Društvo

Kako razlikovati kovid i alergije kod dece

Veći broj zaražene dece kovidom jeste alarm za razmišljanje ali još nije alarm za paniku. Klinička slika kod dece nije toliko jaka da bi za sada bili previše zabrinuti, reako je dr Saša Milićević, dečji lekar, alergolog.

Doktor Milićević ističe da je najvažnije da obrate pažnju oni roditelji koji su kovid pozitivni ili ako dete potiče iz sredine gde postoji taj epidemiološki podatak da je neko bolestan ili kovid pozitivan.

„Takvo dete mora da bude pod lupom roditelja. Ako počne da odbija hranu, lošeg je opšteg stanja, ima temperaturu, počne da kašlje. Dijareja je dosta česta u tom uzrastu, mogu da se jave promene na koži tipa koprivnjače, upala ušiju je takođe zabeležena kod malih pacijenata koji su kovid pozitivni“, objašnjava simptome doktor Saša Milićević.

Dodaje da ne postoji nijedan organski sistem koji ne može da bude zahvaćen ovim virusom, ali srećom deca su još dosta pošteđena i komplikacije su dosta manje.

„Nadamo se da to neće da se poremeti. Sve to ne znači da je kovid, ali zahteva mnogo veću pažnju nego pre godinu dana. Ako neko u porodici ima kovid i dete počinje da bude atipično mora odmah da se vodi kod svog pedijatra, koji ga najbolje i poznaje“, savetuje dečji lekar dr Milićević.

Napominje da je sigurno da je virus mutirao, i doveo do toga da ima veći afinitet za receptore koji se nalaze u disajnom sistemu dece nego što je to bilo ranije.

Što se tiče malih astmatičara u početku smo mislili da su oni u mnogo težoj situaciji, međutim pokazalo se da nisu. Naravno da su sva deca koja imaju neka hronična oboljenja, najčešće astmu, ugroženija. Međutim, iskustvo nije pokazalo da ima više dece astmatičara u ambulanti“, objašnjava doktor Milićević.

Naglašava da u Srbiji broj obolele dece od kovida još uvek nije u velikom procentu.

„Podaci kažu da u osnovnim školama pozitivni učenici čine 0,2 posto, a u srednjim školama 0,3 posto. Nažalost taj broj raste, ali je još u odnosu na odrasle mnogo manji“, poručuje dr Saša Milićević, dečji lekar, alergolog.

Kako razlikovati alergiju od kovida


Naglašava da sada kada krene sezona alergija sigurno će biti simptomatologije koja će uplašiti roditelje, kijanje, curenje nosa, kašlja.
Doktor Milićević objašnjava da je za razlikovanje alergije i korone jako važna krvna slika. Ona kod virusa pokazuje snižen broj leukocita, a povećan broj limfocita, dok kod alergija eozonofili budu u skoku.

Navodi da postoje i drugi simptomi – ko ima alergiju ne oseća se previše malaksalo kao kod kovida, kod alergijskog rinitisa, ali i obične kijavice, takođe se može izgubiti čulo mirisa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.