Kultura Obrazovanje

IVA VUKOVIĆ – IME KOJE TREBA ZAPAMTITI

18582504_10211004131213228_538996750292601002_nVeliki uspeh mlade pijanistkinje

IVA VUKOVIĆ – IME KOJE TREBA ZAPAMTITI

RUŽA ČAČANSKA

Piše: Dušan Darijević

 

Nedavna prva nagrada na Republičkom takmičenju iz solo pevanja u Beogradu i pre par dana prvo mesto na klavirskom takmičenju u Smederevu, samo su potvrda velikog uspeha za mladu pijanistkinju, Ivu Vuković, učenicu trećeg razreda Srednje muzičke škole u Čačku u sezoni 2016/17

Za Ivu Vuković slobodno možemo reći vunderkind iz Čačka. Svoju muzičku karijeru započela je sa tri i po godine (solfeđo), odnosno četiri godine (klavir), a sa pet godina je već bila pred publikom na koncertima Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“ u Čačku. Prvi učitelji klavira u Čačku bili su joj Magdalena Popović i Aleksandar Popović. Ubrzo pohađa Nižu muzičku školu u Kragujevcu u klasi Natalije Tomić, profesorke klavira koja predaje i na kragujevačkom FILUM-u. U Čačku njeno muzičko usavršavanje budno prati profesorka klavira Vesna Janjić.

18664636_10211004130973222_5229545918547149618_nPo rečima mlade umetnice, za nju je do sada definitivno najvažnija školska 2016/17 godina. Brojne prve nagrade u više kategorija: klavir, solo pevanje, solfeđo.

Na Republičkom takmičenju u Beogradu (Muzička škola „Stevan Mokranjac“) u svojoj kategoriji, osvojila je maksimalnih sto poena.

Na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu, na kom su učestvovali umetnici iz Mađarske, Slovenije, Kanade, osvojila je prvo mesto sa 98 poena. Prve nagrade su zaslužene i na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu (takmičari iz regiona), ali i na takmičenju mladih pijanista u Aranđelovcu, ponovo maksimalnih sto poena, a pre nekoliko dana, uspeh i u Smederevu.

Iva Vuković nije samo uspešna na pijanističkim takmičenjima. Osvojila je prve nagrade i za solfeđo i dvoglasno pevanje sa Tijanom Bojović tokom marta u Požarevcu, a 13. maja u Beogradu za dvoglasno pevanje sa Danicom Lazović u Beogradu. Nikakvo čudo da je Iva uspešna i u solo pevanju. Njena majka Dragana Vuković, profesorka je solo pevanja u Čačku, ima uspešnu dvadesetogodišnju karijeru pedagoga i veoma je posvećena razvoju karijere svoje ćerke.

Iva očekuje da će dalje školovanje iduće godine, po završetku srednje muzičke škole, nastaviti u Srbiji. Brojni pozivi za master klas stižu i iz inostranstva. Profesor klavira iz Zagreba Srđan Čaldarević, pozvao je Ivu, ne samo da ovog leta poseti njegov master klas u Zagrebu, nego da u njegovoj klasi nastavi školovanje u glavnom gradu Hrvatske. Na takmičenjima u inostranstvu, na kojima je učestvovala u Sankt Peterburgu (2010) i Stokholmu (2012), Iva je primetila da klasična muzika ima mnogo drugačiji, povoljniji status i da je sve mnogo ozbiljnije nego kod nas, kada je u pitanju ova vrsta muzika. Poseban utisak na mladu pijanistkinju je ostavila Rusija, rodna zemlja i njene profesorke Natalije, tako da ne čudi mnogo želja da postdiplomske studije upiše u Rusiji, ili možda u Austrji, Nemačkoj, USA.

-U svim ovim zemljama je odnos prema studentima, ali i prema samoj muzici drugačiji nego kod nas – ističe Iva, koja sebe za nekih desetak godina vidi u Rusiji, zemlji Rahmanjinova, Krjabina, Čajkovskog, kompozitora koje voli da sluša i izvodi. Pored ovih, rado sluša i druga dela romantizma, posebno Šopena. Imala je priliku da na „Kolarcu“ gleda i vrhunske pijaniste: Nikolaja Luganskog i Alekseja Bolodina, a kod kuće rado sluša one najveće: Martu Algerič, Kisina, Ivu Pogorelića. Pored izvođača visokog kvaliteta, prati rad i manje poznatih umetnika, čak i osrednjih izvođača, da bi mogla da odredi svoje mesto u svetu klavirske muzike.

18699580_10211004131693240_9168999689947329027_oDefnitvno najviše voli klasičnu muziku, ali voli i prati i ostale žanrove, ono što je aktuelno, sve osim folka. Iva voli i domaći pop: Jelenu Tomašević i Aleksandru Radović.

Ova skromna devojka, nimalo uobražena zbog svojih uspeha, pred kojom je sasvim sigurno velika karijera negde u svetu, možda i u željenoj Rusiji, ima vremena za sve i rado izlazi i druži se sa vršnjacima… Želimo joj da ostvari sve svoje snove i nikada da ne zaboravi svoj rodni grad i svoju Srbiju, gde god da bude živela u svetu. Njena karijera je počela u najtežim vremenima za sam život i umetnost, a nadamo se da će se nastaviti u nekom lepšem i srećnijem vremenu. RUŽA ČAČANSKA.

Оставите одговор