Kultura Kultura

LAUREAT „FRAKTURA“ NENADA TEOFILOVIĆA

NAGRADA „STEVAN SREMAC“ GRADA NIŠA ZA NAJBOLJU PROZNU KNJIGU PRIPALA ČAČANINU 

LAUREAT „FRAKTURA“ NENADA TEOFILOVIĆA  

Nagrada „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2020. godini, a to je roman „Fraktura“ u izdanju „Derete“, po odluci žirija pripala je Nenadu Teofiloviću, književniku iz Beograda, rođenom Čačaninu. Nagradu „Stevan Sremac“ čine plaketa i novčani iznos, dodeljuje je Grad Niš uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a program za dodelu nagrade realizuje Niški kulturni centar. Nagrada se laureatu tradicionalno uručuje  tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“ koja se svakog novembra održava u Nišu.

U konkurenciji za Nagradu „Stevan Sremac“ bilo je 69 proznih dela, a u najužem izboru našli su se sledeći naslovi:  Vladan Matijević, „Sloboda govora”, Laguna, Beograd; Vladislava Vojnović, „Epizodisti i junaci”, Laguna, Beograd; Dejan Tiago Stanković, „Zamalek“, Laguna, Beograd; Nenad Teofilović, „Fraktura”, Dereta, Beograd i Svetislav Basara, „Кontraendorfin“, Laguna, Beograd.

Žiri koji je radio u sastavu: dr Jasmina Ahmetagić (predsednica) i Vule Žurić i prof. dr Dejan Milutinović (članovi) za nagradu „Stevan Sremac“ je odlučivao između dve knjige koje su se našle u užem izboru – „Epizodisti i junaci“ Vladislave Vojnović i „Fraktura“ Nenada Teofilovića.

Iz obrazloženja odluke žirija prenosimo: „Uspostavljajući dijalog sa „Zapisima iz podzemlja“ F. M. Dostojevskog, Nenad Teofilović u romanu „Fraktura“ preispituje egzistencijalni položaj savremenog čoveka, mogućnosti i preduslove njegove slobode, markirajući epohalne promene modernog sveta koje su čoveka pretvorile u objekat“, 

Roman Nenada Teofilovića „Fraktura“ u izdanju „Derete“  predstavlјa, pre svega, dva sveta – jedan je opiplјiv i materijalni, dok je drugi skriven i čoveku i teško dokučiv. U tački gde se ti svetovi sudaraju smešten je i protagonista Nikola Tomić, koji, uprkos uspešnoj karijeri arhitekte i lјubavnoj vezi u inostranstvu, doživlјava neočekivani sudbinski prevrat i spoznaje da je samo urušavanje večno. U neprestanoj dilemi pred osnovnim lјudskim pitanjima, poput kule od karata oko njega se urušavaju dragi lјudi, lјubavi, prijatelјstva, spokoj, snovi i strahovi… Na ovim stranicama život je opisan poetikom paradoksa – arhitekta, ophrvan urušavanjem, promišlјajući o spolјašnjem svetu, čiji je svedok i žrtva, dolazi tako do sebe i svojih unutrašnjih svetova. Uzbudlјivo visokoknjiževno štivo, koje nas navodi na preispitivanje u okolnostima koje život donosi – zabeležio je izdavač u opisu ovog romana. 

Nenad Teofilović je rođen1965. godine u Čačku kao stariji brat blizanaca Radiše i Ratka Teofilovića, poznatog pevačkog dueta koji je svetsku slavu stekao pevanjem izvornih i duhovnih pesama na osoben način. Pripada svetu tehničke inteligencije, diplomirao je i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, radio je na Institutu za nuklearne nauke Vinča, a duži period je živeo i radio i u Finskoj. Predvač je na više beogradskih fakulteta. Najpoznatija dela su mu zbirka priča „Snovi i senke“ (1998), a njegov debitantski  roman „Klopka“ (2002), samizdat, visoko se kotirao u konkurenciji za NIN-ovu nagradu, po kome je 2007. snimljen i istoimeni film i roman „Vrteška“ (2008).  

Z. L. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.