Фото: Ча глас
Društvo

ЛЕТЊЕ ВРЕМЕ У ОКТОБРУ, а шта нас чека до краја новембра…

Фото: Ча глас

ИЗВОР: РТС

Октобар је лепо почео, а сунчано и топло биће и у недељу. Јутро мало прохладно, понегде температура само један степен, током дана знатно топлије, до 25 степени. Лепо ће бити и Београђанима на 25 степени. Летње време у октобру задржаће се до уторка.

Другог дана викенда биће ујутро хладно, на југу и истоку понегде са слабим приземним мразем, а по котлинама и речним долинама местимично са краткотрајном маглом. Током дана претежно сунчано и просечно топло.

Ветар слаб и умерен, у кошавском подручју и јак, а на југу Баната повремено и олујни, југоисточни. Најнижа температура од један на југу и истоку до 12 на југу Баната, а највиша од 21 до 25 степени.

У понедељак ујутро хладно, по котлинама и речним долинама западне и јужне Србије краткотрајна магла. У току дана претежно сунчано и топло. Ветар слаб и умерен, на југу Баната повремено јак, југоисточни. Најнижа температура од 3 до 13, а највиша од 24 до 28, у Тимочкој Крајини око 21 степен.

И у уторак ујутро хладно, по котлинама и речним долинама западне и јужне Србије краткотрајна магла. У току претежно сунчано и топло. Ветар слаб и умерен, у кошавском подручју повремено јак, а на југу Баната и олујни, јужних смерова. Најнижа температура од 4 до 15, а највиша од 20 до 26 степени. 

Средином радне недеље претежно облачно, повремено с кишом. Ветар слаб и умерен, у кошавском подручју повремено јак, а на југу Баната и олујни, југоисточни. Најнижа температура од 7 до 14, а највиша од 18 до 23 степена. 

У четвртак и петак претежно облачно и хладније, повремено са кишом. Од суботе умерено до потпуно облачно и углавном суво. Током целог периода у кошавском подручју повремено јак југоисточни ветар.

„Ролеркостер“ временских прилика – Недељко Тодоровић открива какви ће бити октобар и новембар

„Ролеркостер“ временских прилика или нагли временски обрти и температурне разлике све су присутнији, а то смо доживели и током седмице која је иза нас. Хоће ли их бити и убудуће и шта нас очекује „иза угла“ нове недеље, о томе за РТС говори метеоролог Недељко Тодоровић.

Недељко Тодоровић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да су ове временске прилике уобичајене за нашу климу. Постоје, додаје, неке мале варијације из деценије у деценију, али нема суштинских промена.Разговор Тијане Јевтић са Недељком Тодоровићем

„Навео бих честину појаве сушних и топлих лета. Њихова честина се мења приближно на сваких 35 година. Последњих 30 година били смо у једном периоду када је била чешћа појава екстремно топлих лета. Па шездесетих и седамдесетих је била ретка појава тих екстремно топлих лета“, каже Тодоровић.

Истиче да на то утиче пре свега циркулација океанске воде у Атлантику и Пацифику.

„Ту се понавља једна цикличност од приближно тих 35 година и утиче на температуру ваздуха, јер је Европа под утицајем ваздуха са Атлантика. Поред тога утиче и енергија Сунца. Имали смо у првој половини прошлог века један период од 30 до 35 година појаву топлих лета“, казао је Тодоровић.

Напомиње да је у Београду ово лето по средњим температурама заузело треће или четврто место у низу од стотинак година.

„Овог лета је забележена у Београду максимална температура од 40,0 степени, што је позиција између 12. и 15. места. Број дана са температурама од преко 35 степени је био 19, што заузима шесто место на тој ранг листи. Тај исти број дана – 19, забележен је и 1921. године“, рекао је Тодоровић.

Према његовим речима, највеће амплитуде у нашем климату су у пролеће и јесен.

„У Београду је то мало ублажено, јер је Београд топлотно острво због саобраћаја, грејања итд. У октобру је десетак, 12 степени, а у Зајечару, амплитуда може да буде и до 22-23 степена“, навео је Тодоровић.

И даље, напомиње, имамо и пролеће и јесен.

„Као што се овако топла лета не понављају сваке године. Пре две године их је било само два, а 2014. их није било уопште, биле су поплаве“, каже Тодоровић.

Истиче да ће наредних дана бити топло, али већ од среде пад температуре.

„Максимална температура око 15, после тога мало топлије. Октобар ће да буде просечан. Киша у четвртак и петак ће само мало да ублажи сушу. Претпостављам да ће крајем октобра и у новембру бити више кише. Али, сада у октобру почињу и први мразеви, магла по котлинама, почиње кошава да дува. То су све карактеристиле октобра и новембра“, нагласио је Тодоровић.

Ако се равнамо, каже, по неком средњем датуму, то је крај новембра у већини места Србије.

„Свака сезона је прича за себе и неухватљиво је за прогнозу“, закључио је метеоролог Тодоровић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.