армадило
Društvo

Клуб екстремних спортова „Армадило“: „Да Каблар постане доступан свима“

САОПШТЕЊЕ Клуба екстремних спортова „Армадило“ које потписује Петар Шундерић, инструктор и тренер алпинизма Клуба „Армадило“, преносимо у целости:

Клуб екстремних спортова „Армадило“ постоји од 2006. године. За све ове године деловања у граду Чачку, организовали смо стотине догађаја, акција, угостили хиљаде планинара из земље и света, обишли бројне државе и планинске врхове, гледали, учили и много тога применили у нашем крају. Захваљујући том искуству и стручној литератури кроз коју смо имали увид у развој ових крајева кроз историју, а још од педесетих година прошлог века било је покушаја приближавања природних ресурса грађанима насег краја, коначно имамо прилику да Каблар претворимо у светски узор.

Годинама учествујемо вежбама спасавања са Сектором за ванредне ситуације Чачак, учесници смо многих акција спашавања на Каблару, вишегодишњи сарадници са НУРДОР организацијом која је подршка деци која се лече од малигних болести, дугогодишњи носиоци међународног такмичења у Драј тулингу и организацији такмичења.

Урбана планина Каблар треба да буде доступна и родитељима са малом децом који их не могу носити у наручју да би видели поглед са Каблара. Особе са инвалидитетом би имале незабораван утисак да могу изаћи на Каблар. Видиковац ће омогућити свима да уживају у јединственом погледу. Зато смо радили на обележавању стаза, привукли хиљаде заљубљеника у природу, промовисали све посебности Овчарско – кабларске клисуре.

Тврдимо да Каблар као „урбана планина“ има довољно стаза и потенцијал за још 4 видиковца, уз овај чија је изградња у току. Појединци који немају никакве везе са планинарењем и рекреативним спортом сада би да зауставе живот ове планине, развој читавог краја и угасе наше снове.

Мештани и струка су рекли своје и пружили безрезервну подршку пројекту изградње пута и видиковца, са којим смо апсолутно сагласни. То ће омогућити да Каблар постане доступан свима, да целом свету представио ову лепоту природе, поглед на меандре Западне Мораве и богатство флоре и фауне наше Овчарско – кабларске клисуре.

На изречене увреде свим планинарима одговарамо достојанствено кроз подршку великом државном пројекту, на који ћемо сви сигурно бити поносни када буде реализован.

Петар Шундерић, инструктор и тренер алпинизма Клуба „Армадило“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.