Društvo Grad Kultura Kultura

О ПРОЈЕКТУ „УПОЗНАЈМО ЗНАМЕНИТЕ ЛИЧНОСТИ ГРАДА ЧАЧКАˮ


Милош Вук Алексић

Када питамо неког ученика коју школу похађа, он у тренутку изговори име личности по којој његова школа носи назив, али, ако бисмо га упитали ко је та личност и по чему је значајна, можда бисмо открили збуњеност и несигурност на његовом лицу. Због тога је важно да постоје пројекти попут овог – „Упознајмо знамените личности града Чачкаˮ, а који је реализовао „LUPO Design Studioˮ, чији је власник Милош Вук Алексић, под покровитељством Града Чачка.

Пројекат обухвата достављање информативних табли са фотографијом и едукативним текстом у образовно-васпитне институције, а тема су истакнуте историјске личности града Чачка, с посебним акцентом на личности чија имена носе основне школе. Овим пројектом је обухваћено једанаест основних школа у Чачку, и то: 

ОШ „Др Драгиша Мишовић”, ОШ „Филип Филиповић”, ОШ „Милица Павловић”, ОШ „Танаско Рајић”, ОШ „Ратко Митровић”, ОШ „Божо Томић” – Пријевор, ОШ „Бранислав Петровић” – Слатина, ОШ „Степа Степановић” – Горња Горевница, ОШ „Татомир Анђелић” – Мрчајевци, ОШ „Владислав Петковић Дис” – Заблаће и ОШ „Ђенерал Марко Ђ. Kатанић” – Бресница.

Схвативши значај овог пројекта, поразговарали смо са Милошем Вуком Алексићем о идеји и реализацији поменуте активности, садржају информативних табли и корисном утицају који ће имати на ученике у чијим школама ће се налазити.

Како сте дошли на идеју да будете иницијатор пројекта „Упознајмо знамените личности града Чачкаˮ и зашто сте се одлучили баш за личности чија имена носе основне школе?

‒ Присуствујући разним културним манифестацијама које су се одржавале у основним школама у Чачку и околини, а у жељи да сазнамо нешто више о личностима по којима су школе добиле назив, приметили смо мањак лако доступних и јасно уочљивих основних информација. Увидевши тај недостатак, дошли смо на идеју да направимо постере који ће садржати неопходне податке модерно графички представљене у облику урамљених, свима доступних, инфо табли. Одлучили смо да пројектом буде обухваћено једанаест основних школа на подручју града Чачка.

Можете ли нам описати шта садрже информативне табле, који је био принцип рада на фотографијама и где сте проналазили историјске податке?

‒ Информативне табле су тако замишљене и конципиране да, поред основних личних података и кратке биографије приказане знамените личности, садрже и занимљиве чињенице. Како су личности које помињемо веома познате и подаци о њима распрострањени на интернету, било је релативно лако доћи до фотографија велике резолуције, које су биле потребне за квалитетну штампу ових постера. Постоји неколико изузетака када је било потребно потражити помоћ у архивама самих школа, након чега је уследило скенирање и обрада фотографија. У процесу израде текстова анализирана је биографска грађа доступна, како у архивима градске библиотеке, тако и из различитих релевантних извора са интернета. За рад на текстовима ангажовани су лектори, коректори, као и историчари који су проверавали тачност историјских података.

Јесте ли се трудили да знамените личности прикажете из неког савременијег угла како бисте заинтересовали ученике и, ако јесте, како сте то постигли?

‒ Желели смо да на визуелно интересантан начин подстакнемо првенствено ученике, али и све заинтересоване који се задесе у холовима школа, где су ове табле постављене, да сазнају нешто више о значајним личностима. Зато све ове инфо табле, поред основних података, садрже и занимљиве чињенице, графички представљене тако да визуелно привуку пажњу млађе популације, којој углавном нису интересантни сувопарни текстови. 

Да ли су Вас неке информације изненадиле или нека од личности посебно заинтригирала и зашто?

‒ Свака личност је интересантна на свој начин и значајна за историју града Чачка, али можемо издвојити неколико занимљивих информација. Дис је, на пример, у седмом разреду гимназије написао своју прву песму „На прозору свећа гориˮ и то на немачком језику који једва да је знао. Филип Филиповић је 25. августа 1920. године понео неласкаву титулу градоначелника Београда са најкраћим мандатом у историји од само једног дана, док је Милица Павловић јуначким делима у свом кратком животу од само двадесет и девет година заслужила да постхумно буде проглашена народним херојем. 

Шта ће све ученици моћи да науче захваљујући овом пројекту и у чему се огледа његов највећи значај?

‒ Садржај пројекта првенствено је намењен ученицима а, с обзиром на важност истицања локалне историје, приказане информације су од користи свим узрастима. Циљ пројекта је управо едукација ученика на тему знаменитих личности града у којем живе. Дизајниране фотографије личности праћене историјским чињеницама из њихових живота и значајна дела по којима су упамћени имају сврху да подстакну ученике да се заинтересују за локалну историју, науче нешто више о истакнутим личностима и постану свесни богатог историјског и културног наслеђа нашег града.

Да ли тренутно радите на неким новим пројектима и можете ли нам рећи нешто више о њима?

‒ Трудимо се да увек имамо нове идеје кроз које истичемо културно и историјско наслеђе града Чачка. Досадашњи пројекти, који су увек били представљени у модерном графичком стилу, увек су имали и информативни карактер, па сходно томе планирамо да наставимо у истом маниру и у будућим пројектима.

Колико год личности попут Степе Степановића, Танаска Рајића, Владислава Петковића Диса, Милице Павловић и осталих биле славне и значајне, увек је корисно и важно помињати их, нарочито млађим генерацијама, истицати њихова дела и заслуге, како бисмо увек пред очима имали светлост ка којој се треба управљати.

                                                                                       Марија Миљуш

Фото: „LUPO Design Studiоˮ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.