Kultura

МИЛОШ БИКОВИЋ НА ЧАЧАНСКОЈ ПРЕМИЈЕРИ ОГЛАВНОЈ УЛОЗИ У ПРВОМ ФИЛМУ СНИМАНОМ У КОСМОСУ

„ИЗАЗОВ“ – ДОГАЂАЈ ЗА ЦЕЛО ЧОВЕЧАНСТВО!

Глумица Јурила Пересилд и редитељ Клим Шипенко, након вишемесечних припрема, боравили су 12 дана у међународној свемирској станици, где су снимљени аутентични кадрови овог филма. Милош Биковић се три и по месеца припрема у аутентичним условима за астронауте, за сцене и кадрове снимљене у бестежинском стању…

– Филм „Изазов“ је први филм у историји човечанства сниман у космосу и први пут имамо прилику да гледамо један филм који је на граници са научном фантастиком, а то како је сниман је подједнако фантастично, као и то што се у њему приказује. До јуче нисмо знали да је могуће снимати филм у космосу, то је за нас била научна фантастика, али ево, данас је та граница померена. Мени је стварно била велика част да будем део оваквог филма. Филм је изазвао велику пажњу у целом свету, и драго ми је да сам могао да учествујем у њему, иако сам знао за овај филм много пре него што сам знао да ћу да будем његов део. Мој пријатељ, редитељ Клим Шипенко, с којим сам снимао филм „Слуга“, који је тада ушао у историју као најгледанији филм у руским биоскопима у свој историји руских биоскопа, добио је задатак да сними први филм у космосу и када је отишао горе, ја сам га звао, пожелео сам му срећу и када се вратио, питао сам га како је било и то је био један невиђен догађај у људској историји и тада нисам ни претпостављао да ћу ја да будем део филма и онда сам га питао како и шта је планирано даље… Рекао сам му, ако му треба неко горе да му кува кафу да сам ја врло заинтересован да играм у овом филму, али избор је пао да ће то бити глумица која ће летети горе и због тога ми је, такође, драго што је глумица и што је женска особа отишла горе и је тако померила ту границу и то је заиста херојски чин – рекао је поводом премијере изузетног филмског остварења „Изазов“, у понедељак, 24. априла, на конференцији за новинаре у Културном центру Чачка, српски глумац Милош Биковић, коме је поверена главна улога и који већ увелико гради интернационалну каријеру у Русији, где је звезда великог платна, али и шире.

– И касније, рецимо, после пола године од тог догађаја, када ме звао Клим да играм главну улогу, ја сам хтео само да се појавим у филму, није ми намера била да играм главну улогу, он ми је то предложио и прошао сам кроз те неке занимљиве аспекте припреме за овај филм. Осим што смо имали консултанта који нас је учио хирургији, јер ми не глумимо да сад нешто лупетамо рукама по неком болеснику, него заиста опонашамо процесе торакалне хирургије, радимо оно што људи заиста раде кад је та врста трауме у питању, та врста повреде. И онда смо имали задатке да, осим да то обављамо прецизно да се научи та терминологија да се то изведе, наравно, на руском, није мој матерњи језик, па онда све то у бестежинском стању, у авиону који пада, при том треба нешто и да се глуми и то је био доста комплексан задатак, иако мени то тада није тако деловало.

Душан Јаковљевић, Културни центар Чачак и Милош Биковић

Филм је у успешној биоскопској дистрибуцији, до сада га је погледало за неолико дана приказивања око милион и по људи. У преговорима су (Русија) са Кином, Индијом, целокупном Азијом, Јужном Америком. По мом мишљењу ово је филм који би требало по дифолту да добије „Оскара“ за технолошко достигнуће, постоји та категорија филма, не постоји ниједан филм који може да се мери са овим филмом кад је та категорија у питању. А ако га не добије, то ће бити неки искључиво политички разлози – истакао је Милош Биковић.

САДА ПОМИЊЕМО ОДЛАЗАК НА МЕСЕЦ…

Публика у Србији и Русији је прва у свету која има прилику та гледа овај спектакуларан филм, нагласио је Милош Биковић и одговорио на више новинарских питања на овој конференцији за медије. На питање да ли ће филм добити наставак и шта је за њега био највећи изазов, каже:

– Па сад се наставак помиње као једна врста шале, али та шала је била шала и пре овог филма, па се оваплотила и претворила у реалност, а сада помињемо одлазак на Месец. Тако да не знам да ли ће то бити, али зашто да не, то би могао да буде логичан наставак. Не знам да ли ћу ја да играм уопште у наставку, како ће га конципирати, можда ће само снимити филм, можда неће бити други део „Изазова“, видећемо. За мене је изазов био то, ја сам мало глумачки искорачио у овом филму, играо сам другачијим средствима него што сам играо у другим филмовима, тако да се ова улога мало разликује од претходних, мислим да је то за мене био изазов.

Изјавили сте да је филм пионирски подухват, поменули и дилему за  „Оскара“, колико међународни контекст може да утиче на ову врсту уметности и сваку уметност, колико може да утиче на Вашу каријеру?

– Кад кажете међународни контекст, то се вероватно односи на контекст западне Европе и Америке, то није међународни контекст. Ово што се дешава у Русији је, рецимо, централни догађај, ми за то сазнајемо захваљујући томе што један Србин игра у том филму. У Кини су за то сазнали пре, кинески контекст, контекст југоисточне Азије, Африке, све је то међународни контекст. У том смислу, 80 одсто света држи отворена врата и овај филм ће имати дистрибуцију у свим тим земљама.

