G.Milanovac Region

Обележен Дан сећања на 82. годишњицу од паљења Горњег Милановца у Другом светском рату

Обележен Дан сећања на 82. годишњицу од паљења Горњег Милановца у Другом светском рату


Јуче су положени венци у знак сећања на најтрагичнији догађај у 170-годишњој историји Горњег Милановца. У 9 часова, на споменик “Слобода“ , на Тргу Кнеза Михаила, венце су положили: Лазар Николић, председник Скупштине општине Горњи Милановац, представници Војске Србије, а присутнима се обратио Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја.

-Тога дана, послеподне око 4 сата, Немачке снаге су упале из правца Крагујевца у Горњи Милановац и кренуле у систематско паљење наше вароши. Наша варош је тада имала не више од 300 грађевина, што приватних, што јавних. Једина област која је поштеђена је насеље у коме су тада живели милановачки Роми, јер је била постављена табла са обавештењем о заразним болестима у том делу вароши и на тај начин су се спасили. Што се остатка вароши тиче, поштеђене су биле и горњомилановачка црква и Гимназија, док су у пламену фосфорних плоча тога дана страдале: зграда Старог суда, многобројне трговинске радње, велики број цивилних кућа, имања са стоком, након чега је град деловао нестварно пуст и деловало је да се неће моћи обновити. Након тога изгубљена је архитектонска структура тадашњег Милановца јер после тога град се развија на скроз другачији начин уз осмоструки пораст становника . Међутим, највећа трагедија тог дана није само страдање преко 270 грађевина, већ одвођење у крагујевачке логоре смрти преко 100 становника, од којих се већина, нажалост, није вратила кући – изјавио је присутнима Александар Марушић, Директор Музеја рудничко – таковског краја.

15. октобар се обележава као Дан сећања на један од најтежих дана у историји града. После 1945-те године град је поново почео да се обнавља, што је трајало пуних 20 година, а нама је, према Марушићевим речима, остала обавеза да се сећамо овог тужног догађаја, да би требало да праштемо, али не смемо да заборављамо и да се трудимо да нам се оваква трагедија никада више не понови.
КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.