Društvo Obrazovanje

ЛЕНА, МАША И КРИСТИЈАН, ПОНОС ГРАДА

УЧЕНИЦИ ЧАЧАНСКЕ ЕКОНОМСКЕ ШКОЛЕ НА СТРУЧНОЈ ПРАКСИ У СЕВИЉИ

У периоду од 8. септембра до 8. октобра, ученици четвртог разреда Економске школе у Чачку Лена Белошевић, Маша Тодоровић и Кристијан Миловановић били су на стручној пракси у Севиљи. Организација специјализована за ученичке размене “Унисер” из Италије, у нашој земљи реализује пројекат Европске уније “Интернационализација система за стручно оспособљавање у земљама западног Балкана – INTERVET WB”,  уз подршку Привредне коморе Србије. Овогодишњим конурсом одабрано је 20 ученика из свих стручних школа у Србији, који су месец дана стажирали у Шпанији, у Севиљи.

ОДЛИЧНО ЗНАЊЕ И СЈАЈНЕ КОМПЕТЕНЦИЈЕ

Данијела Рвовић, помоћник директора Економске школе у Чачку, нагласила је да је пројекат “Intervet” изузетно значајан за ову образовну установу, јер је укључивање у међународне пројекте један од циљева, који је предвиђен годишњим и развојним планом:

– У овај пројекат мобилности ученика укључили смо се крајем претходне школске године. На конкурсу су изабрана три наша ученика, од укупно 20 ђака из целе Србије, који су били на стручној пракси у Севиљи, у трајању од 30 дана. Један од циљева Економске школе је да што више информише ученике о оваквим пројектима и да их мотивише да се пријављују на међународне конкурсе.

Лена Белошевић, Маша Тодоровић и Кристијан Миловановић, не само да су одлични ђаци, већ се и посебно истичу по учешћу и успесима на такмичењима, ваннаставним активностима, као и у многим секцијама. Поред знања, у Севиљи су показали и сјајне компетенције да буду део великих система, а компаније у којима су били на пракси, изразиле су интересовање за даљу пословну сарадњу са овим чачанским ученицима. 

Маша, Кристијан и Лена

“МАКСИМАЛНО САМ СЕ ТРУДИО, А ОНИ СУ ПОКАЗАЛИ ДА ЦЕНЕ МОЈ РАД”

Прилику да отпутује у Шпанију, у Севиљу на стручну праксу, добио је и Кристијан Миловановић, ученик четвртог разреда, смера економски техничар.   

– Бавио сам се пословима администрације и финансија у фирми “Incoma”, радио сам све што је у вези са буxетом, књижењем, сређивањем документација, база. Колектив ме је изузетно лепо прихватио, сви су били пријатни, потрудили су се да ми појасне сваки задатак детаљно, а након тога да провере оно што сам урадио. Максимално сам се трудио да послове обављам квалитетно, а они су ми показали да цене мој рад. Будући да сам ученик Економске школе, профила економски техничар, сматрао сам да ћу студирати рачуноводство и ревизију. Управо је ова размена утицала да се пронађем у другом сегменту, а то су финансије и администрација, па то и планирам да упишем. Можда ћу касније оптворити и неку агенцију, која ће се бавити пословима из ове области. Али, за сада бих волео да се вратим у Севиљу. Добио сам понуду из ове фирме, да им се јавим, макар и на школском распусту, а они ће све организовати да радим код њих – рекао је Кристијан Миловановић.  

Ученици из стручних школа Србије у Севиљи

“НАЈВЕЋА МОТИВАЦИЈА ЈЕ ДА РАДИМ ПОСАО КОЈИ ЖЕЛИМ”

Једна од одабраних је била и Лена Белошевић, такође, ученик четвртог разреда, смера економски техничар, којој је током пријављивања на конкурс највећа мотивација била да у будућности ради посао који жели.  

– Јако сам заинтересована за области маркетинга и рада на интернету. Међутим, искрено, у свом граду нисам имала много шанси да се уверим колико је заправо то посао за мене, па сам рад у иностранству видела као прилику да одем и потврдим себи да желим да студирам маркетинг и да се тиме бавим једног дана. То је била моја највећа мотивација. У току пријаве често сам наглашавала да желим да радим на таквој позицији и добила сам фирму “El Garbo de Greta Comunicacion”, која се баш бави маркетингом, администрацијом и промоцијом. Имала сам прилику да више сазнам о маркетингу, дигиталном маркетингу, раду на веб-сајтовима и промоцијама. Учествовала сам у организацији појединих промоција, радила веб-сајтове за одређене ресторане и фирме у Севиљи. Поред тога, радила сам све из моје струке, али директори су ми дали могућност да радим оно што желим. Важно је што сам имала прилику да се уверим колико је битан маркетинг у пословању. Било је тешко само то што не говорим шпански језик, међутим, уз помоћ директора са којим сам комуницирала на енглеском језику, успела сам све послове да завршим. Ишла сам на две битне промоције, ресторана у Севиљи и једног њиховог бренда одеће. Била сам њихов асистент, причала са њиховим клијентима, а била сам и фотограф на тим промоцијама, што је за мене јако важно – нагласила је Лена Белошевић, напоменувши да је у овој фирми добила потврду да може истовремено да ради и студира у иностранству, јер су њихова врата за њу увек отворена.

НЕЗАБОРАВНИХ МЕСЕЦ ДАНА, ИЛИ СЕВИЉА, КАО ДРУГИ ДОМ

Своје утиске са праксе и о Севиљи поделила је и Маша Тодоровић, ученица четврте године, смера финансијски администратор, која је, како каже, одувек желела да буде део ученичке размене, да види како је живети и радити у иностранству.

– Моје искуство у Севиљи је прелепо, имала сам прилику да са двадесет ученика из Србије проведем незаборавних месец дана. Свакоднево, након нашег посла, обилазили смо град, дружили се, а викендима смо организовали краћа путовања. Заједно смо правили журке, проводили прелепе тренутке, које ћу заувек памтити. Радила сам у интернационалној школи језика “Saint Gabriel International”. Колеге су биле дивне, рекли су ми да је Севиља мој други дом. Питали су ме да ли желим да останем, да радим код њих, али ја имам друге планове. Севиља ми се јако свидела, добро сам се уклопила. Град је довољно велики, а истовремено и мали, тако да ми је све надохват руке. Мислим да бих у Севиљи могла да остварим своје амбиције – каже Маша Тодоровић.

Са директором Економске школе Владаном Ницовићем

СПРЕМНИ ЗА СВЕТ РАДА

Директор Економске школе Владан Ницовић, који је ученицима уручио и симболичне поклоне, рекао је да ова образовна установа има пуно ђака којима може да се похвали, о чему говоре резултати постигнути претходних неколико година, а посебно последње.  

– Ми желимо да ученици економских школа буду спремни за свет рада одмах по завршетку средњошколског школовања, да када изађу из клупа могу да раде занатски део економије, права, администрације. Добро је то што већина наших ученика наствља да студира, задовољни смо том чињеницом, јер они желе да усавршавају струку за коју су се определили. Искуство је показало да наши ученици после друге, треће године на студијама Економског факултета постижу исте или чак боље резултате, него ђаци из гимназија, који на почетку факултета показују изузетне резултате јер је, пре свега, реч о општеобразовним предметима. То је доказ да се у стручним школама квалитетно ради – рекао је директор Ницовић.     

Лена, Маша и Кристијан нису само млади, амбициозни и вредни људи, већ су и понос родитеља, Економске школе и нашег града, који у свету представљају на најлепши могући начин.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.