Kultura

Изложба „Колекција у огледалу“ пред отварање програма престонице културе

Изложба под називом „Колекција као огледало: Модернизам у делима из Галерије Матице српске”, синоћ, 2.фебруара је свечано отворена у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“, као уводни програм у оквиру пројекта Чачак – Национална престоница културе 2023. године. Отварању изложбе присуствовао је Миодраг Ивановић, државни секретар за културу.

Изложена су дела Саве Шумановића, Петра Лубарде, Уроша Предића, Милана Коњовића, Паје Јовановића, Ђорђа Андрејевића Куна, Данице Јовановић, Ђорђа Крстића из збирке Галерије Матице српске и то је ексклузиван претпрограм који нас уводи у годину престонице културе…

Изложено је 80 одабраних дела. Ово је једна од најпосећенијих изложби Матице српске и до сада је видело више од 60.000 људи, а сада је и пред чачанском публиком.

Свака колекција је огледало установе, али и огледало националне културе, рекла је Тијана Палковљевић Бугарски.

О томе да се и људи из Новог Сада, али и слике у нашем граду и Галерији осећају као да су код куће говорила је др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и ауторка изложбе, која се обратила речима:

– Ни хладније вечери, ни топлијег дочека! Изложба ће у Чачку остати месец и по дана.

Градоначелник Милун Тодоровић је отварајући изложбу навео да је ово тек почетак и да нас очекују многи програми ове године, међу њима и ексклузивни!

З.Л.С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.