Grad

МУРАЛ И ЧЕСМА ЗА НЕЗАБОРАВ!

У чачанској Гимназији, 29. јуна, одржан је комеморативни скуп посвећен четворици настрадалих младића, Огњену Васиљевићу, Ивану Станчићу, Николи Зекавици и Луки Мићовићу.

Школским друговима обратио се и Николин брат Илија Зекавица. Илија их је замолио да буду јаки и храбри и да оно што се догодило његовом брату и осталим младићима буде за наук!

– Ово је превелика трагедија за наш град, нашу државу! Надам се да ћемо сви остати храбри и јаки, да ће моја мајка остати храбра после овога. Једноставно, да ћемо успети да дамо до знања свима да се овако нешто више не понови! То је један кикс који не сме да се догоди никада више и за наук је свима нама – порука је Илије Зекавице.

Илија Зекавица

Илија је рекао да је већ предузео неке потезе да у центру града, на некој великој фасади буде осликан мурал на коме ће Никола, Огњен, Лука и Иван бити загрљени… Позвао је све који могу да помогну да ова његова замисао буде остварена.

Професор Владимир Димитријевић предложио је да извор у малом дворишту Гимназије добије спомен-плочу на којој ће бити исписана имена настрадалих младића. ”Да то буде Источних Четири Друга, која ће нам, како рече Момчило Настасијевић, ронити дробну кап у сретање”. Могле би и градске власти, сматра професор, да подигну или обележе неку од постојећих чесми у граду:

Професор Димитријевић

– Ко год, по овој врућини, пије, да каже: ”Бог да прости”. Што је за душу, то је задужбина. А они су били извор наше радости и надахнућа, наше душе које заслужују задужбину… Никада немојмо заборавити: Бог је извор живот и Он је наше васкрсење, као што једину утеху може да дарује Дух Утешитељ – напоменуо је професор Димитријевић.

У име школских другова, од Огњена и Николе, који су били ђаци Гимназије опростили су се и Нађа Топаловић, Емилија Јовичић, Сара Драшковић и Марта Вулићевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.