Ivanjica Region

ИВАЊИЧКИ ПРОТИВГРАДНИ СТРЕЛЦИ ДОБИЛИ ВЕЋЕ НАКНАДЕ И ОПРЕМУ

ИВАЊИЧКИ ПРОТИВГРАДНИ СТРЕЛЦИ

                        ДОБИЛИ ВЕЋЕ НАКНАДЕ И ОПРЕМУ

     Ивањички противградни стрелци су се на састанку у Министарству пољопривреде изборили за повећање накнада и бољи статус. Уместо досадашњих 4.000 динара од државе ће добијати три пута више односно, 12.000 колико им месечно исплаћује и општина. Добијено је и обећање о почетку реконструкције противградних станица.

-Милан Ђурашевић

     На прошлонедељном састанку у Министарству пољопривреде представници ивањичких противградних стрелаца су изложили своје проблеме са којима се суочавају. По речима Милана Ђурашевића, противградног стрелца из Будожеље, предочили су колико су лоши услови рада али и своје незадовољство скромним накнадама за одговоран посао.

     -Директору Хидрометеоролошког завода сам рекао да за 40 година ни динар није уложен у противградне станице, да нема заштитне ограде, громобрана, радио везе, да су лоши прилазни путеви. Не расположемо ни адекватном опремом. Обавезни смо даноноћно, а добијамо накнаду од 4.000 динара од државе. На то је понудио да нам буде повећана накнада за још 500 динара што нас је разљутило. Међутим, из Министарства су нам обећали да ће нам дати колико и општина, дакле 12.000 динара месечно. Иако су стрелци овде били одговорни и без овог повећања, сада ћемо са већим еланом још боље радити свој посао, казао је Ђурашевић.

     Морали су да објесне да је ивањичка општина била на корак да остане без противградне заштите. Није било спорно ко ће већ да ли ће уопште ико да ради, објашњава председник општине Момчило Митровић. Додаје да ивањичка локална самоуправа препознаје значај противградне одбране и максимално се труди да помогне стрелцима.

     -Ми смо 2015. године имали ситуацију да није била подигнута на време противградна одбрана и држава још увек исплаћује штету. Тим средствима смо вероватно могли да стрелцима исплатимо и минималац. Не можемо то исправити али можемо да им помогнемо да првенствено буду безбедни на својим радним местима, да буду плаћени и да имају адекватну опрему. У Министарству пољопривреде смо добили обећање да ће се кренути у реконструкцију постојећих станица и аутоматизацију, која ће почети наредне године. И даље ће бити потребни људи јер смо рецимо 2019. године имали ситуацију да је са једне станице испаљена 31 ракета, а аутоматски шаржери су од девет, 12 и 24 ракете, нагласио је Митровић.

ПОКЛОН ОПРЕМА

     Ивањички противградни стрелци су прошле седмице добили на поклон чизме од чачанске филијале осигуравајуће куће Wiener Stadtische. Представници компаније ће наредних дана, како је обећано, посетити сваког од ових 44 мушкараца и жена и донети им кабанице и батеријске лампе.

-Стевка Богдановић

     Да свака помоћ добро дође потврђује и Стевка Богдановић која већ више од 20 година ради као противградни стрелац у Куманици. Она истиче да иако до сада нису имали опрему, одговорно су радили свој посао.

    -Станица је удаљена четири километра, иде се узбрдо и немогуће је брзо стићи пешке да се делује већ се мора обезбедити превоз или бар платити гориво. Нисам имала други посао и прихватила сам то да радим јер ми је ту пред кућом, каже Стевка.

-Сањин Греда са ивањичким стрелцима   

     Директор чачанске филијале Wiener Stadtische, Сањин Греда, истакао је да је ова компанија као друштвено одговорна препознала тренутак да овим гестом помогне стрелцима и оствари сарадњу на обострано задовољство.

     -Желимо да успоставимо сарадњу са овим људима који су у претходном периоду били помало заборављени. Њихово деловање је значајно за општину али и за осигуравајуће куће. Овим гестом, улагањем и превентивним деловањем настојимо да минимизирамо негативне догађаје и последице, изјавио је Греда.

     Жеља је да се на овај начин пробуди свест и других осигуравајућих кућа, удружења, асоцијација и свих који директно могу да буду погођени елементарним непогодама, поручио је председник општине.

Tекст и фото: Ј.С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.