Uncategorized

MUZIČKA DEŠAVANJA U ČAČKU: DUO NESTE – KARIJERA KOJA OBEĆAVA

MUZIČKA DEŠAVANJA U ČAČKU

 DUO NESTE – KARIJERA KOJA OBEĆAVA

Koncertom održanim u utorak, 14. novembra, u sali Muzičke škole, duo “NeSte” – Nemanja Potparić (harmonika), Stevan Savić (klavir), završena je uspešna koncertna mini turneja, započeta ovog leta na Festivalu “Karusel” u Čačku, nastavljena kasnije koncertima u Crnoj Gori, Gornjem Milanovcu, Moskvi i opet u Čačku, na mestu gde je sve i počelo, u Muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučković”

Javnost u Čačku nije dovoljno svesna činjenice da ovaj grad postaje mesto gde počinju mnoge, kasnije uspešne muzičke karijere i da je važan u muzičkom usavršavanju za mnoge mlade muzičare, ne samo iz ovog grada, već za mlade iz Srbije i regiona.

Nemanja  Potparić (rođen u Pljevljima 1991. godine) i Stevan Savić (rođen 1991. u Gornjem Milanovcu) deo su prve generacije Srednje muzičke škole u Čačku (upisane 2006).  Nemanja je bio u klasi mr profesora  Miljana Bjeletića, vrsnog pedagoga, a Stevan, prvo u klasi Jovana Tošića, a u srednjoj  kod Snežane Račić. Kasnije školovanje i usavršavanje ih je na kratko razdvojilo, ali od nedavno ponovo koncertiraju zajedno, kao duo “NeSte”. Od Nemanje saznajemo da je duo “NeSte”, nastao u dogovoru sa kolegom Stevanom, da su  oba muzičara pre toga nastupali sa solo programom i da su želeli da publici predstave nešto novo, drugačiji i raznovrsniji repertoar, jedan novi zvuk i jedan sastav, harmonica i  klavir, koji se ne sreće  svakodnevno. Kroz seriju koncerata videlo se da je to bio pravi izbor I to veoma raduje publiku, ali i ove mlade muzičare.

Muzička karijera je počela u Čačku, gde su se Nemanja i Stevan afirmisali kao izvođači i gde su stekli znanje koje su kasnije proširili na Muzičkoj akademiji.

  • Drago mi je da smo se posle dugo vremena, od kada smo završili školu, vratili i zaokružili našu koncertnu turneju baš u Čačku, gde je sve i počelo – ističe Nemanja.

Turneja je započeta letos, koncertom na Festivalu „Karusel“. Nemanja naglašava da je za duo „NeSte“  i to vredno iskustvo, sa pozitivnim utiscima. Kasnije, tokom leta, na red je došao i jedan lep koncert u Crnoj Gori, a turneja se nastavila u novembru, koncertima u Gornjem Milanovcu, Moskvi i u Čačku. Nemanja posebno ističe koncert u Kulturnom centru u Gornjem Milanovcu, odlično posećen  i organizovan. Sve je to bila dobra uvertira za nastup u Moskvi, u Nacionalnom muzeju  „Gogolj“, gde je duo „NeSte“ održao koncert i to je, po Nemanjinim rečima, vrhunac njihovog dosadašnjeg koncertnog delovanja.

  • Svirati u Moskvi, u gradu u kojem su najbolje akademije za harmoniku i klavir, „Gnjesinji“ i „Čajkovski“,  je bio veliki izazov za nas – kaže Nemanja.

Mladi umetnici dobili su poziv i za nova gostovanja, kako u Moskvi, tako i širom Rusije.

Vrlo je važno istaći da nastupe dua „NeSte“ karakteriše izvođenje savremene umetničke muzike XX i XXI veka. Kako Nemanja naglašava, ova muzika je donela  sa sobom neke nove tendencije, koje se nisu praktikovale u baroku, klasicizmu, romantizmu i daju veću slobodu izvođaču da kompoziciju iznese na svoj način.

  • Pronašao sam se i leži mi sviranje savremene muzike. Sa nekim od kompozitora, čije smo kompozicije izvodili, imao sam priliku da sarađujem i to mi je veoma pomoglo da razumem savremenu muziku– rekao je Nemanja Potparić.

Nemanja je istakao i da je maestralni španski savremeni kompozitor Gorka Hermosa, jedan od kompozitora sa kojim sarađuje i da je njegova muzika najviše zastupljena na koncerima dua „NeSte“, na kojima se mogu čuti i dela Franka Anđelisa, Jevgenija Derbenka, Aleksandra Nikolića i drugih.

Za kraj, na pitanje, kako bi želeo da se dalje razvija njegova karijera, Nemanja odgovara da teži i radi na tome da spoji svoje koncertno sa pedagoškim iskustvom. Nemanja se inače bavi pedagoškim radom u Crnoj Gori.

Dušan Darijević

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.