пуно-новца
Društvo

Мали: Једнократна помоћ данас на рачунима свих пензионера

ИЗВОР: РТС
Разговор Иване Татомир Чкоњевић са Синишом Малим


Мали: Једнократна помоћ данас на рачунима свих пензионера


После 100 евра помоћи за више од милион младих, 1,7 милиона пензионера добиће данас по 20.000 динара новчане подршке. Министар финансија Синиша Мали каже за РТС да је још једна лепа вест за најстарије суграђане и то што ће данас бити исплаћена и пензија за јануар, увећана за 5,5 одсто. Истиче да новчана помоћ грађанима нема везе са изборима и најављује да ће 1. јуна почети исплата још по 100 евра младима.

Министар финансија Синиша Мали истиче да ће обећање које су дали бити испуњено и да ће данас на рачуне свих 1.700.000 пензионера у Србији лећи 20.000 динара једнократне помоћи.


„Ово је највећа једнократна помоћ икада која је пензионерима исплаћена у Србији“, наглашава Мали.

Истиче да је још једна лепа вест за најстарије суграђане и то што ће данса бити исплаћена и пензија за јануар, увећана за 5,5 одсто, сходно швајцарској формули.

„Када саберете 20.000 динара једнократне помоћи и повећану пензију за 5,5 одсто, имате 11,2 одсто повећану масу пензија за ову годину у односу на прошлу, што довољно говори о бризи коју показујемо за најстарије суграђане и пажњи коју им посвећујемо“, каже Мали.

Истиче да су реформе из 2014. године, које је покренуо председник Вучић док је био председник Владе, довеле до тога да Србија има довољно резерви. Наглашава да је четири године заредом забележен суфицит у буџету.

„Уштедели смо, направили смо, хоћемо да помогнемо нашој привреди. Сачували смо радна места, сачували смо фабрике и производне погоне. Нисте у Србији имали прилику да видите масовна отпуштања као у неким мого већим и развијенијим земљама“, истиче Мали.

Наглашава да Србија кумулативно има највећу стопу раста за 2020. и 2021. годину у Европи – 6,4 одсто, док је удео јавног дуга у БДП-у задржан испод 60 одсто стандарда и нивоа Мастрихта.

„Ово нема везе са изборима“
На критике да је новчана помоћ грађанима популистичка мера и предизборни трик, Мали одговара да нису били избори и 2020. и 2021. и 2022. године.

„Ти људи полазе од себе. Морају да разумеју да се држава Србија одговорно понаша када је економија у питању од 2014. године“, истиче Мали.

Тврди да је у јулу 2012. године на рачуну буџета било 8,5 милијарди динара и да није било новца ни за исплату пензија и плата.

„То је по дефиницији банкрот државе. Ми данас имамо 163 милијарде динара. Ово нема везе са изборима, ово има везе са нашом суштинском политиком. У тој политици центар је човек. Хоћемо да помогнемо пензионерима, уз велику захвалност што су заједно са нама прошли кроз тежак процес реформи. Хоћемо да помогнемо младима, они су наша будућност. Хоћемо да помогнемо свим грађанима и нашим предузећима“, наглашава Мали.

Од 1. јуна исплата још 100 евра младима
Мали најављује да ће данас на седници Владе бити усвојен закон о исплати додатних 100 евра помоћи свим младима од 16 до 29 година.

„Од 16. маја до 31. маја отворићемо поново процес пријава, при чему сви они који су се већ пријавили нема потребе поново да се пријављују. Исплата ће кренути од 1. јуна. Као што смо у три дана исплатили сада у фебруару, тако ћемо и у јуну исплатити све који се буду пријавили“, објашњава Мали.

Истиче да Србија тако показује бригу за своје најмлађе и најстарије грађане.

„Свако обећање које дајемо, испуњавамо. Све обавезе које смо преузели испуњавамо у дан. Показујемо снагу наших финансија и наше земље, али показујмео и бригу за наше суграђане, најстарије и најмлађе. Тако гурмао нашу земљу напред“, наглашава Мали.

„Протекционизам никада никоме ништа добро није донео“
Министар Мали је са председником Вучићем био у Кини, а најављено је да ће до краја године бити потписан Споразум о слободној трговини са том земљом. Истиче да је сваки споразум о слободној трговини изузетно важан.

„Наша предузећа су показала да су отпорнија од других, способнија да преживе и да су довољно конкурентна да могу да извозе у целом свету“, каже Мали.

Подсећа да Србија споразуме о слободној трговини има и са Европском унијом, Цефтом, Ефтом, Турском и Евроазијском унијом.

„Већ сада ако имате седиште у Србији покривате тржиште од милијарду и 300 милиона људи. То није ништа ново за нашу Србију“, наглашава Мали.

Каже да сви желе да имају добре односе са Кином и да Србија жели да искористимо ту прилику

„Шта би то значило за наше винаре, за наше извознике пољопривредних производа… Имају неограничено тржиште. Протекционизам никада никоме ништа добро није донео. Хоћемо да градимо још конкурентнију привреду и носимо се са најбољима. То за наше грађане значи нова радна места, нове фабрике, нове изазове, али и потребу улагања. Кроз такмичење са најбољима, и себе градите да будете још бољи“, истиче Мали.

Наводи да се у последњих 10 година извоз Србије повећао 152 пута.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.