Društvo Kultura

Наша Гроздана би данас напунила 83 године!

Велики завичајни стваралац је рођен на данашњи дан пре 83 године! Дакле, 11. августа 1940. године, у селу Kотража код Чачка рођена је Гроздана Kомадинић, професор српског језика и књижевности и књижевник. 

Учитељску школу завршила је у Ужицу, а студије српског језика и књижевности у Београду. Свој радни век провела је у Драгачеву и Чачку. Била је оснивач и дугогодишњи председник огранка Вукове задужбине у Чачку, сарадник Руске академије наука и Српске академије наука и уметности. Активно је учестовала на научним скуповима и саборима народне културе у Србији и Републици Српској. Бавила се дуги низ година сакупљањем и проучавањем народног културног стваралаштва.

Објавила је и више  књига међу којима су и „Ткачка лексика Драгачева“, „Варовнице“, „Kњига о љубави“, „Предсказања“, „Ризница народног казивања I и II“ и „Потка од снова“. Сарађивала је и са више часописа и електронских медија. 

Фото: М.Матовић

Гроздана Kомадинић преминула је у Чачку 10. фебруара 2019. године. За собом је оставила потомке и задужбинаре Огранка Вукове задужбине у Чачку, све оне који су поштоваоци њеног прегалачког рада! Гроздана остаје да живи кроз сваки нараштај Чувара Вукове задужбине, кроз симболику свог имена јер је својим плодоносним радом остављала гроздове својих писанија!

Приредила: М.Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.