Grad Kultura

МИНИСТАР КУЛТУРЕ НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ ОТВОРИО СТАЛНУ ПОСТАВКУ РИЗНИЦЕ ХРАМА СВЕТОГ ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ

Тачно у подне, када је министар културе Републике Србије Никола Селаковић у Чачку отворио Пријемно-изложбени салон сталне поставке ризнице Храма Светог Вазнесења Господњег, поздрављајући Чачане хришћанским поздравом „Христос Васкрсе!“, огласила су се звона у целој Србији поводом заседања Генералне скупштине УН и предлога резолуције која инкриминише српски народ…

отварање Пријемно-изложбеног салона сталне поставке ризнице Храма Светог Вазнесења Господњег,

-Ово су звона на узбуну читавом роду српском, на данашњи дан када покушавају да нам утисну жиг геноцидног народа, ми овде отварамо музеј и тиме показујемо да смо народ слободарски, образован, дакле са образом и народ културан. Уздигнуте главе и достојанствено ћемо наставити да корачамо и нећемо одустати да се боримо за очување своје части и достојанства, да се боримо за наше Косово и Метохију, за нашу Републику Српску, и да се боримо за истину и правду. То смо чинили читаве своје историје и нису успели да нас униште и да нас разбаштине, доказ за то је и ова изложба! – рекао је министар културе Никола Селаковић и од срца честитао старешини Храма Св. Вазнесења Господњег Душану Ћурчићу, свим свештеницима, градоначелнику Милуну Тодоровићу и свим његовим сарадницима, са посебним признањем ауторима ове сјајне изложбе и жељом да свака страна делегација која дође у Чачак, за једну од тачака обавезног похођења има обавезно и овај музеј.

министар културе Никола Селаковић свечано отворио Пријемно-изложбени салон сталне поставке ризнице Храма Светог Вазнесења Господњег

Министар културе је подсетио да Храм Вазнесења Господњег, несумњиво, представља срце овог града које је давало импулс његовом развоју кроз векове. Колико је овај храм био значајан говори и чињеница да се нашао први на атаку вишевековних окупатора и да је два пута претваран у богомољу друговерцима.

Аутори поставке и монографије

-Ова изложба показује једну богату историју, не само СПЦ у Чачку, већ можемо слободно рећи, историју града након обнове наше државности у 19. веку. И та историја, као што видимо, је прилично богата, али кроз ову изложбу можемо да сагледамо и улогу СПЦ као у изградњи, очувању и унапређењу духовности нашег народа, тако и у очувању културне баштине српскога народа овога краја. Све што се овде види сачувала је и баштинила наша црква. И управо онај ко тврди да је црква спутавала и гушила развој културе, треба да посети сваки музеј, од Музеја СПЦ у Београду, па до данас, до овог новоотвореног Музеја у Чачку и да се увери у супротно. Тако нешто може да прича само онај ко мало о нашој култури зна или избегава и жели да кривотвори историјске чињенице. Кроз ову изложбену поставку и оно што сам од аутора поставке чуо, ви можете да видите, не само историјат Цркве Вазнесења Господњег овде у центру Чачка, већ је кроз њега прожета нит читаве историје нашег народа. Овде није Јеванђеље које је Чачанима послао немачки цар, него оно које је послао руски цар. Овде, у збирци старих и ретких књига, која и те како од данас Чачак истиче на културној мапи Србије, нису приказани примерци књига који су однекуд отети, него са српског културног простора, који су овде сачувани. Неретко, када обилазите велике музеје и галерије западног света, можете да видите, као што можете да видите Никољско јеванђеље које је на врло сумњив и нама непознат начин завршило у неком страном музеју, тамо се већином налазе експонати који су доношени са других страна, врло сумњивог порекла. Овде тога нема, овде је само делић, чак и мањи од врха леденог брега, који смо кроз векове успели да сачувамо захваљујући нашој СПЦ – рекао је министар културе Никола Селаковић и, као неко из Старовлашко-рашког краја истакао понос што се у ризници ове поставке налази и једно Јеванђеље из Штиткова, из времена наших кнезова Рашковића који су сачували сећања на нашу средњовековну државност, као и једна владичанска мантија владике Јефрема Бојовића, брата великог војсковође Петра Бојовића.

дочек министра Селаковића

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је у отварању сталне поставке Ризнице Саборног храма препознао још један доказ како Град Чачак заједно са Министарством културе, министарком Мајом Гојковић током године прве националне престонице културе, СПЦ, а сада и са министром Селаковићем, могу да стварају сјајне културне подухвате, на чему је свима и захвалио. Након сталне поставке Етнографског музеја, Чачак је добио и сталну поставку ризнице Храма Вазнесења Господњег, а ускоро и Музеј кошарке. Наставиће се са уређивањем културно-историјских споменика, подржавати рад установа културе, и много тога што је урађено уз благослов владике жичког Јустина – навео је градоначелник Тодоровић.

Нова стална поставка чачанског Саборног храма налази се на спрату Парохијског дома и носи назив „Ризница Саборне Цркве Вазнесења Господњег у Чачку“, што је и назив истоимене монографије коју потписују аутори поставке др Вук Даутовић, виши намесник, саветник Филозофског факултета у Београду и протојереј др Слободан Јаковљевић. Даутовић је истакао да је ово тек други храм у Србији који је реализовао овакву поставку. Аутори су говорили детаљније о садржају ризнице и њеним вредностима и упутили захвалност свима који су учествовали у њеној реализацији.

О раритетним вредностима сталне поставке, која ће за публику бити отворена до Спасовдана, а касније, према потреби у посебним приликама, опширније у наредном броју „Чачанског гласа“.

Зорица Лешовић Станојевић

Виолета Јовичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.