Društvo Grad

НАСТАВЉЕН ТРЕНД УСПЕШНОГ ПОСЛОВАЊА

СРЂАН БОШКОВИЋ, ДИРЕКТОР ЈКП “МОРАВАЦ” МРЧАЈЕВЦИ, О ОВОГОДИШЊИМ ПЛАНОВИМА

Јавно комунално предузеће за водовод, одржавање чистоће и пијаца ЈКПМоравацМрчајевци је и прошле године апсолутно одговорило свим задацима и плановима. На основу процене финансијских показатеља, 2023. годину предузеће је завршило са позитивним финансијским резултатом, исказаним кроз добит. Менаxмент планира да и 2024. годину заврши са оствареном добити, али и да унапреди све сегменте пословања, како би корисницима пружили што квалитетније услуге. Директор ЈКПМоравацСрђан Бошковић, у разговору за наш лист, с поносом наглашава да има добар тим, вредне и поуздане раднике, који се максимално залажу у свом послу.

– Прошла година је за наше предузеће била успешна. У ствари, да послујемо позитивно, са добити је тренд ЈКП “Моравац” који сам ја наследио. Наравно, 80 одсто добити враћамо у буџет Града, а иначе имамо одличну сарадњу са градским руководством, које нам помаже у обнови машина и возног парка – напомиње директор Срђан Бошковић.

Делатност Јавно комуналног предузећа “Моравац” обухвата неколико сегмената. Основна делатност је водоснабдевање, а радници овог предузећа одржавају два изворишта, у Мрчајевцима и у Кукићима. На десној страни Западне Мораве водом снабдевају мештане Јежевице, Кукића, Липнице, Вапе, Заблаћа, Мршинаца, Слатине, а на левој – Мрчајеваца, Доње Горевнице, Бечња, Катрге. “Моравац” се бави и сакупљањем и депоновањем комуналног отпада са територије Мрчајеваца, али у договору са колегама ЈКП “Комуналац” Чачак износи смеће и са територија Бреснице, Катрге, Остре, Бечња, Доње Горевнице. Предузеће се бави и прањем, чишћењем и одржавањем јавних површина, улица и тротоара у летњим месецима, односно, посипањем соли и уклањањем снега у зимском периоду, подсећа директор Бошковић и додаје:

– На основу уговора са Градом, у оквиру Зимске службе, чистимо снег са око 170 километара локалних и некатегорисаних путева. Град је ове године за одржавање општинских и некатегорисаних путева на територији Чачка определио средства у износу од 65 милиона динара. Надзор радова врши ЈП “Градац” са којим, такође, имамо одличну сарадњу. Поред летњег и зимског одржавања, пружамо услуге тарупирања, копања канала, насипања сеоских путева, где углавном месне заједнице и Град обезбеђују материјал.

Добро функционисање предузећа, осим наравно од људи, зависи и од техничких средстава. У складу са расположивим финансијским средствима, прошле године је обновљена механизација, инвестирано је у набавку трактора са тарупом, раоником и посипачем.  

– Трактор користимо за тарупирање поред путева, а у зимском периоду за чишћење снега и посипање ризле и соли. Ове године планирамо да набавимо још један трактор и таруп, захваљујући субвенцији Града. Предузеће располаже са више возила, разних структура и намена. “Моравац” има три камиона кипера, две комбиноване машине, три багера, три трактора са опремом за тарупирање и зимско чишћење. Поседује и мање машине које се користе за поправку кварова на водоводној мрежи – наводи Бошковић.

Будући да ЈКП “Моравац” користи просторије Дома културе Мрчајевци, један од овогодишњих планова је и почетак реконструкције старе зграде, а пресељење у нови објекат, који заслужује ово предузеће, може се очекивати следеће године. У “Моравцу” је запослен 31 радник, од којих су четири ангажована, преко Омладинске задруге, на привременим и повременим пословима. Директор с поносом наглашава да има добар тим, вредне и поуздане раднике, који се максимално залажу у свом послу. 

– Сарадња са колегама је изузетна, велико ми је задовољство што имам колектив који је спреман да реализује све планове за добробит наших суграђана. Наравно, поред спремности запослених да иновирају пословање, захваљујући и одличној сарадњи са Градском управом, настојимо да наше делатности обављамо на најефикаснији начин и на задовољство корисника наших услуга – нагласио је Срђан Бошковић.

Н. Р.

Фото: Архива ЈКП “Моравац” Мрчајевци

АПЕЛ ЗА РЕДОВНО ПЛАЋАЊЕ РАЧУНА

– Сматрам да свест грађана о плаћању обавеза, уопште, према јавно комуналним предузећима, морамо да подигнемо на виши ниво. Да би комунална предузећа обављала своју делатност, односно, што боље пружала своје услуге, потребна су средства. Апелујем на суграђане да рачуне које добијају и из ЈКП “Моравац” измирују на време, како би наше услуге биле још боље. Сматрам да наше делатности обављамо сасвим коректно. Али, сведоци смо да је све поскупело на тржишту, па тако и наш репроматеријал. На пример, цена вода није мењана ове године, али имамо велики број суграђана који  не измерују своја дуговања. Апелујем на грађане да рачуне плаћају на време, како наше јавно комунално предузеће не би имало финансијских, а ни других проблема у функционисању – замолио је директор Бошковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.