Socijalno preduzetništvo - šansa ili neizvesnost

Мања помоћ предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом

Удружење инвалидних предузећа Србије тражи састанак са председницом Владе Србије

Од казни (пенала) које плаћају послодавци, ако имају 20 и више радника, а не запошљавају особу са инвалидитетом, прошле године је у државни буџет уплаћено око пет милијарди динара. Свако од њих је дужан да издвоји 50 одсто од бруто просечне зараде у Србији. Предузећима за професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом припало је свега 12 одсто те суме.

Министарство за рад, социјална и борачка питања сваке године расписује јавни позив за доделу средстава за побољшање услова рада у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање ОСИ. За 2022. годину распоређено је 60 милиона, а 2019. је било 250 милиона динара

Владан Петковић

– На недавно одржаној Скупштини Удружења инвалидних предузећа Србије договорено је да затражимо састанак са председницом Владе Србије Аном Брнабић. Значило би нам да се, макар повратимо на ниво из 2018. и 2019. године, пре памдемије корона вируса, када нам је додељивано више средстава од казни које послодавци плаћају. Имамо 55 предузећа особа са инвалидитетом и износ од 600 милиона динара није довољан за све нас. Надали смо се да ћемо добити 900 милиона динара, колико је Министарство за рад, социјална и борачка питања пројектовало и тражило од Министарства финансија, што би решило многе наше проблеме – каже Владан Петковић, директор предузећа „Пехара  УП“ доо Чачак.

Он наводи и да је гост на Скупштини Удружења инвалидних предузећа, која одржана средином септембра у Шапцу, била и Александра Кухар, руководилац Одељења за подстицање запошљавања особа са инвалидитетом  Јавног фонда за стипендије, развој, инвалидност и издржавање Републике Словеније. Пренела је пример добре праксе из своје земље. У Словенији средства која уплаћују послодавци, ако не запошљавају особе са инвалидитом, служе само за предузећа за професионалну рехабилитацију ОСИ. Зато су опремљена најсавременијим машинама и осталим алатима за рад и готово да нема незапослених особа са инвалидитетом.  

– Ни код нас не би било незапослених особа са иналидитетом да средства која се уплате у буџет, на основу пенала, остану на располагању за наведене намене. Али, надамо се разумевању и решавању проблема, после састанка са председницом Владе – каже Петковић.

Предузеће „Пехар УП“, које води, запошљава седморо људи. Већина њих има већи степен инвалидности. Шесторо је под посебним условима запошљавања, корисници су инвалидских колица. Главна делатност предузећа је израда пехара, медаља, плакета за спортске клубове и спортске манифестације као и штампа на мајицама и текстилу. И њима недостају нове машине и опрема за рад. Требало је да их набаве пре неколико година, али се појавила пандемија корона вируса. За сада, запослени у „Пехар УП“ редовно примају плату, део средстава зарађују, део добијају кроз субвенцију зарада запослених ОСИ од Министарства за рад запошљавање борачка и социјална питања на основу закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању ОСИ, али им је неопходна помоћ државе за обнову машина и средстава за рад. До сада нису добијали помоћ Града Чачка за обнову машина и побољшање производње.

– Нисмо је ни тражили , али смо добили нови простор у Солунској 20 који је у многоме олакшао рад предузећа и функционсање Удружења параплегичара имамо и обећање града да ће помоћи у набавци нове опреме за рад – напомиње Владан Петковић.

Обнављање опрема је велики проблем многих таквих предузећа и због тога би им значило одвајање више новца од државе. Колика ће у будуће бити издвајања, требало би да буде појашњењо и доношењем нових одредби Закона о социјалном предузетништву. Усвојен је у фебруару ове године, али су остале извесне недоумице. Једна од њих је и финансирање предузећа за професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.