Društvo

(НЕ)ДОВОЉНО ИСКОРИШЋЕНИ ТЕРМАЛНИ ИЗВОРИ У ОВЧАР БАЊИ

ИМА НАДЕ ЗА ЗДРАВСТВЕНИ ТУРИЗАМ

Овчар Бања и њена околина од давнина су привлачиле људе, не само из „суседства“. У ово место, које је тек пре десетак година добило статус бање, долазили су, баш као и данас, због одмора, разних видова рекреације, а многи су баш у њеним термалним водама пронашли лек. Ипак, потенцијали извора никада нису довољно искоришћени. Специјалистичка ординација „Бања Лек“, коју су прошле јесени отворили др Свето Алексић, реуматолог, и др Драган Бугарчић, ортопед, направила је важан корак за развој здравственог туризма. Недавно су угостили Драга Булца из Љубљане, председника Удружења туристичких новинара Словеније, који је у Овчар Бању дошао са супругом Матејом. Они, као и други гости са којима смо разговарали, одушевљени су Овчар Бањом и услугама које пружа специјалистичка ординација. Али, како су и они приметили, велики део богатства Овчарско-кабларске клисуре, још увек је „непрепознат“.

Драго Булц био је дугогодишњи дописник РТВ Словенија из Београда и веома добро познаје српске бање. Био је и у Атомској бањи у Горњој Трепчи, која је, баш захваљујући њему, била веома популарна у Словенији, па су годинама у ово лечилиште долазили чланови словеначког Удружења оболелих од мултипле склерозе. Ипак, како сам признаје, први пут је дошао у Овчар Бању.

– Знам да у Србији има више од 1.000 извора термалне воде. Од тога је веома мало искоришћено, свега 50 извора… За Овчарско-кабларску клисуру сазнао сам још док сам служио војску, чули смо и за манастире, али нисмо знали да овде постоји веома квалитетна бањска вода. Мало сам и тужан, јер сам приметио да се то не користи у пуном обиму. И камп, који је још увек на међународној мапи, нажалост је затворен. То је недопустиво, посебно у време сезоне, када пуно људи пролази према мору. Чак смо видели и неког Шпањолца, који је свој кампер поставио на ливади, поред самог кампа – запазио је словеначки новинар и истакао да су кампери свуда у свету веома популарни вид туризма.

„РАЈ НА ЗЕМЉИ“

Термалноминералну воду Овчар Бање сматра изузетним богатством, посебно због локације самог места, које се налази надомак урбаног Чачка, а у подножју две планине, од којих свака има добре могућности за разне врсте туризма.

– Имам искуство туристичког новинара од 50 година и могу да кажем: имате рај на земљи! Треба да га боље искористите. Поред тога, популација је све старија, посебно у Европи. Због тога су бање све атрактивније. У Словенији се пропагира „док још не боли“, што значи да треба пешачити, возити бицикл, планинарити, вежбати, пливати, па и ићи у бање, превентиве ради. И све то, уз препоруку и контролу лекара. А ви, овде, имате све то! – нагласио је Булц и најавио да ће преко Удружења туристичких новинара, као и својих профила на друштвеним мрежама, радо препоручити здравствене и све друге потенцијале Овчар Бање.

Изнео је и занимљиво запажање са Туристичког сајма у Берлину, једног од најзначајнијих и највећих у свету. На питање шта ће бити најзанимљивије за туристе трећег миленијума, један од његових саговорника је одговорио: „Највећи капитал за трећи миленијум је неразвијеност. Тамо где је све избетонирано, тамо нема шта више да се види и доживи“.

– У клисури имате недирнуту природу. Показало се, посебно у време пандемије, да је будућност туризма у мањим објектима са неколико апартмана, а не у великим хотелима. За те објекте је лакше наћи инвеститоре, а уједно су за туристе бољи због „социјалне дистанце“, о којој се све више прича. Такође, веома популарна су и етно-села, којих Србија има много, али их треба још више градити. Оно што се у Словенији посебно цени је што се у тим објектима служи храна коју производи локално становништво, а не она довезена са далеких тржишта. Модеран туриста воли воће, поврће, а у ресторанима нигде у менију нисмо нашли малине, или друго воће по коме је Србија позната – приметио је Булц.

