Obrazovanje

Кинеска амбасада иницирала представљање научних радова студената ФТН Чачак светској јавности

Кинеска амбасада иницирала представљање научних радова студената ФТН Чачак светској јавности

Под покровитељством Амбасаде Народне Републике Кине у Републици Србији одржана је Прва студентска web конференција на Факултету техничких наука у Чачку.  Конференција је резултат сарадње између Факултета техничких наука у Чачку и Факултета за рачунарство и информационе технологије Пекиншког универзитета за транспорт. 

Представници поменутих образовних и научних институција, др Владимир Младеновић и др Ји-Ганг Цен били су домаћини догађаја. Прва секретарка за науку, технологију и иновације Амбасаде Народне Републике Кине у Републици  Србији, госпођа Ши Ји је поздравила присутне и званично отворила конференцију. Декан Факултета техничких наука у Чачку, проф. др Данијела Милошевић и продекан Факултета за рачунарство и информационе технологије, проф. др Јидонг Ли, обратили су се дипломатама, колегама и студентима. Велики број присутних пратио је три српска и три кинеска студентска тима, који су представили своје истраживачке радове. Основни циљ ове конференције је преношење знања и остваривање контаката између студената. 

„Сматрам да је ово искуство јако позитивно и да би требало чешће организовати  сличне догађаје како би студенти могли да практично употребе своје знање, а притом и смање страх од јавног наступа. Овакве конференције су нешто што нас очекује у даљој каријери, тако да је ово одличан начин припреме за те састанке са страним представницима. Нарочито ми је драго што су се наше презентације свиделе представницима из Кине, знајући колико су они напредни у систему образовања, као и реализовању идеја“, каже Милица Себић, студент Факултета техничких наука у Чачку и учесник конференције. Милица истиче да им је Факултет пружио велику подршку у припреми за ову конференцију, како у изради пројеката и презентација, тако и у припреми излагања на енглеском језику. 

„Професор Владимир Младеновић је организовао редовне састанке још од почетка децембра и на тим састанцима су се проналазили одговарајући извори информација, дискутовали смо о нашим пројектима и како би било најбоље реализовати исте. При изради пратећег текста нам је помогла Ивона Радојевић Алексић, сарадник за међународну сарадњу, која је исправила грешке које су постојале и порадила са студентима на изговору“, додаје Милица Себић. 

Конференција је део стратешког пројекта Детекција аномалија у видео надзору заснована на 5G EDGE, који спроводе Факултет техничких наука у Чачку и Пекиншки универзитет за транспорт.  Трећи секретар за науку, технологију и иновације Амбасаде Народне Републике Кине у Републици Србији, г. Руи Ли, затворио је конференцију и истакао њен значај за будуће академске и научне сарадње српских и кинеских студената. 

Ово је био први конференцијски сусрет студената  два континента, следећа конференција планирана је у току 2023. године.

ИЗВОР: ФТН

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.