Selo

ЈОШ УВЕK НИЈЕ KАСНО ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА ПОДСТИЦАЈЕ У СТОЧАРСТВУ

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у континуитету доноси правилнике за остваривање подстицаја у области сточарства. Тако је и у овој години донето више правилника који дефинишу услове, као и начине, под којима произвођачи могу остварити подстицаје за одређене видове сточарске производње.

Kако наводи Небојша Брајовић, саветодавац за сточарство из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Чачак (ПССС Чачак), произвођачи који гаје говеда са пуним пореклом и која су под контролом производних особина од стране одгајивачких организација (уматичена грла) имају право да добију подстицаје у износу од 25.000 динара по грлу. Услов за равничарске терене су три, а за  подручја са отежаним условима производње две краве. Подношење захтева је почело 21. марта и траје до 31. јула. За овце и овнове, козе и јарчеве износ подстицаја је 7.000 динара по грлу. Да би остварили ове подстицаје, произвођачи у равничарском подручју морају имати минимално 30, а на подручју са отежаним условима 10 оваца. За козе и јарчеве број грла за равничарска подручја је 10, а за она са отежаним условима производње пет.

Према Правилнику за остваривање подстицаја за краве за узгој телади за тов (тзв. неуматичене краве), право на остваривање подстицаја имају произвођачи који имају минимално две краве отељене у периоду од 1. јула 2021. до 30. јуна 2022. године. Захтеви се подносе до 31. јула, а износ подстицаја по грлу је 20.000 динара.

Правилник за товна грла (јунад, јагњад, јарад, свиње) предвиђа да се захтев за подстицаје подноси  за сваку годину од 1. фебруара до 31. јула текуће календарске године, уколико су грла предата кланици или извезена у периоду од 1. јула претходне до 30. јуна текуће године.

– Захтев за подстицаје подноси се посебно за сваку врсту товних грла, с тим да се за исту врсту подноси највише до три захтева, а за исто грло захтев за подстицаје може да се поднесе једном за једну календарску годину и то по завршетку това. Уз затев се подноси пријемница из кланице или јединствена царинска исправа са спецификацијом ушних маркица закланих или извежених грла, коју је оверио надлежни ветеринарски инспектор. Минимални број грла по захтеву износи: за товну јунад три, за товну јагњад 10, за товну јарад пет, а товне свиње 10 грла. Подстицаји за товну јунад износе 15.000, за товну јагњад и јарад 2.000, а за товне свиње 1.000 динара по грлу – објашњава Брајовић.

Аактуелан је и Правилник о подстицајима за инвестиције у физичку имовину пољопривредног газдинства за набавку квалитетних приплодних грла (јунице млечних, комбинованих и товних раса, овце, козе, овнови и јарчеви, приплодне свиње) за унапређење примарне пољопривредне производње.

Kако је предвиђено у наведеним правилницима, захтеви за подстицаје са испуњеним општим и посебним условима се подносе на адресу: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за аграрна плаћања, Булевар краља Александра 84, 11050 Београд.

За све додатне информације произвођачи могу да се обрате Пољопривредно саветодавној и стручној служби Чачак.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.