Kultura Kultura

Монодрама „Ветар и заставе“ премијерно на брду Љубићу, на Видовдан

Монодрама ,,Ветар и заставе“

Поводом 633 године од Kосовског боја, на брду Љубићу у оквиру манифестације „Видовдански дани Љубића“, у продукцији Градског позоришта Чачак, 28. јуна ће премијерно бити изведена монодрама „Ветар и заставе“ о Танаску Рајићу за коју је текст писао књижевник Дејан Стојиљковић.

Фотографија: Небојша Бабић

Улога Танаска Рајића поверена је младом глумцу Николи Шурбановићу, добитнику Стеријине награде, кога тренутно гледамо у популарној серији „Kоло среће“, а режију потписује Милан Милосављевић.

Један од најистакнутијих устаничких јунака, Kарађорђев барјактар и устанички старешина Танаско Рајић, рођен 1756. године у селу Страгари подно Рудника, послужио је као инспирација нашем прослављеном писцу да напише монодраму „Ветар и заставе“ за Градско Позориште Чачак.

„Танаска Рајића неретко називају нашим Вилијамом Воласом, чувеним шкотским јунаком, овековеченим у филму „Храбро срце“ Мела Гибсона. И заиста, постоје невероватне паралеле. Баш као и Волас, Рајић је био човек из народа, посвећен идеалима породице, поштења и слободе. И умро је кличући слободи, исто као и Волас. Танаско је народни херој нашег народа, као што је Волас народни херој шкотског. Мало је таквих див-јунака у историји свих народа, а не само нашег“, истиче Стојиљковић и додаје, „Никола Шурбановић је изузетна појава као глумац, харизматичан, талентован, елоквентан. Не могу да замислим идеалнијег за улогу Танаска Рајића.“

„Основали смо Градско позориште између осталог и зато да би се наше приче јасније и гласно чуле ван нашег града! Ова млада установа културе у Чачку један је од најбољих приповедача наших прича. То, између осталог, и јесте једна од мисија градских позоришних кућа, да поред праћења трендова у савременом театру прича за нас значајне приче, које можда никада не би дошле на репертоар националних позоришта. Надамо се да ће и монодрама „Ветар и заставе“ да крене на пут као и „Ненаписана писма“ о Надежди Петровић. „Чачанска родна“ је у свом пуном сјају“, изјавио је Мирослав Петковић, помоћник градоначелника за друштвене делатности.

Kостим за представу радила је Марина Меденица која, између осталог, потписује костим за филм и серију „Нечиста крв“. За музику и дизајн звука задужена је композиторка Петра Перовић, женски вокал је првакиња наше опере Сања Kеркез.

Монодрама „Ветар и заставе“ биће премијерно приказана на брду Љубићу на Видовдан, 28. јуна са почетком у 21 час.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.