Dragačevo

Oбележено 85 година од оснивања Библиотеке општине Лучани.

Извор: Радио Д Лучани

У препуној сали биоскопа Центра за културу и спорт општине Лучани у Гучи, обележено је 85 година од оснивања Библиотеке општине Лучани. У првом делу програма публика је могла да чује нешто о историји библиотекарстава у Гучи, плановима за будућност. Све већи труд се улаже у објављивање књига завичајних аутора и њихову промоцију. Морамо напоменути да свако ко жели да изучава Драгачево или пише о њему у библиотеци ће наићи на помоћ у виду богатог завичајног фонда. Данас се суочавамо са другим проблемом. Из нашег места одлази све више људи и број књига на нашим полицама је већ одавно прерастао број становника. Оно што радује јесте да, чак и у таквој ситуацији, наше књиге не мирују на полицама, што ће рећи да се овде много чита.

Као и сваке године директор Библиотеке, доделило је награде најбољим читаоцима из претходне године и том приликом захвалио се великом броју присутних посетилаца и позвао их да још више користе услуге библиотеке.
Плакету нај читалац за 2017.годину понели су :
Предшколска група деце вртића Бамби, из Гуче
Павле Пртењак
Јован Јоровић
Урош Милошевић
Вељко Марковић
Вања Мићић
Милош Михаиловић
Милена Танкосић
Бранкица Тадић
Ивана Тимотијевић
Јована Броћић
Јелена Трнавац
Милена Броћић
Косана Поповић
Јелица Радичевић

У другом делу програма о књизи “Спомени дужи од живота” Милоја Стевановића говорио је уредник Гвозден Оташевић, дугогодишњи новинар Политике. За ово дело рекао је да је то једна старосрпско- драгачевска бајка у наставцима, мудра по поруци, језгровита по слову, несвакидашња да јој равна нема. То су приповетке из завичајног села као распевана и расплакана проза. Ту ћемо наћи због чега је баба Крстина отишла са овог света , са једном неоствареном жељом да добије фишек бомбона и због чега је отац Жарко снаху Наду дочекао речима “Да си скочила у Мораву можда би се некако докопала обале и тако се спасала. Ш њим ти спаса нема.”
Аутор књиге се обратио прво својој учитељици из првог разреда Основне школе, заслужној за његову љубав према писаној речи и народном језику, Љубинки Протић . Та љубав је учинила да прво занимање Милоја Стевановића буде учитељ.
Програм је уприличила и певачка група Драгачевке из Гуче.
Одломке из дела “Спомени дужи од живота” , Милоја Стевановића говорила је Марија Радуловић, библиотекар из Чачка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.