Društvo

Kанцеларија за младе освојила специјалну награду од 1000 евра за пројекат „Зелена учионица“

Kанцеларија за младе освојила је специјалну награду од 1000 евра за пројекат „Зелена учионица“ на такмичењу „OBoost hackathon“ са темом „Иновативним решењима до унапређења садржаја Овчар Бање“, које је организовано прошлог викенда у Научно – технолошком парку.

Награду од 1000 евра доделило је Удружење пословних жена „Надежда Петровић“ чија је председница Весна Баур, била део стручног жирија овог такмичења.

Tим „КЗМ еко пчелице“ пријавио се на ово такмичење и изабрао област зелених решења. Тим су чиниле Марјана Петронијевић, координаторка КЗМ и активисткиње Анђела Јокнић, Сара Милосављевић, Тијана Вучетић и Ивана Тутуновић.

-За 24 часа, колико смо имале на располагању за рад на нашој идеји, осмислиле смо пројекат „Зелена учионица“. Као проблем смо препознале недовољно еколошко знање и културу код људи, а као решење проблема видимо едукацију. Циљна група нашег пројекта су деца првог разреда основних школа, јер верујемо да се у овом узрасту најлакше усвајају знања и навике које ће се примењивати. Као што знамо деца научено преносе родитељима, па бисмо на овај начин имали утицај и на њих – истичу младе активисткиње.

У плану им је, кажу, да науче ђаке прваке како се правилно рециклира, колики је значај рециклаже, шта се тиме све може сачувати, а да уз то и зарадити. Желе да их науче колико је важно да чувају и не загађују животну околину, а све то на креативан начин, кроз примере и дружење у природи.

-Као једна од активности коју са њима желимо да остваримо јесте „Плогинг“ који подразумева  физичку активност, односно трчање уз истовремено прикупљање смећа, чиме бисмо на забаван начин чистили део по део наше Овчар Бање – кажу чланице тима „КЗМ еко пчелице“.

Наредни корак им је, истичу, да деца из београдских школа дођу и осете лепоте Овчар Бање и понесу лепе успомене, нова знања и здраве навике. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.