Kultura

КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ ТРИ МАНИФЕСТАЦИЈЕ КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКОГ ПРОФИЛА

Извор: Уметничка галерија „Надежда Петровић“

Уметничка галерија „Надежда Петровић“ обавештава јавност о заједничкој конференцији за медије поводом 31. Меморијала Надежде Петровић,Октобарског салона, 15. Конденз фестивала савременог плеса и перформанса.
У Галерији Артгет Културног центра Београд 22. септембра уприличена је конференција за медије поводом одржавања три манифестације културно – уметничког профила: 31. Меморијала Надежде Петровић (МНП) у Чачку, 59. Октобарског салона (ОС) и 15. Конденз фестивала савременог плеса и перформанса у Београду.

Тематски оквир конференције су била јавно-цивилна партнерства између институција културе.
Учесници конференције испред манифестација били су: Маријана Цветковић (Станица Сервис за савремени плес) у име Фестивала савременог плеса и перформанса Конденз, Бранко Ћаловић (директор Уметничке галерије ,,Надежда Петровић“) и Синиша Илић (ко-селектор овогодишњег Меморијала), Зорана Ђаковић Миннити у име 59. Октобарског салона (Београдски бијенале). Они су представили сваку од манифестација понаособ при чему су нагласили неопходност подстицања и јачања сарадње јавног и цивилног сектора односно размене и дељења ресурса, као и међусобне подршке организација са независне сцене и јавних установа културе у пољу савремене уметности, затим потребе децентрализације културе, нарочито када је у питању Меморијал Надежде Петровић.


Директор Уметничке галерије ,,Надежда Петровић” у Чачку Бранко Ћаловић подвукао је значај сарадње јавних установа и цивилног сектора и навео пример рада Галерије као установе културе која већ има дугогодишњу сарадњу са независном уметничком сценом – и кроз програмске активности, и кроз Меморијал Надежде Петровић у погледу именовања селектора и чланова жирија, подсетивши на досадашњу отвореност Галерије и посебно Меморијала за уметнике и кустосе ван институционалног оквира. По његовим речима, на тој изложби се редовно представљају нове уметничке форме и праксе уметника из Србије, региона и света, којих је до сада било више од 600 . И 31. Меморијал Надежде Петровић под називом ,,Гестови, знакови живота”, како је најавио, биће врста искорака са акцентом на извођачким уметностима.

Фото: Ђорђе Петровић


Поводом одржане конференције Ћаловић је изјавио да се нада да ће сарадња ових манифестација прерасти у свеобухватнију континуирану међусобну сарадњу.
Подсећамо да се овогодишњи Меморијал Надежде Петровић, 31. по реду, одржава од 1. октобра до 13. новембра у селекцији Бојана Ђорђева и Синише Илића, док је кустос Меморијала Марија Радисавчевић из Уметничке галерије ,,Надежда Петровић”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.