Društvo

НОВО ЛИЦЕ ОВЧАР БАЊЕ

НОВО ЛИЦЕ ОВЧАР БАЊЕ

Измуљавање језера Међувршје,
Природњачки центар и Рехабилитациони центар у Овчар Бањи

Међуресорна Владина радна група за уређење и развој Овчарско кабларске клисуре састала се 1. јуна како би на редовној седници испратила реализацију приоритетних пројеката на овом подручју. Састанку су поред локалних самоуправа Чачка и Лучана, присуствовали представници Кабинета председнице Владе, министарстава из ресора туризма, екологије,  инфраструктуре, Управе за шуме, ЈП Путеви, КУЈУ, ЈВП Србијаводе и Завод за заштиту природе.

Један од најзначајних пројекта са аспекта одрживости је капитални пројекат измуљавања и ремедијације језера Међувршје који се реализује у склопу билатералног споразума Владе Мађарске и Владе Републике Србије у области инфраструктурних пројеката. У току јуна се очекује долазак стручњака које је мађарска страна ангажовала за реализацију овог пројекта. Овај пројекат има вишеструки значај пре свега за заштиту од поплава, побољшање биодиверзитета, али и за производњу енергије. Договорено је да ускоро креће и редовно чишћење траве и трске на језеру. 

Изградња Рехабилитационог центра у Овчар Бањи (у склопу Опште болнице Чачак), Природњачког центра, стакленог видиковца на Каблару, као и набавка еколошког катамарана (за крстарења језером Међувршје и обиласке средњoвековних манастира Српске Свете горе), ће помоћи развоју здравственог и еколошког туризма, као и и економском оснаживању локалног становништва. На састанку су договорене и активности за санацију висећих пешачких мостова, изградњу улазних капија у предео посебних одлика, приступних саобраћајница и мостова на подручју Овчар бање – на територији општине Лучани и града Чачка.

У току је успостављање туристичког бренда подручја, у складу са новим визуелним идентитетом Србије као туристичке дестинације. На амфитеатру у Овчар Бањи,  током летње сезоне биће организован широк спектар популарних, класичних и духовних програма.

Влада Република Србије заједно са Градом Чачком и свим надлежним институцијама, наставиће са праћењем и реализацијом активности, како би осигурали контитуирано спровођење свих пројеката, а у најбољем интересу како појединца, тако и целе заједнице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.