G.Milanovac Kultura Region

Изложба „Божанско надахнуће – Мирослављево јеванђеље

Изложба: Божанско надахнуће – Мирослављево јеванђеље
,,Рудник и флотација – Рудник” уз подршку Културног центра представиће у петак, 8. септембра 2023. године у галерији Дома културе ,,Војислав Илић” на Руднику изложбу ,,Божанско надахнуће – Мирослављево јеванђеље”. Отварање изложбе је у 19.00 часова.

Мирослављево јеванђеље је најстарији сачувани српски ћирилички рукопис. Сматра се највреднијим српским покретним културним добром. УНЕСКО га је, због лепоте ликовних украса, уврстио међу 120 највреднијих докумената целокупног човечанства. Нова истраживања открила су префињену симболику иницијала која упућује на текст који следи, уметничке поступке које не налазимо у другим средњовековним књигама, као и чињеницу да су српски монаси били међу најобразованијим људима на европском континенту.

Чини се да је Мирослављево јеванђеље Божјим промислом остало у српским рукама. Књига се налазила у поседу Немањића, Обреновића, Карађорђевића, током Првог светског рата пренета је преко Албаније, у Другом светском рату скривана је закопана испод олтара манастира Рача украј Дрине…

Три стотине стручњака из целог света учествовало је у стварању изложбе “Божанско надахнуће – Мирослављево јеванђеље”. У додиру са светом књигом, они су вишеструко превазишли своје умне и материјалне могућности и израдили јединствен факсимил, пратеће књиге, пратећу опрему, документарни филм…

Божанско надахнуће српских средњовековних монаха, премостило је време и простор и отворило срца и умове 1.300.000 људи широм света, који су, до сада, уживали у овој изложби.
Поставку ће представити Вељко Топаловић, приређивач и Драгана Аћимовић, историчар уметности.

Извор: Културни центар Горњи Милановац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.