Društvo

LEČENJE PČELAMA – APICENTAR U BRĐANIMA

Specifičan pčelarsko-zdravstveni turizam, pod nazivom apiterapija sve više se razvija u Srbiji, a jedan od apicentara sada je dostupan i u ovom kraju, u Brđanima.

Iako, za razliku od običnih građana pčelari znaju mnogo više o tome šta je apiterapija, malo je među njima onih koji bi napustili tradicionalno pčelarenje i proizvodnju meda, zarad novih načina koje iziskuje apiterapija. Gornjomilanovčanin Draško Topalović je na očevini u Brđanima, u okviru poljoprivrednog gazdinstva među košnicama sa pčelama naparvio apicentar i postavio pčelarstvo na viši nivo.

– Dobio sam informacije o apiterapiji ood svog stomatologa, koji je bio na specijalizaciji u Rusiji, gde je od 12,.000 kvadrata klinike, 8.000 je bilo opredeljeno za apiterapiju. To mi je bila inicijalna kapisla. Stupio sam u kontakt sa slovenačkim pčelarima, koji su mnogo ispred nas u ovoj oblasti – priča Draško.

Apiterapija je poznata još od egipatskog vremena, a deo ove obimne terapije takođe obuhvata tretman aerosolom pčela odnosno udisanje vazduha iz košnica. Sadrži sve komponente isparenja koje pčele stvaraju med, propolis, matičnu mleč, pčelinji vosak i polen. Uzdizanje i udisanje specifične arome, koja se proizvodi u košnicama, ima izuzetno blagotvorno dejstvo na psihofizičko stanje ljudi.

Vazduh, zasićen sa esencijalnim mirisima, pomaže ljudima koji imaju naročito teškoće sa bronhitisom, astmom, alergijama, hroničnim bolestima pluća, oslabljenim imuno sistemom, infekcijama respiratornog trakta, hroničnim glavoboljama, migrenama, stresom, depresijom…

Apicentar u Brđanima je kategorisan objekat za seoski turizam sa četiri zvezdice. Pored sobe, komore za inhalaciju vazduhom iz košnica, ovaj centar poseduje i sobu za masađšu medom, kao i sobu za odmor i spavanje među pčelama.

Verovali ili ne i to je jedna vrsta terapije, spavnje na košnicama.

– Jedan sat spavanja među pčelama jednako je kao osam sati čvrstog sna – kaže Draško.

Odmor na košnicama je naročito koristan za ljude nakon 35 godina, jer ćelije tela gube prirodnu regeneraciju. Ali nema starosnog limiita, ova metoda apiterapije pomaže u svim starosnim dobima Nauka je davno dokazala da je vazduh u košnicama poseban.

U literaturi se navodi da pčelari najređe obolevaju od najtežih bolesti današnjice. Pčelari u proseku duže žive od oni koji su se bavili drugim zanimanjem, jer druženje sa pčelama im čuva zdravlje i produžava vek.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.