ПИЈАЦА
Društvo

ОДЛОЖЕНО УВОЂЕЊЕ ФИСКАЛНИХ КАСА НА ПИЈАЦАМА ДО КРАЈА 2024. ГОДИНЕ

ОДЛОЖЕНО УВОЂЕЊЕ ФИСКАЛНИХ КАСА НА ПИЈАЦАМА ДО КРАЈА 2024. ГОДИНЕ

ВЕСТ ОБРАДОВАЛА ПИЈАЧНЕ ПРОДАВЦЕ

Пореска управа Србије саопштила је да је одложено увођење фискалних каса на пијацама све до 31. децембра 2024. године. Законом о фискализацији, који је у примени од 1. јануара 2022. године, прописано је и да продавци на пијацама користе фискалне касе.

Примена фискалних каса на пијацама требало је да буде уведена од 1. маја 2022. године, али та обавеза је неколико пута одлагана, пре свега, због негодовања продаваца који су сматрали да та одлука није добра и да би пре било каквог покушаја фискализације најпре требало побољшати промет робе. Такође, сматрали су да би требало да се узме у обзир и чињеница да на пијацама има много старијих пољопривредних произвођача који би тешко могли да се навикну на употребу фискалних каса, што би их натерало да напусте пијачне тезге.

У необавезном разговору са продавцима на чачанској зеленој пијаци сазнали смо да они и даље сматрају да би увођење фискалних каса, односно, обавезног издавања фискалних рачуна, значејно отежало њихов рад, првенствено због потребе да током дана више пута коригују цене производа, како им роба не би остала непродата. Поред тога, често желе да изађу у сусрет купцима који немају висока примања, па и због тога спуштају цене својих производа. Међу њима има и оних који кажу да се не би снашли са фискалним касама, првенствено због својих година. Да су млађи, вероватно би се на то лакше навикли. Продавци истовремено сматрају да пијаце у Србији имају посебан печат, сопствени живот и душу, да су део наше традиције и да их због тога треба чувати и неговати. 

Богољуб Радисављевић, управник  РЈ „Пијаца“ која послује у саставу ЈKП „Kомуналац“ Чачак, наводи да се одлука о одлагању увођења фискалних каса за пољопривредне произвођаче односи и на малопродајне објекте регистроване по одређеним шифрама за рад на пијаци. Истовремено, он оцењује да је добро што је одлука о одлагању фискализације донета, јер ће на пијаци остати да раде сви они који су и до сада ту радили, мада је број закупаца мањи у поређењу са претходним годинама.

– Да је уведена фискализација у овој години, то би сигурно смањило број  корисника тезги, као и закупаца пијачних објеката, првенствено због старосне структуре, јер на пијацама има старијих људи који би се суочили са великим тешкоћама у примени фискалних каса. Они су навикли на тај директни однос купца и произвођача, у коме се често коригују цене у корист потрошача – објаснио је Радисављевић.

Увођење фискалних каса на пијацама је више пута одлагано. Последњом одлуком од 29. децембра 2023. одложено је до краја 2024. године. Закупци пијачних тезги у Чачку сматрају да ће надлежни у држави до тог датума имати довољно времена да преиспитају да ли је увођење фискализације на пијацама добро решење, првенствено због њиховог опстанка.

В. С. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.