Društvo

KUPUSIJADA – IZ JEDNOG LONCA 1.200 PORCIJA SVADBARSKOG KUPUSA

Na takmičenju u kuvanju kiselog svadbarskog kupusa – „Kupusijadi“, najveći zemljani lonac sa kupusom i mesom, čija je zapremina 560 litara, pripremio je meštanin tog sela Milun Tošić.

Foto: Miloš Lukić, MNA

Tošić je rekao novinarima da je u lonac stavio 350 kilograma kiselog kupusa, koji se kiselio 14 dana, 110 kilograma svinjskog i junećeg mesa, 50 kilograma crnog i dva kilograma belog luka.

Tu je i osam kilograma šargarepe, 15 kilograma masti, pet litara ulja i pet kilograma začina a da je slaganje tih namirnica u lonac trajalo oko tri sata.

„Kupus se kuvao na 12 vatri od 7 do 10 sati“, kazao je Tošić i dodao da je u tom loncu pripremljeno oko 1.200 porcija kuvanog kupusa.

Ovogodišnja, 17. po redu „Kupusijada“ počela je u petak i završava se u nedelju, a po rečima organizatora za najbolji kuvani „svadbarski“ kupus takmiči se 50 takmičara u tri kategorije – celo selo kuva, ekipe i pojedinci i ugostitelji.

Najbolji kuvari u svakoj od tih kategorija dobiće po zlatni, srebrni i bronzani lonac, a od ove godine uvedeno je i novo takmičenje – u degustaciji svadbarskog kupusa.

Pored takmičarskog dela i poljoprivrednih izložbi, manifestacija ima i prateći zabavni program sa koncertima estradnih pevača, pevačkih grupa, narodnih orkestara i kulturno – umetničkih društava.

Porcija svadbarskog kupusa, koji posetioci mogu degustirati pod šatrama poznatih čačanskih ugostitelja, iznosi 350 dinara.

Izvor: Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.