Društvo

МАЛЕ ФИРМЕ НА УДАРУ, ВЕЛИКА ПРЕДУЗЕЋА ЈОШ СТАБИЛНА

И ПРИВРЕДА ЧАЧКА БЕЛЕЖИ БЛАГИ ПАД ЗБОГ ПАНДЕМИЈЕ

Пандемија је оставила трага и на привреду Моравичког округа, па и Чачка. Ипак, велике последице још нису толико приметне, показују званични статистички подаци. Јер, иако су се многе фирме „угасиле“, посебно мање, неки власници су се у ходу преусмерили на сличне делатности или су свој бизнис базирали на „рад од куће“. 

Фото: Љубо Новковић

Према подацима Организационе јединице Чачак Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког округа, која располаже статистиком до 30. јуна, на територији Чачка до тог датума регистровано је укупно 1.715 предеузећа. То је само једно мање у односу на децембар прошле године, јер је од 1. јануара до краја јуна из регистра брисано 23 предузећа, али је у истом периоду основано 22 нова. Ипак, код предузетничких радњи примећује се „пад“, јер их је регистровано 5.203, што је за десетак мање него на крају 2019. За првих шест месеци ове године „нестала“ је 231 радња, али је нових 221. Највише „брисаних“ је трговинских, угоститељских, туристичких и других фирми са услужном делатношћу, које су и претрпеле највеће губитке, посебно за време полицијског часа и ванредног стања. Нових је највише из ИТ сектора, агенција за онлајн продају, продавница брзе хране, фирми за продају од врата до врата…

Горана Танасковић, руководилац чачанске ОЈ РПК

Према речима Горане Танасковић, руководиоца чачанске ОЈ РПК, последњих неколико година уобичајено је да се региструје неколико десетина радњи више, него што се „угаси“. Због короне тај тренд је поремећен, али се она нада да ће се до краја године ситуација променити.

Неке делатности су и за време ванредне ситуације показале изузетну прилагодљивост, тако да су поједини трговци успели да организују онлајн продају или све чешћу кућну доставу. Ипак, многе продавнице у самом центру Чачка су ставиле катанац на врата, у многим излозима су табле „издаје се“. Танасковић истиче да има и новоотворених или пререгистрованих радњи.

– Важно је да су нормалан производни процес одржала велика привредна друштва, која упошљавају много људи и која носе највећи бруто друштвени производ. У том периоду извоз је чак повећан за 11 одсто. Увоз је био мањи за око 20 процената, што говори о отежаности снабдевања сировинама. Наравно, привреда Чачка, као и Србије, зависи од пословања у околним земљама.  Нимало није лако, посебно што нико не зна како ће бити до краја ове године, па ни почетком следеће. Можемо очекивати потешкоће, нарочито код великих предузећа. Све зависи како ће се одвијати ситуација са пандемијом, посебно у земљама са којима највише послујемо – наводи податке Танасковић, истичући да је највише проблема било у пословању фирми са Италијом, која је наш велики спољно-трговински партнер.

У првих шест месеци ове године из Чачка су највише извозили металопрерађивачка предузећа, следе производи од пластике, картона, амбалажа, хартија…

В. Т.

(НЕ)ЗАПОСЛЕНОСТ

У јануару, на евиденцији незапослених било је 5.911 лица. Највећи број био је 30. маја, 5.968, односно пре ступања на снагу уредби Владе Србије за помоћ привреди. У јуну је забележен благи пад незапослености, а много већи на крају августа, када је на евиденцији НСЗ било 5.498 незапослених лица.

ПЛАТЕ У ЧАЧКУ ИСПОД РЕПУБЛИЧКОГ ПРОСЕКА

Према подацима ОЈ РПК, просечна зарада у Чачку у јулу била је 52.314 динара (нето лични доходак), што је за око три процента више него у јуну, али то је за око осам хиљада мање од републичког просека. Већи пад забележен је у априлу, када је просечна плата у нашем граду била око 50.000 динара. Са 57.951 динара Лучани су у јулу имали највећу просечну нето зараду, која је у Горњем Милановцу била 53.862, а у Ивањици 44.090 динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.