Društvo

ОД ОКТОБРА ПОЧИЊЕ ПОПИС ПОЉОПРИВРЕДЕ – КОНКУРС ЗА ПОПИСИВАЧЕ ОД СУТРА

Од 1. октобра до 15. децембра ове године спроводи се Попис пољопривреде. Подаци ће бити прикупљани методом интервјуа на терену, на основу Адресара пољопривредних газдинстава, који, према процени, садржи око 680 хиљада јединица од којих треба прикупити податке у попису. Већ сутра, 15. августа, биће објављен конкурс за пописиваче, који ће, после одабира и обуке, податке које доставе пољопривредници уносити директно у електронски Упитник на лаптопу. Попис који се спроводи у складу са Законом о Попису пољопривреде 2023, припрема, организује и спроводи Републички завод за статистику (РЗЗС), у сарадњи са локалним самоуправама. Поред осталог, подаци ће одсликати стање пољопривреде у нашој земљи и бити основ за прецизирање подстицајних мера.

Последњи попис спроведен је 2012. године, а у међувремену 2018. реализована је Анкета о структури пољопривредних газдинстава. Новим Пописом, којим ће се обезбедити континуитет у прикупљању података из области пољопривреде, биће обухваћена пољопривредна газдинства на територији Србије, без обзира на статус (породична газдинства, газдинства правних лица и предузетника).

Владимир Гојгић, председник Комисије за попис пољопривреде на територији Чачка

Како објашњава Владимир Гојгић, председник Комисије за попис пољопривреде на територији Чачка, Попис се спроводи по модуларном принципу, а основни елементи пољопивредних газдинстава су идентификациони подаци газдинства, земљишни фонд и категорије коришћења пољопривредног земљишта, подаци о радној снази и подаци о броју стоке.

– То су кључни подаци који треба да се ажурирају. Пописом се добија сеобухватни, међународно упоредиви преглед структурних карактеристика националне пољопривреде, као и основ за креирање одрживе аграрне политике Србије. Сигурно је да ће резултати служити за анализе и одређивање подстицајних мера у свим областима, односно субвенција које ће држава давати пољопривредницима – рекао је Гојгић.

Планирано је да у Попису пољопривреде учествује око три хиљаде пописивача, 300 општинских и 16 регионалних координатора. Гојгић је навео да ће јавни позив за пријављивање кандидата за пописиваче бити објављен 15. августа, у 8 часова на веб сајту Завода (www.stat.gov.rs) и сајту Пописа (popispoljoprivrede.stat.gov.rs).

– Преко ових сајтова заинтересовани се могу обавестити о условима конкурса, као и о свим појединостима. Електронско пријављивање траје до 21. августа (до 20 часова), преко апликације која је доступна само на сајтовима: www.stat.gov.rs и popispoljoprivrede.stat.gov.rs. Рангирање кандидата за пописиваче за обуку врши се према бодовима оствареним пријавом и на интервјуу. Коначна листа кандидата који се позивају на обуку биће објављена 7. септембра на сајту Завода, као и општина и на видном месту у седиштима пописних комисија. Завршна селекција врши се на основу успеха на петодневној обуци која ће бити реализована од 18. до 29. септембра – објаснио је Гојгић.   

Учешће у Попису је обавезно, а посебна пажња, у свим фазама реализације, биће посвећена заштити података. Одмах после Пописа, биће спроведена Контрола квалитета података, поновним пописивањем домаћинстава у изабраним пописним круговима, како би се оцениле грешке у обухвату и грешке у одговорима на изабрана пописна питања.

Процењује се да се током протеклих десет година значајно променило много тога у пољопривреди, јер су бројна села у Србији готово опустела. Али, како наглашава Гојгић, до коначних резултата све је на нивоу претпоставки. Резултати новог Пописа биће објављени на сајту РЗЗС, у складу са роковима предвиђеним Законом: прелиминарни најкасније до 31. јануара 2024, а коначни – сукцесивно до краја 2025. године.

В. Т.

Фото: Архива „Чачанског гласа“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.