Aktuelno

Obeležen Svetski dan zaštite od buke

Zavod za javno zdravlje obeležio je danas 20. april Svetski dan zaštite od buke. Doktorka Ljiljana Milovanović, načelnik Centra za promociju zdravlja je naglasila da je buka veoma štetna po zdravlje ljudi, kao i da su njeni izazivači u najvećem slučaju saobraćaj (80 odsto), industrija, uređaji za emitovanje muzike, kao i kućni aparati.

– Buka ne samo da oštećuje sluh, već utiče na mentalno zdravlje, remeti san, izaziva nervozu, a negativno utiče i na kardiovaskularni i digestivni sistem – rekla je dr Milovanović.

Zavod za javno zdravlje Čačak je jedina ovlašćena ustanova na Moravičkom okrugu za merenje buke, a bavi se pojedinačnim i kontinuiranim merenjima nivoa buke u životnoj sredini. Kako je istakla Jelena Milović, inženjer zaštite životne sredine u ZZJZ, ova ustanova vrši monitoring stanja životne sredine. Na osnovu ugovora koje je Zavod sklopio sa Gradom Čačkom i Opštinom Gornji Milanovac, jednom godišnje se meri nivo buke u šest zona, na 16 mernih mesta.

20131117013806

– Merna mesta uglavnom pokrivaju sve zone u skladu sa važećim pravilnicima. To su raskrsnice, centar grada, zona Bolnice, zona naselja, Banja Trepča, školske zone, zona gradskog parka. Rezultati merenja za proteklu godinu ne razlikuju se u odnosu na godine unazad. Najviši nivoi buke su prikazani na raskrsnici OŠ „Milica Pavlović“, Medicinske škole i vrtića „Mali kapetan“, gde je granična vrednost za dan 50 decibela, a za noć 40. Merenja su pokazala da je odstupanje za dan 17 decibela, a za noć 13. Prekoračenja graničnih vrednosti su zabeležena i na raskrsnici Ulica Nemanjine i Kneza Miloša, gde su za dan granične vrednosti 55, a za noć 45 decibela. Merodavni nivo prelazi za po 10 decibela i za dan i za noć – rekla je Milić, naglašavajući da je zona gradskog centra, bolnička zona i merno mesto Banja Trepča uvek u okvirima graničnih vrednosti, i za dnevni i za noćni period.

Svi građani kojima smeta buka iz obližnjeg objekta, mogu se obratiti ekološkoj inspekciji, čiji zaposleni odlaze na teren i izdaju rešenje o merenju, sa kojim građani treba da se jave Zavodu za javno zdravlje. Prema rečima Jelene Milić, sve je više prijava u poslednje vreme, a Čačani se najviše žale na glasnu muziku tokom noći.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.