Društvo

Koje bi bile nove mere ako u novembru bude „trećeg talasa“ korone

Pregurali smo dva talasa korona virusa, prolećni i letnji, ali nam sada prema najavama naših uvaženih epidemiologa, članova Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19, sledi jesenji pik čiji bi udar mogao da se oseti već u prvoj polovini novembra!

-Brzina povratka virusa je šokantna, sve može da se promeni za dve nedelje. Vidite da sve vri sa strane, u zemljama oko nas. Sad je jesen, dolazi zima, moramo da održimo ovo stanje što je duže moguće. Kada dođu jako povoljni uslovi za prenošenje virusa to se ubrza i posle dve nedelje ove mere više ne vrede – rekao je dr Predrag Kon i dodao da „on ne želi da najavljuje, ali da je realno očekivati novi udar korone u novembru mesecu.

Srbija se ubrzano priprema za treći pik, ili ako više volite treći talas, a već su najavljene i pojedine epidemiološke mere koje bi mogle da budu donete u slučaju značajnijeg pogoršanja situacije u našoj zemlji.

Ja lično mislim da kontrola mora vrlo jasno da se zaoštri. Da li i kazne? Treba, jer ovde štitimo kompletno zdravlje naroda, i oko toga ne bi trebalo da bude pregovora, jer ulazimo u period kad je intenzivno širenje virusa najveće moguće – objasnio je dr Kon.


Zatvaranje gradova, vanredno stanje i policijski čas, realno, ne treba očekivati osim ako situacija potpuno ne izmakne kontroli. Ipak, neke mere su prilično realne…

Obavezne maske i na ulicama


Nošenje maski je trenutno obavezno u zatvorenim prostorima, ali i u gradskom prevozu, dok postoji samo preporuka da se one nose i na otvorenom. Ipak…

-Ponovo naglašavam i preporučujem nošenje maske, i to ne samo u zatvorenom prostoru nego i na otvorenom. Zaboravlja se ta preporuka. Svestan sam da mali broj ljudi nosi maske napolju, ali svojevremeno ih je mali broj nosio i u prevozu i tržnim centrima dok nisu postale obavezne. Preporuka može da pređe nekad i u meru, neka se niko ne iznenadi ako tako bude, ako sve ode u pogrešnu stranu – upozorio je dr Kon.


Dakle, u slučaju pogoršanja situacije, ovo bi mogla da bude možda i prva veća mera.

Zatvaranje škola i fakulteta


Nije tajna da se još pre 1. septembra razmišljalo i kako će funkcionisati škole, kako osnovne tako i srednje, ako dođe do novog udara korona virusa. Prema poslednjim zvaničnim podacima korona virus je ušao u 33 škole, ali su to mahom bili sporadični i očekivani slučajevi, te se posle mesec dana nove školske godine smatra da je situacija apsolutno pod kontrolom.


Međutim, ukoliko u novembru dođe do „eksplozije“ korone, a posebno među đacima, nadležni su spremni da ponovo kompletno školovanje prebace na onlajn sistem, umesto sadašnjeg kombinovanog modela.
Ovo bi se svakako odnosilo i na fakultete, a možda i vrtiće.

Kafići, restorani, noćni klubovi…


Kafići, restorani, klubovi i drugi ugostiteljski objekti su tokom leta dobili produženo radno vreme, neki sa baštama i do 1.00 sat posle ponoći, čak i ako se nalaze u okviru stambenih objekata. Međutim, ukoliko dođe do naglog širenja korona virusa, posebno tokom zimskih dana kada će svi biti u zatvorenom prostoru, realno je očekivati da njihovo radno vreme bude skraćeno. Na udaru ovih mera mogle bi da se nađu i kladionice, kockarnice…

Obavezni PCR za putnike iz inostranstva

Mnoge evropske zemlje su zbog ubrzanog širenja korona virusa počele da, manje ili više, zatvaraju svoje granice, a u nekom trenutku bi tome mogla da pribegne i Srbija.

Trenutno postoje ograničenja samo za strance koji dolaze iz Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije i Hrvatske, za koje je obavezan negativan PCR test ne stariji od 48 časova.

U nekom trenutku ova odluka bi mogla da bude proširena i na druge zemlje, ali eventualno i na srpske državljane koji budu dolazili iz država u kojima bukti korona.

Izvor: BLIC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.