Društvo Reportaža

ЛЕПОТА ПОКРЕТА, ИЛИ ЧАРИ ОРИЈЕНТА

НЕВЕНА ПАУНОВИЋ, ДИПЛОМИРАНИ СОЦИЈАЛНИ РАДНИК, ЗАЉУБЉЕНИК У ОРИЈЕНТАЛНИ ПЛЕС

Наша двадесетседмогодишња суграђанка Невена Пауновић, дипломирани социјални радник, која ускоро завршава мастер студије, већ девет година се бави оријенталним плесом. Иако многи о трбушном плесу имају предрасуде, наша саговорница наглашава да је реч о врсти уметности. Учествује на разним такмичењима, осваја медаље, признања и дипломе и ужива да тренира, како каже, са њеномгрупом сјајних жена”. Красе је срдачност, отвореност, комуникативност, али и радозналост и креативност. Па не изненађује што се поред оријенталног плеса, бави шивењем пиџама, спаваћица, огртача, беби дола за даме, а планира да отвори и играоницу, односно да организује креативне радионице за девојчице. Ипак, њен живот је плес, као савршени склад женствености и емоција.

– Нажлост, када говоримо о оријенталном плесу многи су пуни предрасуда, повезују га са погрешним пореклом. За трбушни плес сам се заинтересовала од малена, гледала сам серију “Забрањена љубав” која је имала оријентални дух. Међутим, овим плесом сам почела да се бавим када сам отишла на студије у Београд, где сам пронашла одличну школу. За мене је оријентални плес живот, јер док играте покрећете готово све мишиће, ослобађате се негативне енергије, а преплаве вас позитивне вибрације и самопоуздање. Невероватна је позитивна енергија плесачица, та женска сензуалност која се исказује на прави начин. Оријентални плес је савршени склад женствености, страсти, сензуалности, емоција, музике. Волела бих да људи више знају о овом плесу, будући да имају пуно предрасуда. Иначе, оријентални плес је настао у Египту. Сматрали су да жене које на тај начин вежбају трбушне мишиће могу брже и лакше да се породе. Касније се оријентални плес појавио у Турској, у харемима, као забава, као и сви остали плесови. Потом постаје популаран и у Европи, отварају се школе трбушног плеса, креирају посебни костими – започиње причу Невена Пауновић.

На такмичењима и фестивалима наша саговорница наступа и појединачно и са групом. Запажене су на наступима, савршено усклађене, стварају сјајну атмосферу иако су потпуно различитих карактера.

– Такмичења се организују свуда по свету. Издвојила бих Турску, с обзиром на то да је оријентални плес део њихове културе. Велика ми је част што сам баш у Турској освојила прво место, и у соло и у групној категорији. На такмичењима се оцењује апсолутно све, од харизме, преко технике, до изгледа на сцени и костима. Посебно ми је драго што саме креирамо костиме, али у шивењу нам помажу шнајдерка Рада и њена ћерка Милена. Углавном оне реализују све наше идеје, а ја украшавам костиме, јер волим да увек буду другачији – каже Невена.

Највише је учествовала на интернационалним такмичењима у Београду, на која долазе плесачице из Грчке, Италије, Аустрије, Бугарске, Македоније, из земаља бивше Југславије. Недавно је била у Египту, где је имала неочекиван наступ.  

– Лепо је кад вам кажу да сте бољи и од њихових, египатских плесачица. Једноставно морате да волите плес, да осетите и доживите музику и душом и покретима тела – наглашава саговорница “Гласа”.

Наравно, оријентални плес је незамислив без арапске и турске музике. Постоје инструменталне песме без гласа, као и оне са гласом, објашњава Невена:

– Када наступам приватно бирам музику која је прилагођена дешавању и углавном изаберем неку инструменталну мелодију. Иначе, арапске и турске песме увек преводим на енглески језик, јер када знате о чему говоре, тада можете и да осетите песму. Оријентални плес има више стилова, модерни и класични египатски, фолклорни, плес са штапом, са велом, уз звук хармонике… Сваки стил има и своју музику. Највише волим звук са хармоником, а и костими су посебни, то су хаљине за плес са марамама, дукатима, цирконима, кристалима. Али, волим и мешавину свих стилова, то су обично песме које су наизменично бржег и споријег ритма, у којима можете да покажете сваку емоцију и све врсте технике. Избор песме, односно музике зависи и од тренутног расположења. Плес је заиста посебан, јер сваку емоцију можете да изразите кроз покрете.

С обзиром на то да је Чачак престоница културе, Невена планира да у октобру организује Оријентални шоу, на који би позвала плесачице из окружења, како би разбиле предрасуде и показале да трбушни плес није табу тема, већ посебна уметност која захтева пуно вежбања:   

– Веома је важно самопоуздање жене, јер није лако, посебно на првим наступима, у таквом костиму изаћи пред публику и плесати. Али, упркос свему, фасцинантан је осећај. Желела бих да сваке године, на пример, октобар буде месец Оријента и да таква манифестација постане традиција у нашем граду. У јуну планирамо да учествујемо на Фестивалу у Јагодини, где се организују такмичења у свим плесовима, па и у трбушном плесу, а у септембру, поново. одлазимо у Турску, где ћемо представити нашу земљу на оријентални начин.

Невена без предрасуда прича о овој врсти уметности, али напомиње да је подршка за бављење трбушним плесом јако битна. Када би се упознали са пореклом и традицијом овог плеса, потпуно би се променила свест људи, заборавили би на предрасуде, верује наша саговорница.

– Веома ми је важна подршка моје породице, јер је оријентални плес заиста другачији од свих осталих. Жене не треба да се стиде свог тела, већ да воле себе. За овај плес нису битни килажа, године, изглед, важно је да волите себе и то је основна порука. Оријентални плес ми је донео слободу покрета, позитивне вибрације, нагласио моју женственост, подстакао да још више заволим себе – искрено прича Невена Пауновић.

Н. Р.

Фото: Архива Невене Пауновић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.