ИНДИВИДУАЛАН ПРИСТУП СВАКОМ ГОСТУ

Његова супруга, Матеја, иначе доцент доктор, специјалиста опште медицине, лепе утиске носи управо из специјалистичке ординације „Бања Лек“. Користила је хидротерапију и посебно је похвалила индивидуалан приступ запослених сваком госту.

– Ми Словенци мислимо да је наша природа најлепша. Али, када сам видела клисуру, „смањила“ сам се! Овде сам осетила исконску природу, а то је највећа вредност и за следеће генерације. Прелепо је, али се надам да ће бити још боље када дођемо „у контролу“. А доћи ћемо сигурно – обећала је она.

И Љубиша Илић, мајор из Београда, први пут као гост борави у Овчар Бањи. Дошао је због проблема са коленом. За лековиту воду сазнао је давно, од једног лекара из Игала. Остаће седам дана, али је и он сигуран да ће се у Бању опет вратити.

Баш као што је то урадила Новосађанка Јелена Јововић, која је била једна од првих пацијената специјалистичке ординације „Бања Лек“. Каже да је својим суграђанима причала о позитивним ефектима и да су многи најавили долазак.

– Прија ми боравак у Бањи. Користим терапије у ординацији. Волим и да шетам, па сам посетила више манастира – рекла је Јелена.

„БИСЕР ВОДА“

Термална вода Овчар Бање на извору има температуру између 36 и 38 степени. Лековите компоненте су макроелементи – калцијум и натријум, и микроелементи: калијум, литијум, стронцијум, баријум, јод, бром, фосфор и флуор. „Бања Лек“ је опремљена кадама за хидротерапију бањском водом, савременим апаратима за електро, магнетну и кинези терапију. Према речима др Алексића, термоминерална вода Овчар Бање је „прави бисер“.

– То је вода вулканског порекла, која не мења температуру, ни састав током целе године. Имам обавезу да урадим индикације за лечење у овој бањи. Оно што сам уочио за ових годину дана да је изузетна за сва реуматична обољења, посебно код дегенеративних промена, за стања после повреда, као и за кожна обољења… Температура се може прилагодити пацијентима. Али, све оно што ми сада нудимо, то је „у минијатури“, треба много више капацитета понудити. Потрудићемо се да што више афирмишемо здравствени значај ове бање – изјавио је др Алексић.

Како је Булц нагласио, изворе воде треба заштити и не дозволити њихову продају. Навео је пример из Словеније, где је недавно био референдум, због промене закона којим је била дозвољена продаја извора воде. Како каже, скоро 90 одсто становника се изјаснило за промену тог закона.

В. Т.

НЕДОСТАЈУ ПРАТЕЋИ САДРЖАЈИ

Овчар Бања 1959. (Чачански глас)

Посетили су Булцови и врх Каблара и били одушевљени погледом на меандре. Драго је посебно похвалио планинарске стазе Каблара и Овчара, као и могућност изнајмљивања бицикала у Овчар Бањи, будући да је то веома популаран вид рекреације у у Словенији, као и у целој Европи.

– Наравно, треба развити и пратећу понуду, да туриста, када дође са кампером или борави у неком од објеката, може још негде да потроши свој новац – рекао је Булц.

СЛЕДЕЋЕ ГОДИНА КАНАЛИЗАЦИЈА

Јордан Браловић, председник Месне заједнице Овчар Бања, најавио је да би ово место требало да добије канализациону мрежу, највероватније следеће године. У плану је да се ураде и прикључци за рзавску воду, која је, како је рекао, одавно прошла кроз Бању. Захваљујући предузећу „Електроморава“, сада се користи један локални извор, који се налази на Каблару. Поред тога, планирана је и гасификација.

– Изградња рехабилитационог центра, који је предвиђен на локацији иза виле „Сиротица“, много би значила за развој здравственог туризма – сматра Браловић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.