Grad Obrazovanje Reportaža

МАША ТОДОРОВИЋ, ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ ЕКОНОМСКЕ ШКОЛЕ

МАША ТОДОРОВИЋ, ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ ЕКОНОМСКЕ ШКОЛЕ

РАДНА ДИСЦИПЛИНА, ЈАСНИ ЦИЉЕВИ, ДОБРА ОРГАНИЗАЦИЈА…

Маша Тодоровић је у Економску школу, коју је завршила као ђак генерације, дошла из ОШ „Танаско Рајић“. Прилагођавање новом окружењу у почетку је било прави изазов, али је, као што то обично бива, брзо пронашла своје место и стекла нове пријатеље који су јој, каже, школовање учинили лакшим.

-Развила  сам велико интересовање за економију уопште. Веома сам уживала у предметима као што су рачуноводство, пословна економија, математика и била сам одлична у њиховом савладавању, константно одржавајући високе оцене. Знање и вештине које сам стекла током овог времена мотивисале су ме да наставим даље и усавршавам се на Економском факултету у Београду, који сам недавно уписала.

Годинама је, истиче, учествовала на такмичењима које организују ,,Достигнућа младих”, где је научила и заједно са младима из целе Србије усавршила предузетничке способности.

Такође сам са другарима из моје школе учествовала у осмишљавању производа и његовом представљању на такмичењу ,,Ученичких компанија”. У септембру прошле године имала сам прилику да одем на једномесечну стручну праксу у Севиљу и тамо научим неке од најзначајнијих животних лекција. 

Средњошколске дане памтиће по лепим, али и тешким периодима:

-Било је много лепих догађаја, од учешћа у неким школским активностима и такмичења, до склапања доживотних пријатељстава. Ова искуства су обликовала мој карактер и створила трајна сећања. Међутим, било је и доста изазова. Суочили смо се са тешким тренуцима. Пандемија ковид-19 донела је невероватне промене у школовању и свакодневном животу.

Да постигне изузетан успех у школи Маша верује да  је у њеном случају “кључну улогу одиграла комбинација више фактора“:

– Прво, одржавање радне дисциплине и постављање јасних циљева помогли су ми да останем фокусирана и мотивисана… Одредила сам приоритете, добро се организовала, а имала сам и помоћ кад год ми је била потребна. Успех ретко долази преко ноћи и често захтева посвећеност, отпорност и спремност да се превазиђу препреке.

Маша, наравно, не мисли да су оцене и школска постигнућа довољна за успех и срећу у животу.

-Иако је то изузетно важно, ипак, битно је да постоји баланс. Увек сам се трудила да оставим времена за ствари које волим, за дружења, изласке… Једна од мојих највећих страсти су путовања. Налазим огромну радост у откривању непознатог и обожавам осећај изласка из своје ,,зоне комфора”. Али, најсигурније и опет једно од најдражих места на којима сам била јесте Чачак. Кад год упознам некога из другог града поносим се да кажем да сам Чачанка. Често коментаришем како ретко који град поседује ,,душу” какву има наш град и неретко се људи сложе са мном. Безброј залазака сунца сам гледала седећи на клупицама на Кеју. Макар једном годишње имам обичај да се упутим на планинарење до видиковца на Каблару. Волим и сва породична славља која проведем код деде у селу.

Будућност има бескрајне могућности и Маша је, признаје, радознала пред новим поглављем у свом животу.

-Уверена сам да ће ме моје образовање, личне вредности и жеља за откривањем света довести до испуњене и успешне будућности – закључује самоуверно Маша, а ми, као и она, верујемо у то.

Приредила: Гордана Домановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.