Ivanjica Region

КОРАК КА ГАШЕЊУ ШКОЛА И СЕЛА

Због бројних штетних последица, апелује се на Министарство просвете да размотри одредбу Закона о основном образовању која се односи на спајање виших разреда основне школе и комбиновану наставу.

-Школа у Катићима (фото: М. Мрдак)

     Опстанак основних школа у Ковиљу, Братљеву, Међуречју и Катићима доведен је у питање ако се примени спајање виших разреда и комбиновани модел наставе. Такав систем рада би био неадекватан и недовољан, па би родитељи своју децу уписивали у градске школе. То би водило гашењу малих сеоских школа, наставници би остали без посла, као и до миграције становништва и гашења села. Одлучни да то предупреде побунили су се ученици, наставници, родитељи и мештани, па упућују Влади и Министарству просвете апел за спас ових образовних установа. 

     -Јасно је да је основни разлог мали број ђака, али засметало нам је што нас нису консултовали као најкомпетентније. Комбиновано одељење би било састављено од два разреда и бројило би до 15 ученика, а оно од три или четири разреда до десет ученика. Наставу је технички немогуће спровести. Рецимо шести разред има физику, а пети нема. Питање је како се организовати, шта ће и како деца да науче. Немамо никаква стручна и педагошка упутства како да то спроведемо. Док су учитељи на неки начин припремљени, наставници нису обучени за то. Кад ћемо да се припремимо посебно колеге које раде у више школа? Више од три деценије радим али не видим како ово може да се реализује. Терају нас да сами испразнимо школе, јер ће родитељи бити приморани да децу уписују у градске образовне установе. Ово је корак ка укидаљу малих школа. Свесни смо да се нешто мора урадити али не на уштрб образовања. Зато смо пре неки дан организовали, родитељи и колеге, и упутили апел, захтев, петицију Влади, Министарству, Школској управи, објаснили ситуацију и навели све разлоге за одбијање реализације овог модела. То је истовремено и наша молба за спас установе која на јесен обележава 130 година постојања и успешног рада – каже наставник српског језика и председник Уније синдиката радника у ОШ „Мићо Матовић“ у Катићима, Милош Мрдак.

БОРБА ЗА КВАЛИТЕТНО ОБРАЗОВАЊЕ

     Синдикалци тврде да о овим изменама Закона о образовању нису ни обавештени, а камо ли консултовани. Протестима желе да скрену пажњу јавности на његове последице и изборе се за квалитетно образовање, истиче председник Уније синдиката просветних радника Моравичког округаи наставник физичког васпитања у ОШ „Кирило Савић“, Драгослав Радојевић.

     -Измене су нам „сервиране“ у марту са образложењем да не мора да значи да ће се примењивати осим ако је баш мали број ђака. Унија синдиката просветних радника је одмах предузела кораке. Имали смо протесте у два наврата скрећући пажњу шта ће да се деси применом спорне одредбе. Борићемо се да она не буде примењена. За 1. септембар заказан је протест у Београду. Боримо се првенствено за децу да имају квалитетно образовање. Све се спроводи под питањем рационализације, али напомињемо да не може да се ограничи право на школовање у једнаким условима. Не постоји подела на ученике који живе у граду и оне који живе у селу. Сви имају право на неометано школовање, а не да се на овај начин скраћује васпитно- образовни процес.

     У захтеву УСПРС Моравичког округа упућеног Министарству просвете указује се и на последице примене спорне одредбе на наставнике. Неки ће остати без посла а други ће радити дупло.

„Захтевамо од надлежних да хитно стопирају свако даље планирање у погледу спровођења и примене спорног члана Закона о основном образовању и васпитању! Рад по комбинованом моделу једноставно није применљив на ученике старијих разреда основне школе, због врсте и обима наставног градива, али и комплексности саме методологије рада.

Нашем захтеву придружују се и родитељи наших ученика, а верујемо да ће нас подржати и колеге из других крајева Србије“, закључује се у захтеву. 

     Радојевић скреће пажњу и да уколико се родитељи одлуче да децу упишу у градске школе то отвара питање могућности њиховог превоза нарочито у зимским условима. Може да се деси да у таквој ситуацији одустану од школовања.

-У удаљеним селима као што је Ковиље деца путују пешке по неколико километара. Замислите да морају да путују 30 километара до Ивањице или из Мочиоца 40 километара, шта ће и када да науче. Проблем је вероватно и превоза, финансијских могућности родитеља. Ако нису у прилици да то обезбеде, може се десити у крајњем случају и да одустану од даљег школовања.

                                                                                                         Ј.С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.