Grad Kultura

О МУЗИЦИ СА ТАЊОМ БАЊАНИН У СУСРЕТ КОНЦЕРТУ НА ДАН ЉУБАВИ

О МУЗИЦИ СА ТАЊОМ БАЊАНИН У СУСРЕТ КОНЦЕРТУ НА ДАН ЉУБАВИ

ПИШЕ: Марија Миљуш
Фотографије: Андреја Дамњановић

Много је уметника, посебно из света музике, који су посетили Чачак и оплеменили га својим талентом и песмама, а овог фебруара, на Дан љубави, у наш град долази певачица посебне боје гласа и квалитетних песама, од „Ја чиним свеˮ до „Љубав се уморилаˮ, као и најновије песме која је тек у настајању где се први пут опробала и као кантауторка, а то је Тања Бањанин. У сусрет концерту, разговарали смо са њом о музици, љубави, трендовима и квалитету, о лечењу душе музиком, балансирању различитим животним улогама и о осећају испуњености који остаје након сваког одржаног концерта.

Поводом Дана заљубљених у Културном центру Чачак одржаћете свој поп концерт на радост публике која ужива у Вашем гласу и песмама. На који начин Вас инспирише Чачак као град, да ли сте га посетили и раније и какво музичко вече сте припремили за 14. фебруар?

‒ Искрена да будем, не инспирише ме конкретан град у којем гостујем. Инспирише ме музика, публика, концерт сам по себи. Да, драго ми је што ћу доћи баш у Чачак, јер мислим да још нисам била тамо, што је чудно, па у том смислу може да се каже да ме инспирише. Што се тиче програма за то вече, певаћу моје песме, а можда додам и још неку.

Фото: Андреја Дамњановић

Највише стихова написано је и отпевано управо о љубави, срећној и несрећној, попут Вашег: „Хвала за све и кад си тужан и кад си срећан, што постојиш негде тамо, хвала што се знамо.ˮ Коме сада посвећујете те стихове и верујете ли у љубав на исти начин као раније или се и „љубав уморилаˮ?

‒ Право да вам кажем, више ни не размишљам о љубави. Бар не о тој за коју ме питате, што у мом случају не умањује „моћˮ моје интерпретације кад певам о љубави. Дакле, пре ће бити да се љубав нешто уморила.

Неко сте ко је препознатљив по боји гласа, квалитетним поп песмама и увек сте били синоним за нешто што је исправно и вредно у музици. Да ли Вам смета што је на тај начин теже допрети до масовније публике, већег броја прегледа на музичким платформама и сличним мерилима популарности у данашње време?

‒ Не оптерећујем се нешто тиме, не вреди, јер као појединац не могу пуно променити. Не може један човек мењати систем. Некад је мерило била зарада, учесталост појављивања у медијима, данас је број лајкова, прегледи, скандали… Мерила прате тренд, трендови пролазе, мењају се, а квалитет, ако је прави, он остаје. А ја мислим да је у томе поента.

Када се осврнете на своју дискографију коју чине четири албума и неколико синглова, које песме бисте издвојили као светионике који су највише обележили Вашу каријеру, а можда и Ваш приватни живот?

‒ Не волим да их везујем за приватни живот, бар не у интервјуима. Генерално, то су искуства која мање-више прате свачији живот. Издвојила бих, наравно, „Ја чиним свеˮ, „Да ли си довољно јакˮ, „Љубавнуˮ, „Памтимˮ… Хвала богу, има их.

Фото: Андреја Дамњановић

Губици су нешто што је саставни део свачијег живота, као и суочавање са пролазношћу, а Ви често наводите да је управо музика оно што Вас лечи. Шта је то у музици што има терапеутско својство и што нам помаже да лечимо душу?

‒ Ја знам да кажем, и то заиста мислим, да је нас који смо обдарени музичким талентом – бог додирнуо. Наравно, фигуративно. Ја заиста мислим да је овај таленат, дар који може са ретко којим другим да се упореди. Не знам, ваљда зато што прожима и тело и душу директно и непосредно. Мени се пар пут десило да ме је буквално и физички регенерисала, а о психи да не говорим. 

Рекло би се да у себи спајате уметничку и прагматичну црту, јер сте уметница, дипломирана правница, неко ко ради и у струци, посвећена мајка, ћерка и све то у једној жени. Како из Ваше перспективе изгледа положај жена данас и некада, да ли видите напредак и може ли се успешно балансирати свим овим улогама?

‒ Ту сте у праву. Тако је „испалоˮ стицајем околности, јер сам завршила факултет у фази живота кад уопште нисам планирала да се бавим певањем. У сваком случају, пружа ми сигурност, јер даје осећај да имам „бекапˮ, а то није мала ствар у данашње време кад је све неизвесно. Што се тиче положаја жена, право да вам кажем, мој је утисак да никоме више није лако. Свако носи своје бреме на свој начин, а женско бреме уме да буде специфично.

Рекли сте да је песма за Вас добра када има смислен текст и музику коју осетите и која Вас „понесеˮ, што касније преносите и на слушаоце. Да ли сте некада покушали и сами да напишете песму?

‒ Управо завршавам сингл за који сам сама написала текст и музику. Ето, и то сам урадила, тако да имам позитиван одговор на ваше питање. Аранжман ради Зоран Радетић.

Фото: Андреја Дамњановић

Какве слике Вам пролазе кроз главу док изводите песму „Ја чиним свеˮ? Којом песмом најчешће завршавате своје концерте и шта је најлепше што понесете у себи након сваког дружења са публиком?

‒ Не пролазе ми слике док певам, само осећај. Што се тиче редоследа, прве или последње песме на концерту – нема правила, али леп је осећај испуњености после успешног концерта, на ком видимо да смо сви заједно уживали.

Музика ће увек живети, у свим временима, да слави љубав, али и да лечи и исцељује, да се уз њу радује и тугује, а најлепше је када музика повеже уметника са слушаоцима и када настане чаролија заједничког тренутка, каква ће се засигурно десити на Дан љубави у Чачку уз тактове познатих песама и глас Тање Бањанин, који публику носи на својим нежним таласима попут дубоке и помало тајновите реке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.