Grad

MINISTAR ŠARČEVIĆ U POSETI ČAČKU

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je bilo određenih poteškoća sa probnom malom maturom, ali ističe da se sve radi kako bi naredne nedelje završni ispit za osmake prošao kako treba. Šarčević je posle obilaska srednje Medicinske škole, Osnovne škole “Ratko Mitrović” i Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, rekao da je jedan broj učenika vratio pogužvane i ukvašene testove zbog čega skener nije mogao da ih prepozna pa se deo radio ručno.

“Sa malim zakašnjenjem puni se sajt koji to pokazuje. To je veliki projekat Fakulteta organizacionih nauka, Ministarstva, Kabineta premijerke, Elektronske uprave i Zavoda za kvalitet. Da nije u stanju da se radi, mi bi rekli ovo smo hteli, uslovi su bili nemogući da se izvede, ali lakše je odustati nego ići napred”, rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, sve greške su sada sagledane, servisi su pojačani, odvojeno je skeniranje od pregledanja.

“To je samo među mera naredne dve godine dok ne dođemo do punog kapaciteta da ona bude u potpunosti digitala”, naglasio je Šarčević.

On je novinarima rekao da će tokom leta na obuci biti 670 direktora kako bi stekli određenu licencu, dodajući da će tako od početka nove školske godine taj broj biti veći od 1.000.

“Oni će biti veoma stručni, apolitični i imati visoke profesionalne kvalitete”, naveo je Šarčević.

Šarčević je izjavio da su nastavljeni svi građevinski projekti i biće završeni tokom leta.

“Razgovarali smo o tome da u srednjem obrazovanju u Čačku imamo određene škole koje imaju viška i manjka prostora. Moramo da se pobrinemo za razvoj gimnazijskog obrazovanja i za kapacitete čačanske gimnazije, jer je to uspešna škola. Medicinska škola nam je jako bitan resurs, jer su to u reformi srednjeg stručnog obrazovanja, pored poljoprivredne, najklavitetnije škole”, rekao je ministar prosvete.

On je konstatovao da je čačanske Medicinska škola u velikom problemu sa prostorom, dodajući da je neophodna nadgradnja objekta.

Govoreći o reformi srednjeg stručnog obrazovanja, Šarčević je naveo da je neophodno uraditi redukciju, dodajući da se rada radi na reviziji obrazovnih standarda.

“Srednje stručno obrazovanje nije decenijama reformisano. Ime mu kaže stručno ili strukovno sa strukovnim akademijama, čine jedinstven deo obrazovanja i stručno osposobljvanje. To je nova paradigma koji će se naći u našim strategijama”, naveo je Šarčević.

Tokom učenja na daljinu, od svih ustanova, od predškolskih do visokih, Univerzitet iz Kragujevca je bio najkvalitetniji, a u okviru njega Tehnički fakultet, rekao je on, dodajući da su tome doprineli akreditovani programa rada na daljinu.

“Čačak postaje grad znanje nauke. Pored tri najveća grada u Srbiji, Čačak se izborio i za svoj Naučno tehnološki park i mislim da je to dobar početak”, naglasio je Šarčević.

Gradonačelnika Čačka Milun Todorović, podsetio je na brojne projekte koji su realizovani u proteklih nekoliko godina, dodajući da se nastavlja sprovođenje započetih.

“U toku leta završavamo fiskulturne sale sa trpezarijom u osnovnim školama ‘Marko Đ. Katanić’ u Bresnici i “22. decembar” u Donjoj Trepči. Ostaje nam još jedna matična škola, a to je škola u Trnavi za koju ćemo do kraja godine završiti projektnu dokumentaciju”, rekao je Todorović.

On je naglasio da je pre par godina uvedeno dualno obrazovanje.

“Mislim da smo došli do odličnih rezultata, nastavak treba da sledi, treba da se gradi i ulaže u obrazovanje, pred zdravstva i ostalih segmenata, ali obrazovanje je stub svakog društva”, zaključio je Todorović. 

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.