Društvo Privreda

НАУЧНО ТЕХНОЛОШКИ ПАРК ЧАЧАК ПРОСЛАВИО ДЕСЕТ ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

УТИЦАЈАН ФАКТОР ЛОКАЛНОГ И РЕГИОНАЛНОГ ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА

Препознавање потребе за оснивањем овакве институције била је покретачка снага, а представници државне и локалне власти, привреде и академске заједнице су свим расположивим снагама подржали оснивање Научно технолошког парка Чачак, који се сврстава међу водеће у области иновационе делатности.

– Научно технолошки парк Чачак је значајан и утицајан фактор локалног и регионалног економског развоја, који обезбеђује услове за напредак предузетништва, примену иновација и сарадњу науке и привреде на подручју, не само нашег града, већ читаве западне Србије. Основан је 2011. године и од тада је успешно прешао пут од уписа у Регистар иновационе делатности и опремања Стартап центра, до отварања нових производно канцеларијских капацитета – рекао је, поред осталог, директор Мирко Пешић, 29. децембра, на прослави јубилеја, десет година постојања Научно технолошког парка Чачак.

Мирко Пешић, директор Научно технолошког парка

ЦЕНТАР ИНОВАЦИОНЕ ДЕЛАТНОСТИ

Поводом јубилеја, десет година постојања, на коктелу приређеном у просторијама Научно технолошког парка, окупили су се представници града, привреде, многи пријатељи и сарадници ове реномиране институције, а организована је и презентација досадашњег рада, као и пројекција кратког филма.    

– Важно је истаћи да су капацитети Научно технолошког парка знатно већи, нарочито у последње две године, јер су увећани десет пута. Такође, буxет ове институције, као привредног друштва, је увећан. Просторије НТП-а су попуњене више од 95 одсто са младим компанијама, које стварају нове производе, нове услуге и запошљавају наше суграђане на пословима, који имају перспективу развоја, уз примену савремених технологија и научних достигнућа. Наравно, наши будући планови су да проширимо капацитете Научно технолошког парка – рекао је Мирко Пешић, директор НТП-а Чачак, напомињући да је реч о једином који није универзитетски центар, већ да је усмерен ка привреди.

Директор је нагласио да се посебно поносе што је чачански НТП постао центар сарадње науке и привреде, односно, центар иновационе делатности, не само за наш град и Моравички округ, него и за шире подручје, читаве централне и западне Србије:  

– Компаније које се овде развијају, имају простор за своје пословање и производе, које могу да понуде и ван граница наше земље, опет, кроз активности и пројекте који се реализују у оквиру Научно технолошког парка.

ДОБРА ПРИВРЕДНА И ДРУШТВЕНА КЛИМА

Град Чачак, као један од оснивача, континуирано пружа подршку НТП-у, а наредне године је за ову институцију из буxета опредељено 19 милиона динара.

– Град Чачак се са својим НТП-ом и Стартап центром сврстава у ред највећих градова у Републици Србији, поред Београда, Ниша и Новог Сада. Поносимо се младим људима који раде у овом простору и настављамо даље. Пре десетак година, када смо оснивали НТП, буxетска средства су била скромна, а данас имамо прилику да захвалимо, пре свега, привредницима Чачка, младим и способним људима који свакодневно вредно раде, развијају своје фирме и шире квалитетну, добру пословну причу о привредној и, уопште, друштвеној клими у нашем граду – нагласио је Мирослав Петковић, помоћник градоначелника.

Мирослав Петковић, помоћник градоначелника

Научно технолошки парк је од изузетног значаја за напредак Чачка у разним областима, пре свега, у привреди.

– Привредници су у последњих неколико година стално истицали потребу повезивања, пре свега, науке и привреде у истраживачко развојним областима. Наша предузећа су иновационе делатности препознала, као неопходност за опстанак и развој, не само на домаћем, већ и на иностраном тржишту. Научно технолошки парк је настао управо као одговор таквом захтеву привреде. Данас имамо лепу сарадњу привреде и НТП-а у промоцији иновационих делатности и стимулацији побољшања положаја на тржишту рада. Десетогодишња сарадња привреде и науке показује колико је важна и неопходна њихова повезаност – истакла  је Горана Танасковић, руководилац ОЈ Чачак РПК Моравичког и Рашког управног округа.

ОСТВАРЕН САН ИЗ 2000. ГОДИНЕ

Ова институција је основана захваљујући, поред осталих, и упорности привредника, а данас, после деценије постојања, у оквиру ње функционише 21 компанија у пуном чланству, 15 виртуелних фирми и осам стартапова који се развијају уз подршку НТП-а.

– Наш сан о Научно технолошком парку је “стар” око 20 година. Почетком 2000. су започете прве активности, а 2003. године је урађен пројекат, прилично обиман, у чему су учествовали и привредници и професори са факултета. Међутим, тада је то било преурањено, па није успело. Идеју смо поново покренули 2010. и после мучних годину дана са ондашњим људима у Градском већу, објашњавајући шта је Научно технолошки парк, успели смо да оснујемо ову институцију и данас славимо вредан јубилеј – рекао је Слободан Спасовић, власник предузећа “Цини”.

Иван Чвркић из Удружења послодаваца “Унија Чачак 2000” и власник фирме “Бин метал”, каже да се са развојем пословних удружења “Градац 97” и “Унија Чачак 2000”, родила иницијатива о отварању НТП-а…:

– Доласком нове власти убрзан је тај процес. Похвалио бих државу и Владу која је дала огромна средства за отварање Научно технолошког парка, јер ће бити добра основа и за будућа поколења.

– С једне стране, добили смо простор који је и више него користан за сваки стартап, поред хале, ту је и канцеларијски простор. С друге стране, имали смо могућност јако доброг умрежавања са еко-системом, како привредника, тако и потенцијалних сарадника у академском сектору. С треће стране, јако су битне и  финансијске олакшице које стартап добија… Умреженост научно технолошких паркова, Београд, Нови Сад, Ниш и Чачак, сваком стартапу који има добру идеју може јако да помогне. Одговорност стартапа је да ли ће искористити бенефите НТП-а. Наша компанија је сада у фази преговора са технолошким парком у Емиратима, што је показатељ да, уколико као компанија развијате нешто што је бенефит, не само за Србију, него глобално, Научно технолошки парк може да буде јако добар партнер у сарадњи – нагласио је Никола Ракић, генерални директор Компаније за развој, продају и сервисирање 3Д грађевинских штампача “Натура Еко”.

Научно технолошком парку Чачак предстоји развој нових производних и канцеларијских капацитета на површини од 94 ара, које је недавно откупила Република Србија. Пројектовање, уређење простора, изградња првих капацитета, као и проширење паркинга, очекују се током ове године.

Нела Радичевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.