Grad Kultura

Изложба „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ. МОДЕРНОСТ И НАЦИЈА“

НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ. МОДЕРНОСТ И НАЦИЈА

У Уметничкој галерији Надежда Петровић, у среду, 11. октобра, у 13 часова биће отворена изложба „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ. МОДЕРНОСТ И НАЦИЈА“, а затим ће уследити извођење монодраме ,,Ненаписана писма“ у Амфитеатру Галерије, у 14 часова.


Изложба под називом „Надежда Петровић. Модерност и нација“ аутора проф. др Игора Борозана и проф. др Лидије Мереник у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ организује се поводом 150 година од рођења наше велике сликарке и рађена је у сарадњи и организацији Народног музеја Србије, у чијем издању је и двојезични каталог који прати изложбу. Изложбу ће отворити потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић.

Након отварања изложбе у амфитеатру Галерије у 14 часова биће изведена монодрама ,,Ненаписана писма“ (текст – Милкица Милетић, режија Наташа Радуловић, у извођењу првакиње Народног позоришта – Вање Милачић).


Изложбу чини избор од 50 слика из опуса Надежде Петровић који је подељен у оквиру хронолошких и тематских целина кроз које се може пратити развој њеног сликарства, као и све фазе кроз које је прошла у формирању свог ликовног израза. Публика тако добија прилику да у потпуности сагледа развојну линију од минхенског периода, слика земље и народа, импресионистичких епизода и националног наратива, све до дела која настају у Паризу и потом у ратном периоду, а којима Надежда Петровић остварује победу модерне слике. Такође, упознајемо је и као прву жену фотографа сажетим избором фотографија којима је Надежда документовала стварност и догађаје чији је непосредни сведок и учесник била и сама.
Изложена дела дају могућност сагледавања Надеждиних сликарских остварења с којима је у српској историји уметности заузела место једног од кључних протагониста српске модерне, али и друштвеног ангажовања, којем је предано била посвећена као један од оснивача Кола српских сестара и као добровољна болничарка за време балкансих ратова и Првог светског рата. Бавила се и ликовном критиком, писала је и говорила о женској еманципацији, као и о ондашњим актуелним друштвеним, политичким и националним питањима.
На изложби су заступљена дела из више музеја и галерија у земљи – Народног музеја Србије, Уметничке галерије „Надежда Петровић“, Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске у Новом Саду. Изложбу прати и посебан програм инклузије за слепа и слабовида лица који је реализован у сарадњи са Тифлолошким музејем из Загреба и Специјалном библиотеком за слепа и слабовида лица Републике Српске, а који укључује тактилне репродукције неколико слика Надежде Петровић, легенде на Брајевом писму, али и легенде повезане са звучним записом које представљају биографију сликарке и споменик Надежде Петровић који је радио Иван Мештровић, а који се налази у Чачку.
Изложба је иницирана од стране Министарства културе Републике Србије, будући да је извршни савет УНЕСКО-а 2021. године изабрао Надежду Петровић за УНЕСКО личност 2023. године. Изложба је после Народног музеја Србије гостовала у музејима и галеријама, сарадницима на пројекту – Галерији „Божидар Јакац“ у Костањевици на Крки (у оквиру изложбе „Надежда Петровић. Модерност и нација и њене словеначке колеге“), Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци, а после Уметничке галерије „Надежда Петровић“ биће приређена у Галерији савремене ликовне уметности у Нишу.
Аутори изложбе: проф. др Лидија Мереник, проф. др Игор Борозан
Кустоси изложбе су Евгенија Блануша (Народни музеј Србије), Јулка Маринковић и Катарина Стевлић (Уметничка галерија „Надежда Петровић”).
Отварање изложбе се одржава у време одржавања манифестације Дани европске баштине у Србији.
Време трајања изложбе је од 11. октобра до 25. новембра 2023.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.