gradovima. Sa ovom vrstom ulaganja u zaštitu grada od elementarnih nepogoda nastavljamo intenzivno i u narednom periodu. U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, Vladom Republike Srbije i već planiranim sredstvima Grada za podsticaje u poljoprivredi, uveren sam da ćemo naći načina da pomognemo našim poljoprivrednim proizvodjačima da što lakše prevaziću štete koje su pretrpeli od grada i poplave.

Da li postoji nešto čime ste Vi konkretno nezadovoljni?

– Ne, zaista nisam nezadovoljan. Kao neko ko je došao u javni sektor iz privatnog, gde stvari funkcionišu malo drugačije, potrebno je prilagoditi se tome da ne može sve tako brzo. Ovde je potrebno odraditi sve propisane administrativne procedure, obezbediti dovoljno sredstva za sve što je planirano, a za sve to je potrebno vreme. Prilagođavamo se tome. Svi zaposleni u Gradu su veoma posvećeni rešavanju problema, ali generalno, svi se držimo stava da uvek može brže, više i bolje.

Opet, ima i onih koji su nezadovoljni. Na protestima “Jedan od 5 miliona” lično od Vas traže da “im vratite bioskop” i otkrijete ko je zagađivač naših reka. Da li imate odgovor na te zahteve?

– Da. Veoma uskoro dobiće bioskop, sa najsavremenijom opremom i premijernim projekcijama. Samo se nadam da će taj bioskop imati i publiku. Jer, na primer, u Dom kulture uložena su značajna sredstva za nabavku najsavremenije opreme, ali ljudi iz sveta kulture često primećuju da kapaciteti sale nisu ni približno dobro ispunjeni kada se prikazuju veoma kvalitetni filmovi. Što se Lupnjače tiče, gradsko rukovodstvo je obećalo da će kompletno očistiti reku. Sve će biti sanirano, korito generalno očiščeno. Onda ćemo moći i da pratimo odakle zagađenje dolazi. Ali, zagađivača da identifikujem ja lično ne mogu, niti ću, dok za to ne budem imao dokaze na papiru, koje sada nemam.

Često su Vas prozivali i optuživali da ste “bacili” silan novac na novogodišnju jelku. Šta o tome kažete?

– Kažem da Grad kao što je Čačak zaslužuje takvu jelku tokom novogodišnjih praznika i da ćemo nastaviti sa nabavkom novogodišnjih ukrasa i za druge delove grada, kako bi Čačak izgledao lepo. Razumemo i socijalne i infrastrukturne potrebe, ulažemo u svim pravcima, ali jedna od potreba je i da grad tokom novogodišnjih praznika bude adekvatno osvetljen, ukrašen i lep.

Šta će grad Čačak imati novo naredne godine u ovo vreme?

– Planovi i ambicije su nam veliki. Za nekoliko dana biće otvorena fiskulturna sala za potrebe učenika ŠOSO “1. novembar” i ustanove “Zračak”. Takođe, uradićemo fiskulturne sale u školama u Trepči, Bresnici i Trnavi. Očekuje nas nova atletska staza i nekoliko igrališta na različitim lokacijam u gradu. Svakako značajna je i kompletna rekonstrukcija bedema, od hale “Borac” do Ulice Vojvode Stepe, za šta su opredeljena sredstva, a podrazumeva parterno uređenje postojeće staze, novi mobilijar i bolju rasvetu. U toku je izbor izvođača radova na uređenju prostora oko “gradske rupe”, tako da će vlasnici u centru grada moći da “ožive” svoje lokale. Nastavljamo sa povezivanjenjem dve pešačke zone i uređenjem šetališta ka Gradskoj biblioteci. Na Gradskom trgu imaćemo i spomenik županu Stracimiru. Velike investicije su izgradnja dve trafostanice, jedne u Mrčajevcima, druge u Konjevićima, jačine 35/10 KW, kao što je ona u Preljini. Naravno, još mnogo planova, a svakako i realizacija do sledeće slave, ali nećemo sve da otkrivamo. Korak po korak.

Dakle, da zaključimo, šta ćemo moći do sledećeg, što nismo ostvarili do ovog Spasovdana?

– Da zaključimo. Moći ćemo da se vozimo autoputem do Surčina, letimo avionom iz Lađevaca, nastaviće se trend povećanja broja zaposlenih u našem gradu, ali će zasigurno naš grad, iz dana u dan, biti infrastrukturno uređeniji, čistiji i lepši.

Irena Milošević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.