Društvo

ИЗ ПРИХВАТИЛИШТА У МИЛИЋЕВЦИМА ПРОШЛЕ ГОДИНЕ УДОМЉЕНО 150 НАПУШТЕНИХ ЉУБИМАЦА

СКОРО ПЕТ ГОДИНА РАДА СЛУЖБЕ „ЗООХИГИЈЕНА“

Чопори паса луталица – ружан призор који је деценијама у Чачку плашио многе. Због уједа и штете коју су правили, пре свега у пољопривредним домаћинствима, плаћане су велике одштете. У протеклих пет година, од када је основана Служба „Зоохигијена“, која послује у оквиру ЈКП „Комуналац“, ова слика се знатно променила. Близу 4.500 паса луталица, најчешће напуштених кућних љубимаца, прошло је кроз прихватилиште у Милићевцима. Многи од њих су „азил“ заменили топлим домом. Њихово збрињавање је један од сегмената рада ове службе, која је одговорна и за уклањање лешева угинулих животиња… О резултатима рада и плановима разговарали смо са Александром Максимовићем, управником „Зоохигијене“.

Од прошле године чачанска служба, осим за псе луталице у нашем граду и Горњем Милановцу, надлежна је и за територије Лучана и Пријепоља. Зато их је прошле године кроз прихватилиште у Милићевцима прошло рекордних 1.126. Видљиви резултати допринели су да су стигли позиви и из других општина, Ивањице и Косјерића.

Александар Максимовић, управник „Зоохигијене“

– За сада имамо све похвале и од руководстава локалних самоуправа са којима смо склопили уговоре, као и од удружења за заштиту животиња, са којима добро сарађујемо. Наравно, увек има и оних незадовољних… Систем који примењујемо, а који је законом предвиђен, не даје брзо жељене резултате, јер је деценијама проблем паса луталица био запостављен. Ипак, у последње време мање је позива грађана, па и на основу тога можемо рећи да је мање проблема са луталицама. Сада нас углавном зову из села. Када је реч о граду, позиви се у скоро 90 одсто односе на власничке псе или су у питању нерашчишћени комшијски односи – констатује Максимовић и тврди да служба реагује на сваки позив, заједно са комуналном милицијом са којом имају одличну сарадњу.

После комплетног третмана који прођу (стерилизација, вакцинација, чиповање и чишћење од цревних паразита) пси луталице проведу око две седмице у прихватилишту. После одвајања паса који су ухваћени, за које се на основу чипа утврди да имају власника (све више је оваквих примера, а око 10 одсто су расни пси), остали се, углавном, враћају на место где су и ухваћени. Да се ситуација ипак променила, показује и податак да су претходних година бар три пута недељно слали екипу на градско гробље, а слично стање било је и на атеничком, љубићком, гробљу у Луговима… Сада је и на тим локацијама мање интервенција, наводи Максимовић и додаје да су, такође, Трепча и Овчар Бања годинама „критичне“ локације, али утисак је да је и у тим местима овај проблем мање видљив. 

Последњих неколико година у Чачку, а вероватно и у целој Србији, повећао се број кућних љубимаца, посебно расних паса. Чини се и да млађи људи о њима више брину, не само када је реч о изгледу, већ и о њиховом здрављу. Али, има много и оних других.

Посета Енглеза

– Сви власници, без обзира да ли имају расне псе или мешанце, према закону имају обавезу да својим љубимцима уграде микрочип (на основу кога се утврђује власништво), као и да их једном годишње вакцинишу и очисте од цревних паразита. Нажалост, многи то још увек избегавају из разних разлога. Генерално, проблем паса луталица је проблем неодговорних власника, било да су их напустили или оставили као штенад. Имамо информације да их доводе и зоохигијенске службе из неких других градова и да су их пуштали у Мрчајевцима, Бресници, Горичанима… Немамо конкретне доказе, али је те псе посебно тешко ухватити, јер су много опрезнији. У тим селима ови пси су правили штету сточном фонду. Али, много пута се испоставило да то ураде комшијски пси – каже Максимовић и наводи сазнање да су у једном селу покољ оваца направили шакали, а не пси луталице.

Од почетка служба ради на удомљавању једног броја ухваћених паса. Осим из Чачка и околних градова, многи су своје власнике пронашли у Енглеској, Немачкој, Француској, захваљујући доброј сарадњи са организацијама за заштиту животиња. Странци су највише заинтересовани за псе који су били повређени или су, после смрти власника, остали без икога свог… Нови власници јављају се редовно, шаљу „Зоохигијени“ фотографије љубимаца из свог новог дома.

– Прошле године удомили смо више од 150 паса. Чак смо имали породицу из Новог Пазара, која је усвојила немачког овчара. Из истог разлога јављају нам се удружења из Београда, Шапца…

Прихватилиште у Милићевцима регистровано је за око 100 паса. Иако има потреба за проширењем капацитета, посебно што су за ову услугу заинтересовани и из других општина, за сада ће то остати исти простор.

Све трошкове „Зоохигијене“ покрива Град Чачак, односно годишње се из градске касе издваја око 28 милиона динара. Када је реч о ангажовању у другим општинама, Максимовић каже да су на граници рентабилности, пре свега због даљине.

В. Т.

Фото: „Зоохигијена“

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНЕ КЛОПКЕ

У служби је 17 запослених, од којих је обично осам свакодневно ангажовано, баш на хватању паса луталица.

– Кренули смо 2017. са људима који се никада овим послом нису бавили, због чега је у почетку било и проблема, посебно са агресивним и плашљивим псима. Углавном, и сада је са мањим променама иста екипа, сада већ искусна. Временом смо усавршили технике хватања – каже Максимовић и додаје да су прошле године направили и специјализоване „клопке“, помоћу које је ухваћена и лисица у кругу Болнице.  

УКЛОЊЕНО ВИШЕ ОД 60 ТОНА УГИНУЛИХ ЖИВОТИЊА

Служба „Зоохигијене“ бави се и уклањањем лешева угинулих животиња са јавних површина и објеката за узгој. И овај део све је успешнији. Око 40 тона сакупљено је 2018, а прошле године чак више од 60 тона, односно 581 угинула животиња. Лешеви се транспортују у посебну хладњачу, поред трансфер-станице у Прелићима, које затим преузимају радници „Напретка“ из Ћуприје.

– Ови подаци показују да људи све више воде рачуна. Раније смо налазили лешеве на обалама, у потоцима, рекама… Сада је то реткост. Уклањање лешева угинулих животиња, али и „конфиската“ (анималних отпадака) радимо бесплатно – каже управник „Зоохигијене“.

Постоји идеја да се раде комерцијални уговори са приватницима, пре свега печењарама, којих је у Чачку и околини велики број, да „Зоохигијена“ преузима отпад од животиња, који често завршава на дивљим депонијама или у контејнерима.

Грађани за ову услугу могу позвати „Зоохигијену“ сваког радног дана од 7 до 15 часова на број  064 814 8115. Исти број могу да позову због паса луталица или ако су заинтересовани да их удоме.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.