Društvo G.Milanovac Kultura Obrazovanje Region

МИЛАНОВЧАНИ ОТВОРИЛИ ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ФИНАНСИЈСКУ ПОДРШКУ ПРОЈЕКТИМА ПРОМОЦИЈЕ И ПОПУЛАРИЗАЦИЈЕ НАУКЕ

ПРИБЛИЖАВАЊЕ НАУКЕ СВИМ СФЕРАМА ДРУШТВА!

Регионални иновациони стартап центар „Импулс” у сарадњи са Научним клубом Горњи Милановац успешно је одржао догађај од великог значаја за промоцију науке како на локалном тако и на регионалном нивоу. У уторак 14. фебруара, у просторијама „Импулс” центра, одржана је промоција овогодишњег Јавног позива Центра за промоцију науке. Наиме, у питању је обука о научној комуникацији као и радионица о процесу селекције на овогодишњи конкурс. Учесници промоције били су Дарије Јаношевић, представник Центра за промоцију науке и Сандра Туцовић, координатор Научног клуба Горњи Милановац. Регионални иновациони стартап центар „Импулс” је организатор скупа, а као пројекат је подржан од стране Кабинета министра за иновације и технолошки развој Владе Републике Србије, а у реализацији Општине Горњи Милановац. Присутнима се обратио и Милош Живковић, директор „Импулс” центра.

Фото: „Импулс“ стартап центар

Дарије Јаношевић је присутнима предочио појединости о овогодишњем Јавном позиву центра. Појашњен је правилник пријаве, могућности за пријаву присутних на овогодишњи конкурс Центра, како посредством својих институција, тако и у својству физичких лица.

Фото: „Импулс“ стартап центар

Директор Регионалног иновационог стартап центра „Импулс” Милош Живковић наглашава значај симбиозе науке и иновација који резултирају успешним развојем друштва 21. века: „Овим пројектом науку приближавамо свим сферама друштва, што је и крајњи циљ свих активности. Велика заинтересованост локалне заједнице за поменути програм доноси наду да ће ове године из наше општине на конкурсу Центра за промоцију науке бити рекордан број пријављених односно одобрених пројеката.”

Јавни позив за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке званично је отворен је на дан одржавања промоције у Горњем Милановцу, дакле, 14. фебруара и трајаће месец дана, дакле до 15. марта, до 12 часова. Све додатне информације о јавном позиву заинтересовани могу добити у Научном клубу Горњи Милановац или путем имејла: janipoziv@cpn.rs, као и на њиховом званичном сајту.

Главни циљ овог Јавног позива уз подизање нивоа научне свести, писмености и ширења научне културе је да се подрже иновативни пројекти и да се кроз креативне идеје промовише наука. Укупна расположива средства овог Јавног позива издвојена за ову годину износе 6.500.000,00 динара која ће бити распоређена у две категорије.

Центар за промоцију науке је јавна иституција коју је 2010. године основало Министарство науке Србије са задатком да промовишу науку и технологију. Мисија центра је да се премости јаз између науке и друштва, а крајњи циљ је интеграција друштва у истраживачке процесе. Центар своје активности спроводи радећи са истраживачким и образовним институцијама у Србији и у иностранству. Организује велики број изложби, предавања, радионица, панел дискусија итд.

О Јавном позиву као виду популаризације науке Дарије Јаношевић сведочи: ,,Центар за промоцију науке и ове године расписује Јавни позив за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке у 2023. години. Тим поводом, Центар у својим научним клубовима организује својеврсне промоције Јавног позива где се са потенцијалним ауторима разговара на тему писања пројеката и свега онога што ауторе и пројектни тим очекује, од идеје до коначне реализације.”

Истакнуто је да је Јавни позив намењен појединцима преко научних клубова, али и свим научним друштвима, образовним установама, удружењима и другим организацијама. Такође, присутни су упознати са циљевима којима се тежи, критеријумима приликом оцењивања као и са детаљним корацима кроз које аутор пролази приликом пријављивања пројекта.

Сандра Туцовић, координатор Научног клуба Горњи Милановац упутила је да позив свим заинтересованим појединцима и институцијама да своје креативне и иновативне идеје из области науке поделе са својим суграђанима на начин тако што ће аплицирати за овогодишње пројекте Центра за промоцију науке.

„Импулс” центар је један од кључних актера у локалном и регионалном екосистему за иновације јер повезује све учеснике – појединце, тимове, компаније, стручњаке и институције. У оквиру завршног дела промоције отворена је могућност питања учесника где су и најситније недоумице отклоњене, отуда су и оправдана очекивања да ће Научни клуб Горњи Милановац премашити сва очекивања у погледу броја пријава пројеката.

Наука и друштво оваквим видом подршке уливају наду да ће образовање и иновативни приступ науци постати неодвојиви део једног народа који има високе образовне циљеве у савременом свету!

Милица Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.