Društvo

НАУКА КАО РАЗОНОДА И ИСТИНСКА РАДОСТ

ВАСИЛИЈЕ ВУК ЦИМЕША, ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ ОШ „СВЕТИ САВА“

 „Он је, просто, генијалац!“, овакав одговор добили смо од свих које смо упитали какав је Василије Вук Цимеша. Најбољи је у својој генерацији у Основној школи „Свети Сава“. То је, може се рећи очекивано, јер је овом сада гимназијалцу, све оно што је учио и радио било, заправо, једна добра разонода и истинска радост. Двоструко име избор је мајке, уствари њена дилема између светитељског и народног које су давали деци да их заштити снага природе и буду јака, објашњава нам Василије Вук. А можда је тако одредила нарав свог јединца.

Да је посебан, говорили су му и пре него што је први пут закорачио у школу. Тог дана се сећа добро. Иако је био узбуђен и уплашен, то су му драге успомене, јер је баш тада стекао пријатеље, сматра, за цео живот. Признаје, био је мало разочаран на почетку, јер му се чинило да се све ради споро, недовољно. Желео је да кораци буду много већи. Поред породице, пре свега мајке Гордане и оца Мирослава, који су му разбили неке „предрасуде“, радио је и сам на томе. Тако је уједно, каже,  упознавао и градио своју личност.

Са мајком Горданом и оцем Мирославом

Петице су за њега биле „неминовност“, па га тако и одлука колектива школе да буде ђак генерације није много изненадила.

– Овај успех је производ мог рада и труда свих ових година. Наравно, значи ми много то што су ближњи поносни на мене. То је и велика обавеза. Сада се очекује још више од мене, али верујем да ћу испунити и њихова, али и своја очекивања. Учење ми је, заиста, била разонода, игра… Остајало ми је довољно простора да га испуним другим стварима које ме интересују – појашњава Василије Вук.

Од самог почетка био је задивљен предметима свет око нас и математиком, коју сматра свеобухватном науком. Касније се родила љубав према хемији, физици и биологији. Примамљива му је и теорија, али и практично истраживање, на чему је заснивао своје научне радове. За један од њих из области биологије „Еволуционо решење за сузбијање малигних обољења“ на Републичком такмичењу, у организацији Регионалног центра за таленте Чачак, недавно је освојио прво место за рад. Ове године похађао је семинар у Истраживачкој станици у Петници… Осим природних наука, воли да свира гитару и чита, пре свега детективске романе. Прати трке формуле 1, интересује га шах и голф… Наравно, савремену науку не заборавља, прати много тога на интернету на енглеском, немачком, а сам је помало учио руски језик.

Не сматра да је његова генерација у тежем положају од ранијих, без обзира на пандемију, онлајн наставу, нове технологије… Увек је било нешто што је „реметило“ нормалан живот, ратови, епидемије, кризе, набраја он.

Уписао је Гимназију у Чачку, природно-математички смер, што је за нашег младог саговорника логичан избор:

– Желим да стекнем опште образовање. Гимназија ће ми омогућити да се бавим и оним што мене интересује, али и да стекнем знање из других области, пре свега природних наука.

Већ одавно је сковао планове за будућност. Прво, Биолошки факултет у Београду, микробиологија или молекуларна биологија, која га највише и интересује. О томе размишља још од четвртог разреда. Време пандемије у коме живимо, још више је учврстила његову жељу.

Зна да га вршњаци, углавном, сматрају необичним. Уз искрен осмех каже да му је то понекад било чудно, али је временом успео да научи „да се носи са тим“ и да стекне праве пријатеље. Успомена је много, памтиће многе сретне тренутке са својим друговима и наставницима из основне школе.

– Сва искуства нас одређују, чине личношћу… Зато су сећања вредна. Новим генерацијама бих поручио да стално надограђују своја знања, како бисмо разумели свет у коме живимо, природу чији смо само један сегмент… Морамо научити да функционишемо узајамно са свим осталим деловима. Јер, једино тако смо целина, свет не може другачије да постоји – каже Василије Вук.

В. Т.

ИСТРАЖИВАЧКИ ДУХ

„Василије Вук је ученик који са лакоћом постиже одличне резултате. Истраживачки дух, упорност, организованост и посвећеност ономе чиме се бави у датом тренутку (била то математика, физика, информатика, хемија, језици, географија…), само су неке од његових изузетних особина.

Он је свестрана личност коју краси доброта, племенитост, разумевање. Василије Вук је неко ко има широке и далеке видике у свет, жељан нових проналазака и открића.

Верујем да ће истрајати на свом путу, да ћемо у будућности читати његове објављене радове и бити још поноснији на њега него што смо сада“, каже Милица Грбић, разредни старешина.

СВЕСТРАН

Тешка времена пандемије диктирала су другачији начин наставе и учења, изнедрила је генерацију која је можда ускраћена за одговарајући ниво знања, каже Мирослав Мандић, директор ОШ „Свети Сава“. Од 96 ученика који су завршили осми разред у тој школи, око 20 је са одличним успехом, од којих је пет вуковаца.

– Ученик попут Василија Вука је, заиста, редак. Свестран је, врло озбиљан и већ сад веома посвећен науци – утисак је директора Мандића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.