Društvo

Maske obavezne i za decu stariju od četiri godine

U Službenom glasniku juče je objavljena nova Uredba Vlade Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 u kojoj su detaljno navedene najnovije mere o kojima je već bilo reči u javnosti, ali i nova mera prema kojoj je maska obavezna i za decu stariju od četiri godine.

U najnovijoj Uredbi navedeno je da je strancima koji dolaze u Srbiju dozvoljen ulazak samo ako poseduju negativan PCR test, ne stariji od 48 časova, dok državljanima Srbije koji nemaju negativan PCR test određuje se karantnin u trajanju od 10 dana.

Ta mera za naše državljane pretaje da važi ako osoba u periodu trajanja karantina odluči da se testira i dobije negativan PCR test.

U Uredbi je navedeno da kontrolu posedovanja negativnog PCR testa i poštovanja mera karantina u kućnim uslovima vrši organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove, na osnovu podataka koje dostavlja ustanova koja je izvršila testiranje i organ državne uprave nadležan za sanitarnu inspekciju.

U delu nošenju maske navedeno je, ono što je već poznato javnosti, da je ona obavezna na javnim mestima u zatvorenom prostoru, na javnim mestima na otvorenom prostoru ukoliko nije moguće održati rastojanje od najmanje dva metra i u javnom drumskom i železničkom saobraćaju.

Pored toga, ono što je novina jeste da su roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji, dužni da obezbede da deca starija od cetiri godine nose zaštitnu masku.

Kada je reč o školama, navedeno je da zimski raspust, saglasno propisima kojima se ureduje školski kalendar, počinje 21. decembra 2020. godine i završava se 15. januara 2021. godine i važi za sve učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Srbije.

U Uredbi je istaknuto i da osobe koje su zaražene koronom, nakon bolničkog lecenja otpuštaju se na kućno lečenje bez kontrolnog PCR testiranja i dužna su da, nakon otpusta, ostanu u kućnoj izolaciji u trajanju od 14 dana, nakon čega se javljaju na pregled u COVID ambulante.

Ova uredba stupa na snagu danas, osim odredaba koje se odnose na ulazak stranih i naših državljana u zemlju, koje se primenjuju od 20. decembra 2020. godine do 10. januara 2021. godine, s tim što se odredba u delu koji se odnosi na kontrolu karantina u kućnim uslovima, može primenjivati do 19. januara 2021. godine.

Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.