Selo

ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA DRUŠTVA PČELARA „ČAČAK“

NAJPRIORITENIJE OBEZBEĐENJE PROSTORA ZA RAD

Kako je rečeno na Izbornoj skupštini Udruženja pčelara „Čačak“, koja je održana prošlog vikenda, najveći broj ciljeva, postavljenih u programu rada za period od 2014. do 2017. godine, uspešno je ostvaren. Međutim, kada je reč o prostoru za boravak i rad Udruženja – još uvek nije pronađeno trajno rešenje, pa se ovo pitanje nameće kao prioritet u narednom periodu.

– Najvažniji cilj rukovodstva bilo je obezbeđenje trajnog prostora za naš boravak i rad, ali nismo uspeli da ga ostvarimo, pa će udruženje i dalje zvanično biti u prostorijama SPS-a, koje koristimo bez nadoknade. Kako bismo iskazali zahvalnost za ukazano gostoprimstvo, preuredili smo pokrivku objekta, očistili oluke i održavali dvorište, što nas je ukupno koštalo 26.000 dinara – rekao je za „Čačanski glas“ prof. dr Svetomir Stamenković, koji je, inače, na Izbornoj skupštini ponovo izabran za predsednika Udruženja pčelara „Čačak“.

Stamenković je podsetio da je u decembru 2015, svečano obeležen značajni jubilej – 120 godina od prvog organizovanog pčelarenja u čačanskom kraju. Pokrovitelj ove proslave je bio Grad Čačak. U sklopu proslave je organizovana izložba meda i voća, na kojoj je učestvovalo sedam pčelara i šest voćara. Upriličena je i svečana akademija, kojoj su prisustvovali predstavnici Grada, potpredsednik SPOS-a, predstavnici udruženja pčelara iz okruženja i veliki broj pčelara čačanskog kraja.

– Organizovali smo više sastanaka u cilju objedinjavanja sva četiri udruženja pčelara u jedno jedinstveno. Međutim, postignut je samo polovični rezultat. Tokom proslave 120 godina postojanja organizovanog pčelarenj u Čačku, našem udruženju se pripojilo Društvo pčelara „Gradac“. Sada u čačanskom kraju postoje i rade dva udruženja – Udruženje pčelara „Čačak“ i „Čačanska pčela“. Nadam se da će kod pčelara Čačka preovladati razum i tolerancija i da ćemo u budućnosti svi biti pod istim krovom – u jednom udruženju, sa oko 250 članova i više od 15.000 pčelinjih društava – istakao je prof. dr Stamenković.

Da bi pčelarstvo u čačanskom kraju ostvarilo značajnije pomake u razvoju – nerophodni su snažniji podsticaji kako države, tako i lokalne samouprave, smatra prof. dr Stamenković.

– U 2017. godini je mali broj pčelara ostvario podsticaje od lokalne samouprave, a čačanski kraj ima ogromne potencijale za dalji razvitak pčelarstva. Pre nekoliko godina imali smo dve nepovoljne pčelarske godine, ali 2014. i 2015. više smo uzeli novca od izvoza meda, nego mesa. Naš med je značajan izvozni artikal, jer je veoma kvalitetan. Pčelarstvo je zapostavljeno, subvencije postoje, ali one po svom obimu ne mogu da obezbede intenzivniji razvoj pčelarstva – zaključio je prof. dr Stamenković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.