Društvo

МИРЈАНА ЂОКОВИЋ, ПОМОЋНИЦА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЗА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ: „ГРАЂАНИ МОРАЈУ БИТИ НАШИ ПАРТНЕРИ“

У последњих неколико година направљени су значајни помаци у заштити животне средине. Град, посебно центар, улепшан је новим дрвећем и великим бројем цветних засада. Може се рећи и да је чистији, иако и даље има делова наружених отпадом, посебно у близини појединих маркета и школа. Према овогодишњем Програму заштите животне средине који је усвојен у фебруару, поред редовних активности, значајна средства биће утрошена и за ове намене. Предстоји израда Акционог плана за унапређење квалитета ваздуха на територији Града Чачка, који је сврстан у трећу групу. Приоритети су и даље борба са дивљим депонијама, пошумљавање, суфинансирање мера за побољшање енергетске ефикасности… О свему овоме за „Чачански глас“ говорила је Мирјана Ђоковић, помоћница градоначелника за заштиту животне средине.  

СОЛАРНИ ПАНЕЛИ НА НЕКАДАШЊЕМ СМЕТИЛИШТУ?!

У „еколошкој каси“ планирано је око 116 милиона динара, од чега је из градског буџета око 64 милиона. Остали део новца обезбедиће се кроз пројекте из других извора. Чачак је преко UNDP-а, од Министарства финансија Словачке добио 54.000 долара за суфинансирање Студије за пројекат „Коришћење биомасе из постројења за третман отпадних вода за производњу енергије“. Град у израду документације улаже 20.000 долара.

– Желимо да нађемо решење за муљ из будућег постројења за пречишћавање отпадних вода. Студија ће бити завршена половином лета  – навела је Мирјана Ђоковић план како ће се постепено заокружити пројекат будућег постројења за отпадне воде, за чију ће изградњу тендер бити расписан у јуну:

– Град је све урадио за ову фабрику која ће бити у Прелићима, на уливу Атеничке реке у Западну Мораву. Купљене су све потребне парцеле и пребачене у власништво Града, што је коштало 155.000 евра. Завршена је пројектна документација, урађена је приступна саобраћајница. Донаторска средства за градњу су обезбеђена и надамо се да ће у наредне две године Чачак добити ово постројење.

На некадашњем сметилишту у Прелићима, тачније на телу зоне 2 површине шест хектара, још се ради отплињавање помоћу био-трнова. Према речима Мирјане Ђоковић, Град ће у догледно време урадити пројекат за решење зоне 1. Од ранијег плана да тај део буде парк се одустало.

– Сада, и због енергетске кризе, мишљења смо да ту треба да урадимо соларне панеле. Тиме би се постигле значајне уштеде за електричну енергију – рекла је Ђоковић.

ЈОШ ДВА ПУЊАЧА ЗА ЕЛЕКТРИЧНА ВОЗИЛА

Већ на наредној седници Скупштине града на дневном реду ће се наћи измена Програма заштите животне средине, јер ће новац првобитно намењен за чишћење дивљих депонија, бити опредељен за друге намене, будући да је Град Чачак за ове активности конкурисао код ресорног министарства. Предвиђено је да се очисти девет дивљих депонија – у Бањици, Горњој Горевници, Катрзи, Коњевићима, Атеници, као и на још две локације у Чачку. За ове намене биће утрошено око 9,5 милиона динара, од чега је око осам милиона из републичке касе, а остало обезбеђује Град Чачак.     

– Многе дивље депоније настаје су годинама. Нажалост, ова појава је још увек „одомаћена“ и навике се тешко мењају. Огромна су улагања локалне самоуправе и Министарства заштите животне средине. Нисам за примену оштре казнене политике, већ сматрам да грађани морају бити наши прави партнери, да заједнички решавамо проблеме. Најбољи промотери су деца и зато улажемо у вртиће, школе и факултете – рекла је Ђоковић, прецизирајући да ће средства првобитно намењена за чишћење дивљих депонија бити утрошена за Акциони план за унапређење квалитета ваздуха.

Према речима наше саговорнице, од републичких средстава планирана је и замена котларнице у Машинско-саобраћајној школи, док ће у ОШ „Танаско Рајић“ овај посао бити остављен за нередну годину.

Град ће са 10 милиона динара финансирати и постављање два пуњача за електрична возила. За редовни мониторинг воде, ваздуха, полена, буке и земљишта, који врши Завод за јавно здравље Чачак, биће утрошено 7,8 милиона динара. За подршку еколошким удружењима намењено је три милиона, а око милион више за пројекте чачанских школа, преко Регионалног центра за стручно усавршавање. Из „зелене касе“ финансирана је и куповина еколошких машиница за Спортски центар „Младост“ (око 1,8 милиона динара), за одржавање травњака поред Мораве и на спортским теренима. И ове године око 15 милиона из еколошке касе одлази за замену фасада и спољне столарије на породичним кућама…

– Финансирали смо и замену столарије на издвојеном одељењу у Прислоници ОШ Прељина. Ове године нови термички омотач и столарију добиће и објекат Медицине рада, за који је одвојено пет милиона динара – рекла је Ђоковић.

Наставља се и пројекат пошумљавања, па је у пролећној садњи на више локација Чачак добио око 600 нових стабала, а на јесен се планира још око 300. За ове намене од ресорног министарства добијено је 2,6 милиона динара. Дрвеће ће се садити и на локацији „Водовода“ у Бељини, поред самог бедема…

В. Т.

Фото: из архива саговорнице

РЕШЕЊЕ И ЗА „ЗЕЛЕНИ“ ОТПАД

Пројекат „Одвајамо“, према оцени помоћнице градоначелника Мирјане Ђоковић, успешно се спроводи. До сада је подељено око 11.000 плавих канти. Расте количина селектованог отпада, као и проценат правилног одвајања у домаћинствима. У јануару је било 168 тона суве фракције, а прихваћено је 27 тона. У фебруару било је 149 тона селектовано, прихваћено 113 тона. У марту 211 тона, од чега је прихваћено 176. То су одлични резултати и добри су показатељи да су овај пројекат грађани добро прихватили… То није све, ресорно министарство ће финансирати и збрињавање „зеленог“ отпада, који у Србији чини око 18 одсто чврстог комуналног отпада.

– У Прелићима, у близини будућег постројења, опредељена су три хектара земљишта где се може градити компостана. Овај пројекат одобрен је за пет региона у оквиру пројекта који се финансира из ИПА фонда. Испорука опреме биће 2024, на основу имплементационог плана, који ради свака локална самоуправа. Ово ће смањити и трошкове транспорта отпада на Регионалну депонију „Дубоко“ – наговештава Мирјана Ђоковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.