Dragačevo Region

ОДРЖАНА 24. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ

УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ И ПРВИ РЕБАЛАНС БУЏЕТА

У Лучанима је у понедељак, 20. септембра, одржана 24.седница локалног парламента на којој је усвојен извештај о извршењу буџета Општине Лучани за период јануар-јун 2021.године. Укупни приходи у првих шест месеци износе 350 милиона динара, што је у односу на исти период прошле године више за око 25 милиона или 7,6 одсто. У шестомесечним приходима буџета највеће учешће имају приходи од пореза од зарада (око 135 милиона), приходи од трансфера (83 милиона), док се од пореза на имовину грађана, комуналних такси за истицање фирми и прихода од продаје добара и услуга у буџет слило око 113 милиона динара.

Укупно извршени шестомесечни расходи и издаци износе 337 милиона динара и то: 57 милиона за капитално одржавање објеката, 54 за зараде буџетских корисника (школе, предшколске установе, Културни центар, Библиотека, Туристичка, правобранилаштво и органе општине), 38 милиона за услуге одржавања путева, 17 за одржавање јавних површина, 13,5 за субвенције за пољопривреду, 10 за јавну расвету по месним заједницама, 8,5 за превоз ученика, 19 за управљање отпадом, 7,5 милиона за изградњу акумулације „Сврачково“, 6,5 за подршку спортским организацијама, 24,5 за основно образовање, 10 за средње, 4,7 за Библиотеку, 10 за Културни центар, 12,5 за Туристичку организацију, 12 за реконструкцију спортског центра у Гучи, 1,2 милиона за месне заједнице, 10 предузећима „Путеви“ и „Ратко Митровић“ за капиталне радове на саобраћајној инфраструктури, 10 за социјалну заштиту, 3,5 милиона црквеним заједницама.

Одборници су, такође, разматрали и усвојили измене и допуне одлуке о буџету општине за 2021. годину. Разлог за ребаланс буџета је прерасподела средстава у износу од око 40 милиона динара и то: ѕа верске заједнице додатних 4,5 милиона за завршетак радова на црквама у Лучанима, Велесу и Доњој Краварици, за завршетак спортске хале у Лучанима 12, за откуп земљишта за бедем 5,5, за водовод у МЗ Лисице 7,5, додатних пет милиона за ЈП „Драгачево путеви“, два милиона за ЈКП „Комуналац“ Лучани и 4,5 милиона за изградњу нове зграде Месне заједнице Ђераћ.

На седници је усвојена и одлука да се трећем и сваком наредном детету у породици школског узраста, до осмог разреда, омогући бесплатна кухиња. За остваривање овог права, Центру за социјални рад треба доставити извод из књиге рођених и потврду да су редовни ученици. Усвојене су и измене Правилника за остваривање права на финансијску помоћ за биомедицински потпомогнуту оплодњу, где се за ову помоћ старосна граница жена подиже на 47 година живота.
Одборници су усвојили и одлуку о расходима за услуге социјалне заштите која се односи на децу са посебним потребама за коју је ангажовано 13 личних пратилаца, а у оквиру пројекта који сваке године, заједно са локалном самоуправом, финансира и надлежно министарство. За реализацију овог пројекта укупно је потребно 4,8 милиона динара,од чега држава финансира 1,9 милиона, док је из буџета потребно издвојити 2.9 милиона динара.

Одборници су разматрали и усвојили и извештаје о пословању регионалних јавних предузећа „Рзав“ Ариље и „Дубоко“ Ужице за првих шест месеци ове године.
У извештају о раду ЈП „Рзав“ Ариље се наводи да је ово јавно предузеће за шест месеци испоручило осам милиона кубика воде њеним корисницима, Граду Чачак и општинама Горњи Милановац, Ариље, Лучани и Пожега и остварило приход од 143 милиона динара. Пословни расходи за првих шест месеци су износили око 149 милиона и предузеће тренутно бележи губитак од шест милиона динара. Иначе, ово јавно предузеће се суочило са смањеном количином воде која се испоручује, због недостатка вода у реци Рзав, што је последица изузетно неповољних временских услова, високих температура и изостанка киша.

На седници је усвојен и шестомесечни извештај о раду ЈКП „Дубоко“ Ужице, у коме се наводи да су укупни приходи овог предузећа у том периоду 160 милиона динара. Пословне приходе чине приходи од депоновања и приходи од селектованог отпада. У наведеном периоду, предузеће бележи губитак од 14 милиона динара.

На 24.седници СО Лучани усвојена је и одлука о мрежи предшколских установа, донет програм коришћења средстава за унапређење животне средине, усвојени су извештаји о раду Општинске управе и Туристичке организације „Драгачево“ , као и одлука о прибављању непокретности у јавну својину општине Лучани.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.