Како ће то бити у Европи и Северној Америци, то ћемо видети, и тамо је интересовање велико, али политика не дозвољава том интересовању да се види. Знате, ово је догађај за цело човечанство, ово је догађај за глумце у Ирској, Француској, Тексасу и ово је један леп догађај, тако да, нажалост, политика има своје деструктивне последице, али, уметност и култура су ту да стварају нове везе и стваралаштво је ту да, колико је то могуће, условно говорећи, зацељује ране човечанства.

ТОМ КРУЗ ЈЕ ЗАКАСНИО…

Пошто је у снимање филма била укључена Руска свемирска агенција очекујете ли кинематографски одговор НАСА-е, на овај изазов?

– Ја знам да су се они били спремали, али говорим произвољно, немам тачне податке, али чуо сам да је и Том Круз желео да направи први тај искорак, међутим, није стигао.

Како сте прошли обуку за хирургију, колико сте научили о операцији грудног коша?

– Не бих могао да кажем да сад имам неко знање о томе, али када бих посматрао сад ту операцију могао бих да разумем процесе и  шта се због чега и када ради, отприлике. Како се праве ти портови, ја и не знам како се на српском то каже, ти стручни изрази, научио сам на руском… То није нешто прекомпликовано, може да се разуме, али, као и глума, није нешто прекомпликовано, али треба умети и знати то урадити.

Сцене из свемира су аутентичне, али колико су рађене по сценарију или су коришћени материјали снимани током живота у орбити, па су у монтажи коришћени?

– Наменски, 12 дана су били тамо, ово је први пут у историји да је неко наменски полетео, отишао тамо, снимао тамо и вратио се са тим материјалом и то што се дешава у међународној станици, то jе заиста снимано тамо. Кадрови полетања и слетања су, такође, аутентични, тако да је то први пут заиста одлазак у свемир, и оно што гледате кроз овај филм, та припрема кроз коју они пролазе је заиста аутентична припрема и имате утисак као да заиста идете у свемир, у томе што је редитељ одабрао да томе посвети пажњу.

На питање новинара, постоји ли могућност да он као глумац нешто снима и за Холивуд, Биковић потврђује да таква могућност увек постоји.

– Када кажемо Холивуд, то је врло широк појам, ми мислимо на англосаксонску продукцију филмова. Постоји могућност, међутим, у овој ситуацији заоштравања конфликта, не бих се изненадио и ако се тај прозор за ту сарадњу сужава. Али, опет, ја мислим да већина људи који се баве стваралаштвом, не жели да послује и не жели да ради у ограничавајућим условима. Мислим да је за истинске ствараоце свака врста ограничавања погубна, штетна и нежељена. Ја сматрам да моје колеге и на западу и на истоку желе да стварају и желе да раде.

ШИПЕНКО, НАЈВАЖНИЈИ РЕДИТЕЉ ДАНАШЊИЦ

О настанку саме идеје да се сними један овако пионирски филм и улози редитеља у његовој реализацији, глумац каже:

– Идеја постоји од 2002/3… Значи, почетак овог века, међутим, тада нису постојале ове могућности. Ево, 23 године касније, то се десило. Клим Шипенко је био одабран и позван из простог разлога што је 2019/20. када је изашао „Слуга“, постао најгледанији филм свих времена, а при том је снимио други филм „Текст“, који је добио не знам колико „Златних орлова“. А, то је награда Руске академије, отприлике као руски „Оскар“. Тако се он квалификовао са два веома различита филма, са једном драмом која је високо уметнички профилисана и једном општенародном комедијом, тако да је показао да је један комплетан и образован редитељ, што га чини, по мом мишљењу, једним од најважнијих редитеља данашњице. Тако се препоручио и они су га тако одабрали за тај комплексан и сложен задатак. За глумицу је прављен кастинг по целој Русији и одабрана је Јурила Пересилд, по мом мишљењу, једна универзална глумица која уме и да пева и игра, и глуми и плеше, и прави акробације, и пуца и скаче и лети у космос, што њена кинематографија, негде и показује.

Обраћање чачанској публици

Какви су били технолошки услови за спровођење идеја овог филмау реалност у настанку…

– Нисам тачно сигуран, мислим да тада економско-безбедоносна ситуација у Русији није била таква као данас и да је за један такав лет у условима тадашњим, социјалним и економским, да је то био превелики луксуз. То је моје мишљење и не мора да значи да је то тачно.

АФЕРЕ…

Не тако давне непријатности доживели сте играјући улогу криминалца у филму „Јужни ветар“, али се опет, између еколога и уметничке улоге залажете за дијалог.

– Ја се залажем за то да се поделе у друштву не умножавају, да се не праве бесмислени сукоби, да се једни према другима опходимо са више разумевања, јер различита мишљења се обогаћују. Она могу да буду различита и да истовремено постоје. Мислим да нам је то важни да бисмо као друштво напредовали и да бисмо могли једни од других да добијамо оно што ми немамо. Тако да сам ја врло расположен да чујем туђе мишљење, али такође, бих волео да се моје уважи и чује. Ето, постоје, ти случајеви који се понављају, на сваких седам дана ја сам део неке афере, сад ћемо да видимо колико ће то да траје и колико дуго, пошто, ако се то тако настави, имам утисак да није нимало случајно…

Зорица Лешовић Станојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.